Annonce
Fredericia

WC-huse på kendt rasteplads fjernet: Sparet væk

Til højre ses stedet, hvor WC-huset lå på den ene af de to rastepladser ved Egeskov på motortrafikvejen mellem Fredericia og Vejle. Nu er toiletterne i begge sider af primærrute 28 fjernet. Foto: Morten Kiilerich
Selvom man må holde otte timer ved Egeskov på motortrafikvejen mellem Fredericia og Vejle, har Vejdirektoratet nedlagt toiletter og sløjfet skraldespande, borde og bænke. For at få råd til at modernisere mere travle steder.

Fredericia: Man skulle tro, de var populære. De to rastepladser ved Egeskov på motortrafikvejen mellem Fredericia og Vejle. For man må holde der otte timer ad gangen.

Imidlertid er stedet et af 134 landet over, som Vejdirektoratet nu har forandret drastisk. Rastepladserne i hver retning på primærrute 28 har fået deres WC-huse fjernet tillige med skraldespande, borde og bænke.

- Vi har i 2017 gennemgået 300 rastepladser uden for motorvejsnettet og påbegyndt nedklassificering af 134 af dem i 2018. Vi regner med at være færdige inden sommer i år.

Det oplyser afdelingschef i Vejdirektoratet, Ivar Sande, til Fredericia Dagblad.

Vi har været i dialog med kommunerne, og Fredericia har ønsket, at vi beholdt toiletterne, men de var ikke så benyttede.

Ivar Sande, afd.chef, Vejdirektoratet

Slidte, dyre i drift

- Mange af toiletterne på rastepladserne var gamle, slidte og dyre at modernisere. En del var helt tilbage fra amternes tid. Fra 1970'erne og 80'erne, forklarer han.

I en spareøvelse er faciliteterne ved Egeskov - og som sagt 133 andre steder i Danmark - derfor fjernet, så direktoratet omvendt har penge til at modernisere 166 andre rastepladser. I det regnestykke er pladsen tæt på Fredericia ikke i den travleste ende, fortæller Ivar Sande:

- Vi har været i dialog med kommunerne, og Fredericia har ønsket, at vi beholdt toiletterne, men de var ikke så benyttede.

Gør det i krattet?

Hvad så, hvis chauffører og andre stadig smider deres affald og alligevel besørger i krattet?

- Det gør de. Det ser vi. Men erfaringen viser også, at hvis vi i starten er der straks og fjerner henkastet affald og hurtigere holder området rent og pænt, vil bilister finde hen til andre steder, hvor der er toiletter. Så udjævner det sig.

Men hvorfor ikke i det mindste beholde borde og bænke?

- Fordi folk ikke altid tager deres affald med sig, når de har siddet der, og fordi man jo ofte skal på toilettet bagefter.

Så nu må man holde der - og så tage sit skrald med sig?

- Ja, nøjagtigt lige som de hvilepladser i skovene, som Naturstyrelsen indretter. Det er det samme hér.

På den anden side af motortrafikvejen. Toiletterne, skraldespande, borde og bænke er væk, fordi Vejdirektoratet skal spare. I alt 134 rastepladser udenfor motorvejsnettet er blevet nedklassificeret. Til gengæld moderniseres andre 164 pladser rundt om i landet. Foto: Morten Kiilerich
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce