Man fortryder aldrig at man har gjort det

Vandet er én grad varmt. Værsgo. Hvis nogen har lyst til at prøve, er man meget velkommen til at være en del af badesgruppen De Få Rå. Foto: Jørgen Flindt

Man fortryder aldrig at man har gjort det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De Få Rå - det kalder en flok lokale mænd og kvinder sig, fordi de bader året rundt. Også når vandet er koldt. Tag med på en tur til kanten af fjorden, hvor luften er to grader varmt og vandet én.

Brejning: Vinden er fraværende, men kulden kan ikke skjule sig. Det er vinter. Det er koldt. Det er perfekt.

- Vi får ikke bedre vejr end det her. Vindstille og tørt. Det værste vejr er regn og blæst. Det kan gøre det hele umuligt, men i dag med sol og klart vejr, er det perfekt, siger Rikke Mikalski, der er en af de 12 fremmødte vinterbadere fra De Få Rå.

De Få Rå er en løselig sammensat gruppe af lokale, der sætter hinanden stævne for at hoppe i fjordens vand. Hele året rundt.

- Vi er sådan cirka 60 med i gruppen, og nogen deltager mere end andre. Men det er fordelen ved her. Man møder bare op, siger Mette Piedsted Christiansen.

Stranden på denne side af Brejning Lystbådehavn ligger stille hen denne torsdag eftermiddag. Næsten da. En hundelufter kommer forbi. Men ellers er der kun vinterbaderne. De er alle iført tøj, der er hurtigt at tage af. Nogle bader nøgne, andre har lidt tøj på.

- Og så har vi specielle sko på. De er uundværlige, for de holder fødderne varme. Hvis først fødderne er kolde, bliver kroppen det også straks, forklarer Jens Hansen og viser neopren-skoene frem.

De Få Rå
De Få Rå er ikke en forening. Det er bare en gruppe mennesker, der gerne vil hoppe i bølgerne. Hele året rundt.De mødes, som udgangspunkt, hver dag. Klokken 16.15 i hverdagen samt lørdag og søndag morgen.

Det er dog langtfra alle, der kommer hver dag. Gennemsnitligt set springer deltagerne i bølgerne to til tre gange i ugen.

Man kan møde gruppen De Få Få på facebook.
Humøret er højt, når man kommer op af det kolde vand. De fire forreste er fra venstre Rikke Mikallski, Ann Britt Nielsen, Mette Christiansen og Peter Kærgaard. Foto: Jørgen Flindt
Humøret er højt, når man kommer op af det kolde vand. De fire forreste er fra venstre Rikke Mikallski, Ann Britt Nielsen, Mette Christiansen og Peter Kærgaard. Foto: Jørgen Flindt

Vandet lokker

Og så er det ved at være tid. Vandet lokker. Hvorfor vand på blot én grads varme kan lokke, ligger nok udenfor de flestes fantasi. Men det kan det.

- Inden jeg startede, tænkte jeg også, at det da er forrykt at hoppe i så koldt vand. Og nu kan jeg ikke undvære det, siger Peter Sloth Kærgaard.

De 11 fremmødte smider tøjet, og stille går de ud i vandet. Ingen skynder sig, for stranden er rå, og her ønsker man ikke at falde.

Men ingen klager, selvom om det kolde vand langsomt omslutter dem. Tyve meter ude, sådan plus minus, stopper de op, og alle sætter sig ned, så kun hoved og hænder er over. Hændernes foldes, og der falder ro på. Ingen siger noget.

Efter et minuts tid får de første nok, Jens Hansen holder længst ud. Han sidder bare der i vandet i en håndfuld minutter.

- Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har ingen problemer med kulden, siger han, da han atter er kommet ind på stranden.

Genstarter alt

De fremmødte skynder sig med at få kroppen tørret, men langt fra alle tager tøj på. De putter sig under store håndklæder.

- Det er nu, man virkelig kan mærke kroppen arbejde. Det her, er det fedeste tidspunkt, siger Anne Badenski og Ann Brit Nielsen, og de andre supplerer:

- Du får virkelig renset hjernen derude. Hvis du kommer med tankemylder, så forsvinder de straks. Du tænker ikke, og sådan et koldt bad genstarter bare alt, lyder det rundt i snakken.

Hvalrossen blev til de rå

Det er otte år siden, det hele startede. Dengang var det bare en gruppe venner, der mødtes. De kaldte sig Hvalrossen, men det blev til De Få Rå med tiden, da flere og flere begyndte at deltage.

- Vi kalder os De Få Rå, for vi nyder også den rå natur. Her er ingen borde, bænke og sauna og den slags. Her er bare den rå natur. Det er helt fint. Bare os og naturen, siger Peter Sloth Kærgaard.

Vandet ligger atter stille hen. Solen er ved at gå ned.

- Man fortryder aldrig, at man har gjort det, siger én i flokken, og de andre nikker.

De hopper atter i tøjet. Temperaturen er to grader. Vandet det halve. De Få Rå er vilde med det.

Man fortryder aldrig at man har gjort det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce