Beskæftigelsesministeriet vildleder om reform af førtidspension


Beskæftigelsesministeriet vildleder om reform af førtidspension

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lisbeth Riisager Henriksen, Dr. Margrethes Vej 2B, 3.th., Aarhus N.
Billede
Debat. 

Pensionsreform: Folketinget vedtog i maj et lovforslag, som med virkning fra 1. juni præciserer reglerne om førtidspension og ressourceforløb i daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reform af førtidspension og fleksjob fra 2012.

Beskæftigelsesministeriet udsendte i den anledning en pressemeddelelse med overskriften: "Bredt flertal præciserer regler om førtidspension".

Heri udtalte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V): "Lovforslaget er et vigtigt skridt til at sikre, at reformen af førtidspension og fleksjob fungerer efter hensigten. Men arbejdet stopper ikke her. Den samlede evaluering af hele reformområdet peger på flere udfordringer, og jeg vurderer, at der er behov for yderligere ændringer."

Retoriske greb betyder, at pressemeddelelsen af mange vil blive forstået som udtryk for, at der er foretaget "ændringer" i loven, selvom det alene er "præciseringer". Det er godt spin, men ikke god information. Og som under vedtagelsen af reformen i 2012 svigtede størstedelen af pressen som kritisk vagthund.

Men lovpræciseringen ændrer slet intet juridisk i lovgivningen. Det har eksempelvis advokat med speciale i socialret, Mads Krøger Pramming, udtalt til Ugebrevet A4: "Hvis jeg ser på det som jurist, så er ændringen et ret usædvanligt dokument. For det står direkte i forslaget, at man ikke ændrer loven ..."

Den vurdering har allerede vist sig at holde stik, hvis man ser på Ankestyrelsens genvurderinger af 45 afgjorte sager fra efter 1. juni, som fejlagtigt byggede på den gamle lovgivning. Ankestyrelsen ændrede kun tre borgeres afgørelser ved at lægge den nye lovgivning til grund. Med andre ord er der tale om et spil fra galleriet: Der er intet juridisk nyt i lovgivningen.

Det politiske krav om færre tilkendelser af førtidspension og andre ydelser har langt hen ad vejen overrulet hensynet til folks helbredstilstand og arbejdsevne. De syge venter fortsat på reelle rettigheder.

Beskæftigelsesministeriet vildleder om reform af førtidspension

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce