Danskernes smag for øko-æg kan tvinge landmænd til at lægge produktionen om

Genrefoto: Colourbox

Danskernes smag for øko-æg kan tvinge landmænd til at lægge produktionen om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erhverv - Selvom påsken sparker til salget af æg, ændrer det ikke på, at krisen kradser hos burægs-producenterne. Det kan Avisen.dk fortælle.

I 2012 udgjorde buræg 57,8 procent af det samlede salg af æg i Danmark. Men antallet af buræg, der bliver solgt til blandt andet butikker og restauranter, er siden faldet - hvert år.

Sidste år kom 45,8 procent af alle de æg, der blev solgt, fra en burhøne. Det viser de seneste opgørelser om æggesalg fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Mens kurven for salg af buræg er nedadgående, går det den stik modsatte vej for økologiske æg. Af det samlede æggesalg var næsten 19 procent økologiske i 2012, mens det i 2015 var oppe på 23,8 procent.

En af de landmænd, der er ramt af nedgangen i salget af buræg, er Ole Bruhn. Han har en gård omkring Vejle. Og han er klar over, at hans arbejdsvilkår står til at blive ændret.

- Det er for at sige det lige ud ikke sjovt, hvis jeg skal lægge min produktion om, men vi lever i en moderne verden, hvor ting kan ske, siger han til Avisen.dk.

Ole Bruhn sidder i bestyrelsen hos landets største ægleverandør Danæg, og det er også her, han afleverer sine 90.000 høners æg.

Netop Danæg har i samarbejde med Coop besluttet, at buræg skal fjernes fra koncernens butikker inden 2020.

Coops beslutning kan på sigt ramme de omkring 30 burægsproducenter, der findes i Danmark.

For at imødekomme forbrugernes ændrede vaner kan landmænd som Ole Bruhn blive tvunget til bruge penge på at lægge buræg-produktionen om. I 2012 måtte han også investere, da han udskiftede hele sit inventar på grund af EU-regler om, at burhøns skulle have nye og bedre bure.

Det kan være sin sag at sadle om fra buræg til økologi eller skrabeæg, forklarer Danske Æg-sektorchefen Jørgen Nyberg Larsen.

- Når landmændene lægger produktionen om, skal de tænke meget anderledes, end de har gjort før. Der er nemlig stor forskel på at passe høner i bure og høner i store flokke, siger han.

Landmand Ole Bruhn mener, at buræg i dag er bedre end deres rygte.

- Som burægsproducent har man mange odds imod sig, fordi der er skabt en meget negativ kommunikation om buræg, siger han og uddyber, hvordan kritikken også rammer ham personligt:

- Det kan godt gøre mig lidt ked af det, når buræg altid bliver skældt ud, for jeg føler selv, at jeg gør alt, hvad jeg kan for at levere et godt landmands-håndværk.

Danskernes smag for øko-æg kan tvinge landmænd til at lægge produktionen om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce