Annonce
Fredericia

Wiu-wiu: Flere udrykninger og uniformer i Fredericia vækker undren

Det afføder naturligt flere betjente og mere udrykning, når man som i Fredericia har fået en politiskole. Afsnitslederen på skolen oplever dog, at folk vænner sig mere og mere til de elevernes og skolens tilstedeværelse i byen. Også selvom det ind i mellem går tjept for sig. Arkivfoto: Scanpix/Kim Haugaard

Med en politiskole i Fredericia følger der automatisk flere uniformerede betjente i gadebilledet. Afsnitsleder på skolen har en fornemmelse af, at fredericianerne efterhånden har vænnet sig til de flere udrykninger og uniformer.

Fredericia: Når der pludselig kommer fire civile politibiler drønende ned gennem Fredericia midtby med fuld udrykning eller når 24 uniformerede betjente står i et lyskryds, så skaber det automatisk undrende blikke.

Snakken går på Facebook og blandt byens borgere. Hvad er der nu på færde? På Fredericia Politiskole er henvendelserne også tikket ind, men Bent Hedeager Nielsen, afsnitsleder på skolen, oplever faktisk, at telefonen ringer med sådanne spørgsmål mindre og mindre.

- De første gange, vi var uden for porten (på Ryes Kaserne, red.) var reaktionerne massive, men jeg synes, at reaktionerne er blevet mindre den sidste måned til halvanden. Men det er klart, at det er en tilvænningssag, og jeg fornemmer, at man efterhånden har vænnet sig til, at der er en politiskole i Fredericia, siger Bent Hedeager Nielsen.

Annonce

Politiskolen i Fredericia

Politiskolen i Fredericia har ifølge Bent Hedeager Nielsen 'et passende antal' civilbiler og uniformeret patruljebiler til rådighed til deres øvelser, og der er intet krav om, at man skal have gennemført bestemte dele af uddannelsen, før man må komme ud og køre udrykningskøretøjer på offentlig vej.I 2020 flytter politiskolen til Vejle.

Den midlertidige afdeling af politiskolen i Fredericia åbnede officielt for elever i november sidste år, men modtog allerede elever fra oktober.

Politiets basisuddannelse tager to år og fire måneder at gennemføre. Det indebærer både tid på skole og ude i politikredsene.

Virkelighedstro

Ifølge Bent Hedeager Nielsen ser man i Fredericia mindre til politiskoleeleverne, end det er tilfældet i Brøndby, hvor landets anden politiskole ligger. Modsat i Fredericia ligger den sjællandske politiskole ikke hegnet ind, men derimod er nærmeste nabo en børnehave.

Der er omkring 300 elever på politiskolen, der frem til 2020 har til huse i Fredericia. Hver klasse består af godt 24 elever, og i løbet af deres første skoleforløb, som varer 11 måneder, skal de blandt andet have en 14 dages intensiv køreuddannelse - og det foregår både i fæstningsbyens gader, men også i resten af Syd- og Sønderjylland.

- Man kan ikke lære at køre sådan, som en politibetjent skal kunne, på et lukket område. Det skal være så virkelighedstro som muligt, men der sidder selvfølgelig en erfaren køreinstruktør ved siden af, som også er uddannet betjent, lyder det fra Bent Hedeager Nielsen.

Uddeler bøder

Afsnitslederen tror ikke, at de mange øvelser, hvor udrykningskøretøjer kommer drønende gennem byen, er med til at formindske respekten for politiet og udrykningskøretøjer. Det fremgår ikke tydeligt af civilbilerne, at der er tale om politiskoleelever på øvelse. Borgeren har heller ikke frit lejde til at overtræde loven, bare fordi det er en politiskoleelev, der sidder bag rattet.

- Eleverne kører jo ikke og laver ingenting. Hvis de på en tur ser nogen, der overtræder loven, så bliver der udskrevet bøder. Det sker jævnligt, og der sidder jo en uddannet betjent ved siden af, så det har vi bemyndigelse til, ligesom vi har bemyndigelse til, at eleverne kører udrykningskøretøjer på offentlig vej. I Københavnsområdet har vi gjort det sådan nærmest, siden biler har kunne køre, slår afsnitslederen fast.

Borgerne spørger

Udover køreuddannelsen består politiskolens øvelser uden for kasernen også af at kigge på lyskryds, vejafmærkninger, skilte og opbygning af lyskryds. Her er det til gengæld ofte let at se forskel på, om der er tale om en øvelse eller alvor, da der placeres en rød trekant med ordet, politiøvelse, printet på. Bent Hedeager Nielsen oplever, at borgerne er gode til at komme og spørge, hvad det er, der foregår, når der står en flok uniformeret betjente på et sted. Uniformen på en elev og en uddannet betjent ser også ens ud.

- Vi bliver jævnligt spurgt, hvad vi laver. Vi lærer også de eleverne, at det er en del af politiets arbejde at håndtere folk, der henvender sig. Borgerne må hellere end gerne rette henvendelse til os for at spørge, hvad vi laver, siger Bent Hedeager Nielsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Private plejere og borgere mødte op til demonstration: Krævede svar på mange spørgsmål

Læserbrev

Kære byrådspolitikere, hvornår begynder I at tage ungdommen alvorligt?

Fredericia Kommune sparer på ungdommen, når de sparer på Ungdommens Hus. Og burde det ikke være lige modsat i en tid, hvor unge ifølge Sundhedsministeriet mistrives mere end nogen sinde før? Det er nu 13 år siden, at jeg satte min fod på Norgesgade 46a for første gang. Den dag i dag, mange år efter, har Ungdommens Hus stadig en stor plads i mit hjerte, og jeg er taknemlig for, at jeg har haft muligheden for at udvikle mig under trygge rammer som huset og personalet har skabt. Da jeg startede på Ungdommens Hus, havde jeg svært ved at finde mig til rette og finde ud af, hvad min rolle i livet var. På Ungdommens Hus blev jeg mødt af ansatte, som tog mig alvorlig, og som vigtigst af alt lyttede. Jeg lærte, at jeg som ung er vigtig. Jeg lærte om værdierne af fællesskab og demokrati. Jeg lærte, at jeg som ung, sammen med andre unge, kan være medskaber af det samfund, som vi ønsker. Og er det ikke netop det, vi ønsker af unge i dag. At de trives så meget, at du har lyst til at bidrage til fællesskabet og samfundet som demokratiske borgere? For at det kan lade sig gøre, er vi nødt til at have et rum til de unge, hvor det er muligt. Et rum som Ungdommens Hus, hvor unge kan føle sig mødt, og hvor de tør påtage sig ansvar og sætte handling på idéer og drømme. Men hvem skal skabe det rum, når Fredericia Byråd vil spare 50% af personalet på Ungdommens Hus væk? Og hvad skal der ske med de unge over 18, som Fredericia Byråd vil smide ud af huset? Ungdommens Hus i Fredericia har ikke brug for besparelser eller aldersbegrænsninger, tværtimod har de brug for flere resurser. Ungdommen i Fredericia har brug for, at byrådspolitikkerne lytter til dem og tager dem seriøst. Så kære byrådspolitikkr, hvilken fremtid ønsker du for Fredericias ungdom?

Fredericia

Private plejere demonstrerer i eftermiddag: - De ældre er taberne her

Annonce