Masser af jordbær trods et koldt forår

Arkivfoto

Masser af jordbær trods et koldt forår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mad - Vi er vilde med danske jordbær og spiser dobbelt så mange som for 15 år siden. Lige nu kulminerer jordbærhøsten, og der er masser af billige bær i butikkerne og i ferielandets vejboder.

En rekordkølig marts betød ellers, at jordbærhøsten kom tre uger senere i gang end normalt. Til gengæld satte sidste weekends kortvarige hedebølge for alvor skub i modningen.

- Det kølige forår betyder, at der lige nu kommer rigtigt mange bær af flere sorter på markedet på samme tid i hele landet, siger jordbærkonsulent Ole Henrik Scharff fra Gartnerirådgivningen under landbrugets videnscenter, Seges.

Her lyder vurderingen, at der vil være frilandsjordbær at få i tre måske fire uger endnu men i gradvist aftagende mængder.

En gennemsnitsfamilies forbrug af friske jordbær er fordoblet de seneste 10-12 år. Fra 2003 til 2012 steg jordbærproduktionen fra 4100 ton 6650 ton.

I årevis har jordbærproducenter og forskere arbejdet for at udvide sæsonen, som for ikke særligt mange år tilbage kun varede godt tre uger.

Det er lykkedes i en sådan grad, at det i dag er muligt at opdrive danske jordbær fra april til helt hen mod jul. Det er kun muligt ved at dyrke bærrene i ydersæsonerne i enten drivhus eller plasttunneler.

Det gør blandt andet en af landets større jordbæravlere, Claus Hunsballe. Han er formand for Jordbær-Hindbærklubben og høster i år på sit landbrug øst for Skælskør frilandsjordbær på 22 hektar. Dertil kommer produktionen under glas og plastik.

- Vi producerer jordbær fra omkring 10. april til 1. december og skiftevis i drivhus, i plasttunnel eller på friland. De overdækkede bær giver jo en vis sikkerhed i produktionen, da de ikke er nær så følsomme over for vejrforandringer, kulde og dårlig bestøvning, som bærrene er ude i det fri, siger Claus Hunsballe.

/ritzau/Masser af jordbær trods et koldt forår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce