Annonce
Fredericia

William og vennerne vælger hjembyen: Fredericias gymnasier er vellidte

De fire gymnasiale uddannelser i Fredericia Kommune klarer sig godt. Det viser en ny analyse af unges søgemønstre til ungdomsuddannelser i Region Syddanmark. Det almindelige gymnasium og HF (billedet) samt den handelsgymnasiale og den teknisk gymnasiale uddannelse på hhv. IBC og EUC tiltrækker flere og flere. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Ny analyse fra Region Syddanmark placerer gymnasieuddannelserne i Fredericia - Stx, HF, Hhx, Htx - i top på liste. Den viser, hvor stor del af eleverne der også bor i kommunen. Det handler om fag og det sociale, mener rektor.

Fredericia: De fire gymnasieuddannelser i Fredericia Kommune klarer sig samlet set godt.

Det viser en ny analyse fra Region Syddanmark. Den kortlægger unges geografiske søgemønstre til gymnasierne i regionen.

Den største gymnasiale uddannelseskommune i Region Syddanmark er, ikke overraskende, Odense. I den jyske del af regionen er det Esbjerg, Vejle, Kolding, Sønderborg og Fredericia. Byerne har alle de fire typer gymnasier - det almindelige gymnasium Almen studentereksamen Stx, Højere Forberedelseseksamen HF, Højere handelseksamen Hhx og Højere teknisk eksamen Htx.

Uddannelserne kan man tage på Fredericia Gymnasium samt på handelsskolen IBC og den tekniske skole EUC i Erritsø.

Annonce

Jeg mener, det slår igennem, at vi kan tilbyde et relativt bredt udbud af fag og studieretninger. Vi er også så store, at Fredericia Gymnasium har et godt ry.

Poul Erik Madsen, rektor, Fredericia Gymnasium og HF
Dimission på EUC i sommeren 2017. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Bredt udvalg af fag

I 2009 var der 484 ansøgere til de fire gymnasieuddannelser i Fredericia Kommune. I 2018 var tallet vokset til 837.

Også Odense, Vejle og Middelfart har fået flere ansøgere til deres gymnasiale uddannelser, mens tallet er faldet mærkbart i Faaborg-Midtfyn Kommune og i Haderslev og Nyborg.

- Det vidner jo om, at de unge i Fredericia synes, at kommunen alt i alt har et bredt og godt gymnasialt uddannelsestilbud, lyder konklusionen fra Fredericia Gymnasium og HF's rektor, Poul Erik Madsen:

- Og for så vidt vores skole mener jeg, det slår igennem, at vi kan tilbyde et relativt bredt udbud af fag og studieretninger. Vi er også så store, at Fredericia Gymnasium har et godt ry.

Huen er på plads på IBC-student Sandra Lomholt Rasmussens hoved i 2013. Arkivfoto: Torben Glyum

Fredericianere mest trofaste

Ud over at være en kommune med stigning i søgningen til de gymnasiale uddannelser ligger Fredericia absolut i top i Region Syddanmark, når man måler, hvor mange af de lokale unge der tager deres gymnasiale uddannelse i den kommune, de bor i.

96,4 procent af en årgang unge bliver inden for kommunegrænsen i Fredericia, hvis de vil gå på Stx, HF, Hhx eller Htx. Gennemsnittet for Region Syddanmark er 90,2 procent.

- Det er helt klart, at Fredericia Gymnasium betjener Fredericia Kommunes unge. Vi har ikke en masse gymnasieelever og HF-studerende fra eksempelvis Børkop, siger rektor Poul Erik Madsen.

Men sådan en trafik ses andre steder i regionen, hvor unge er villige til at pendle længere for at gå på den rigtige skole, påviser den nye analyse.

Regulering måske på vej

- Der er i nogle tilfælde tale om en tendens, hvor de unge i stigende grad søger mod de større studiebyer, når de skal vælge en ungdomsuddannelse. Det er en udfordring for Region Syddanmarks ønske om, at det skal være muligt at tage en ungdomsuddannelse, uanset hvor man bor i regionen, skriver regionen i en pressemeddelelse.

- I en tid med faldende ungdomsårgange giver det en særlig udfordring, når unge fra landområder i stigende grad søger ind mod de større studiebyer, udtaler formanden for regionens udvalg for uddannelse og arbejdskraft, Tage Petersen (V), og varsler:

- Derfor kan det blive nødvendigt, at vi regulerer optagelseskapaciteten for de gymnasiale uddannelser i de større byer og kommuner, så yderområderne fortsat kan tilbyde ungdomsuddannelser i lokalområdet.

Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Ungt plejefirma afviser dumping: - Vi lægger en pris, så vi kan drive en virksomhed

112

Så du noget?: Vidner til indbrud søges

Læserbrev

Vi mennesker er slet ikke ufejlbarlige - og E-coli kommer fra byspildevand

Læserbrev: Hver gang emnet er vandmiljø, kigger man på de marker, der skråner ned mod bæltet/fjorden og siger "uha", for de marker får mindst én gang om året gødning, der passer til de afgrøder, samfundet høster for at overleve. Kigger man så ved siden af markerne bare ved Lillebælt, ligger der noget, der svarer til en grisestald med 50.000 grise, Fredericia. Hvor mange toiletskyl om dagen? Der er rensningsanlæg, ja, og det synes utopisk at overdimensionere dem så meget, at de kan omsætte 100 pct. Hvor mange procents omsætning er acceptabelt ved daglig drift, ved spidsbelastninger? Der er ingenting, der "bare" forsvinder, og renset kloakvand er ikke kemisk rent vand! Man kan dyrke bakterier og ændre kemiske forbindelser, men intet forsvinder - alt er et eller andet sted i kredsløbet. Det her gælder ikke kun vores nærområde, det er fælles endestation. Nogle steder separerer man kloak og regnvand, en god idé, men sjovt nok er man begyndt at bruge forskellig farve rør til de to ting, og rørfarven i sig selv hindrer ikke fejlkobling eller retter op på gamle fejl. Vi mennesker er slet ikke ufejlbarlige - og E-coli kommer fra byspildevand. Hvor tager man prøver af vandet - ude i det fri vand, ud for rensningsanlægget, i åen eller i drænrørene på marken?? Ud over at tænke sig bare lidt om kan man også kigge med, når der dumpes slam i Lillebælt ud for Trelde Næs. Den "fint" farvede og lange hale fra dumpningen viser, at slammet ikke bare graver sig selv ned i bunden - det er sikkert også bare landbrugets skyld, eller...

112

Dramatisk påkørsel ender med udvisningsdom: 29-årig med afghanske rødder anker

Fredericia For abonnenter

Hjemmepleje i udbud: Derfor har kommunen valgt nyt selskab

Annonce