Frustreret iværksætter: Jeg har været i isolationsfængsel i 11 år

Indehaver af Weptos, Tommy Larsen, har i 11 år arbejdet med udviklingen af bølgeenergi i sin virksomhed. Nu er pengene til udvikling ved at slippe op. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Frustreret iværksætter: Jeg har været i isolationsfængsel i 11 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har sin pris at være iværksætter. Tommy Larsen har det seneste årti kastet al sin tid og penge i sin opfindelse om bølgeteknologi, men nu er både de personlige og økonomiske ressourcer ved at slippe op.

Fredericia: For Tommy Larsen bliver 2019 et skelsættende år. Inden klokkerne ringer ind til 2020, skal han have fundet en partner til sin virksomhed Weptos, som har de økonomiske midler til at sætte Weptos' bølgeenergianlæg på skinner.

Tommy Larsen har selv skudt mange millioner kroner i projektet, men nu er bunden i pengekassen synlig, og der er kun småpenge tilbage.

Han har solgt sit hus, sælger mange af sine ting på Gul og Gratis og har løbet virksomheder, fonde, politikere og investorer på dørene for at rejse den nødvendige kapital. Men indtil videre forgæves.

- Jeg er flyttet ind i en lejlighed i midtbyen for at nedbringe omkostningerne. Bygningen, hvor Weptos holder til, er betalt og vurderet til seks millioner kroner, så for at holde Weptos kørende, mens jeg søger flere virksomheder om partnerskab, har jeg henvendt mig til fire banker for at bede om et lån. Men selvom jeg kan stille bygningen som sikkerhed, kan jeg ikke låne en krone, fortæller han.

For at vise, at teknologien er konkurrencedygtig, tørster jeg efter at få Weptos testet i en større skala.
Tommy Larsen
I sommeren 2017 satte Tommy Larsen sit bølgeanlæg ned i Lillebælt til en test. Det blev hejst ned med kran på Fredericia Havn. Arkivfoto: Klaus Madsen
I sommeren 2017 satte Tommy Larsen sit bølgeanlæg ned i Lillebælt til en test. Det blev hejst ned med kran på Fredericia Havn. Arkivfoto: Klaus Madsen

Håbet er et nyt dansk energieventyr

I sit seneste regnskab kom Weptos ud med et underskud på 1,1 million kroner og en negativ egenkapital på 8,2 millioner kroner.

Håbet er, at Tommy Larsens opfindelse kan føre til et nyt dansk energieventyr på linje med vindmøllerne. Med sit bølgekraftanlæg vil han producere strøm via bølgernes kraft. Tommy Larsen har ad flere omgange testet sin opfindelse - senest i Lillebælt i 2017, hvor Weptos' 13,5 ton tunge anlæg med en kran blev sænket ned i bølgerne i Fredericia Havn og med båd trukket ud på Lillebælt.

Ifølge Tommy Larsen var resultaterne gode, men det er vanskeligt at få investorer med på idéen. Både fordi det er dyrt at udvikle og teste, og fordi tidligere fejlslagne forsøg med bølgeteknologi i branchen skræmmer.

- Lige nu er det bare mega frustrerende. Var jeg i tvivl om, det her kunne blive til noget, så kunne jeg leve med, det blev begravet i en skrotbunke, siger han.

Får besøg af minister

I efteråret 2018 havde han besøg af tre embedsmænd fra den amerikanske kongres' energiudvalg, som ville se bølgeenergianlægget, og i marts får han besøg af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Men interessen er ikke nok. Der skal penge til, hvis anlægget skal skaleres op i en størrelse, hvor bølgeenergianlægget kan producere energi i en mængde, der er kommercielt interessant.

- For at vise, at teknologien er konkurrencedygtig, tørster jeg efter at få Weptos testet i en større skala. Vores ønske er at bygge et megawattanlæg, og det koster i omegnen af 250 millioner kroner. Det er mange penge, men i energiteknologisk forstand er det pebernødder, mener han.

Prisen for de mange timer i virksomheden er ensomhed, fortæller Tommy Larsen.

- Jeg har været i isolationsfængsel i 11 år. Filmen Cast Away med Tom Hanks kan jeg relatere til. Min Wilson (volleyball, som hovedpersonen i den Robinson Crusoe-inspirerede film taler med, red.) er Weptos, siger den frustrerede iværksætter.

Frustreret iværksætter: Jeg har været i isolationsfængsel i 11 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce