Ewii er lukket for offentligheden

Ny formand og balladen i Ewii blev drøftet på repræsentantskabsmøde i sidste uge. Foto: André Thorup

Ewii er lukket for offentligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ombudsmanden må opgive at skabe åbenhed i selskabet, der leverer vand, varme og elektricitet til tusindvis af husstande i Trekantsområdet.

ÅBENHED: Indholdet i tre undersøgelser af kritiserede forhold i energiselskabet Ewii holdes fortsat hemmeligt for offentligheden. Det drejer sig om en undersøgelse af den fratrådte direktør Knud Steen Larsen, fratrædelsesaftalen med Knud Steen Larsen og en undersøgelse af udbud, som blandt andet entreprenørselskabet Arkil har klaget over.

Alle henvendelser til Ewii om at få undersøgelserne udleveret er blevet afvist, og en henvendelse til Folketingets Ombudsmand har ikke hjulpet.

Det fremgår ellers af offentlighedsloven, at selskaber, der producerer, distribuerer eller transmitterer elektricitet er omfattet af loven og reglerne om aktindsigt. Men Ewii er et holdingselskab, der ejer en række andre selskaber, som forsyner forbrugerne med el, vand og varme.

Men i et svar til Danmark skriver Kaj Larsen, vicedirektør, Ombudsmanden, at Ewii ikke er omfattet af Offentlighedsloven, fordi selskabet er et holdingselskab, der ikke selv står for elforsyningen.

Ewii er et holdingselskab
Om selskabets formål fremgår følgende af virksomhedsregistret:-at være holdingselskab i form af besiddelse af kapitalinteresser i datterselskaber, der udøver forsynings- eller kommerciel virksomhed 

-at varetage ledelse, administration, teknisk service og finansiel virksomhed for selskaberne i TRE-FOR koncernen

- at eje, udleje og administrere faste ejendomme

-at udøve anden virksomhed, som står i forbindelse med ovennævnte former for virksomhed.

Selskabsaktiviteterne kan udføres i såvel indland som i udland.

Uden om loven

Oluf Jørgensen, jurist og offentlighedsrådgiver, forskningschef emeritus Danmarks Medie og Journalisthøjskole har læst Ombudsmandens svar:

- Med udtalelsen fra Folketingets Ombudsmand er det klart, at de store energiselskaber kan organisere sig udenom offentlighedsloven. Honorarer til bestyrelser, lønninger til direktører, repræsentationsudgifter og lignende kan holdes skjult. Det er noget overraskende, at lønninger til direktører for forsyningsselskaberne også kan holdes skjult, siger Oluf Jørgensen.

Han var med i den offentlighedskommission, som daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen nedsatte i 2002, og som syv år senere udgav en betænkning, som dannede grundlag for den nuværende offentlighedslov.

I lovens paragraf 3 står, at selskaber, der producerer, transmitterer eller distribuerer elektricitet er omfattet af loven. Men det gælder som ovenfor beskrevet ikke for Ewii, og det får Oluf Jørgensen til at slå fast:

- Offentlighedslovens regel om store energiselskaber er uden betydning.

Imod hensigten

Oluf Jørgensen vurdering bakkes op af lektor ved juridisk institut på Aalborg Universitet, Sten Bønsing:

- Jeg kender ikke deres begrundelser, men resultatet er, at man kommer uden om aktindsigtsreglerne ved at lave et holdingselskab som ikke i sig selv er et elselskab, men bare administrerer elselskaber, siger han.

- Folketinget har ment, at det var rigtigst at blandt andet elselskaber er omfattet af aktindsigtsregler, fordi det er en væsentlig offentlig infrastruktur. Derfor har man i mange år haft elselskaber udtrykkeligt omfattet af aktindsigtsregler.

- Så det må være i strid med den hensigt, Folketinget har haft, at man kan slippe uden om det ved at lave et holdingselskab, siger Sten Bønsing.

Ewii er lukket for offentligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce