Ny direktør skal skærpe Ewiis profil i kernekompetencerne

Den 48-årige Lars Bonderup Bjørn har gennem de seneste år fået titel af virksomhedsdoktor, hvilket afspejler sig i hans lange docier på diverse erhvervsplatforme. I 2010 havde han karrierens korteste direktørjob, da han i 17 dage var direktør i entreprenørvirksomheden Davidsen Partnere i Fredericia inden det var nødvendigt at kaste håndklædet i ringen.Nu bliver han fastansat som adm. direktør for Ewii, og vil koncentrere sine kræfter på at få skåret selskabet til med fokus på kernekompetencerne el, vand, varme og bredbånd. Arkivfoto: Morten Dueholm

Ny direktør skal skærpe Ewiis profil i kernekompetencerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En direktør der fik for lang snor sendte Ewii A/S ud i sin krise. Det er både bestyrelse og den kommende direktør i selskabet enige om. Det skal være slut med selskaber hvor pengene løber baglæns.

Ewii: Virksomhedsdoktor med intet mindre end 170 relationer bag sig i dansk erhvervsliv. Speciale i kriseramte virksomheder, som enten har fået et skub mod stabilitet eller har været der, hvor konkurs og nedlukning har været løsningen.

Det er med de kompetencer den 48-årige nordjyde Lars Bonderup Bjørn 1. januar træder ind i direktionskontoret i Ewiis hovedsæde i Kolding.

- Jeg har været inde i mange kriseramte virksomheder, og mange er det lykkes at få sat på ret kurs, og kørt videre, siger Lars Bonderup Bjørn, som ud af et ansøgerfelt på 60 kompetene mænd og kvinder kom igennem nåleøjet hos Ewiis ansættelsesudvalg.

Han har fra sin nordjyske position fulgt stormen over Ewii og er enig i bestyrelsens konklusion om, at man havde givet den tidligere direktør for lang snor.

- Jeg har fulgt det på afstand, men da jobbet blev ledigt, og jeg lagde billet ind, har jeg selvfølgelig boret mig dybere ned i det, der blev sagt og skrevet, og jeg kan kun give bestyrelsen ret, siger Lars Bonderup Bjørn.

Satsningen på en stribe kommercielle aktiviteter langt fra Ewiis kernekompetencer har givet store tab, og de skal analyseres.

- Jeg skal have analyseret de selskaber, hvor pengene løber baglæns. Hvordan, de skal organsiseres, er for tidligt at sige, men det bliver mit fokus fra dag et, siger Lars Bonderup Bjørn.

Nordjydens blå bog
Lars Bonderup Bjørn er uddannet cand.oecon fra Aarhus Universitet og Ph.d. i strategi og ledelse fra Aarhus Universitet med længere ophold i Japan og Tyskland.Han har videreuddannet sig ved bl.a. INSEAD, Frankrig og IMD, Schweiz.

Fra 1997-2003 var Lars Bonderup Bjørn ansat ved Aalborg Industries, blandt andet som direktør for forretningsudvikling og industridivisionen.

Han har været involveret i eller stået bag flere virksomhedsopkøb og frasalg i USA, Brasilien, Japan, Holland og Sverige.

Fra 2004-2006 var Lars Bonderup Bjørn direktør for MAN Diesel 4-takt divisionen i Danmark samt licenstagere i Korea, Kina, Polen, Kroatien m.fl. En virksomhed med 1100 medarbejdere og en omsætning på 2,7 milliarder kr.

Han førte virksomheden fra et underskud i 2004 på DKK 165 millioner til et overskud i 2006 på mere end DKK 200 millioner. Samme år blev MAN Diesel nr. 3 i kampen om at blive Danmarks bedste arbejdsplads.

I 2010 havde han sin korteste direktøransættelse i karrieren. I 17 dage var han direktør for det fredericianske entreprenørselskab Davidsen Partnere inden han sammen med bestyrelsen måtte erkende, at selskabet ikke stod til at redde.

I 2016 udgav Lars bogen "I bødlens fodspor - en vandring på usikkerhedens sti". Bogen tager afsæt i en række eksempler og giver en introduktion til begrebet usikkerhed og til, hvordan begrebet hænger sammen med forventninger og tillid.

Aktuelt ejer Lars Bonderup selskabet Dacapo A/S i odense og ThaleiaApS i Aalborg. Han sidder desuden i bestyrelsen for en stribe selskaber, som nu er blevet bedt se sig om efter afløsere.

Lars Bonderup er fra Nordjylland og far til en søn og datter på henholdsvis 17 og 18 år. Planen er at familien rykker til Kolding indenfor nærmeste fremtid.

Han er ridder af Dannebrog, har fået Danske Havnes initiativpris med Frederikshavn Havn i 2010, Nordeas erhvervspris i 2005 og udnævnt til rising star i 2004.
13. juni sagde Ewiis bestyrelse farvel til den enevældige direktør Knud Steen Larsen og økonomidirektør Jens Chr. Sørensen (t.v.) tog over midlertidigt. Nu har bestyrelsen fundet en afløser i Lars Bonderup Bjørn. Opgaven med at finde en ny har været grundig. - Her har vi ikke måttet fejle, siger bestyrelsesformand Jørn Limann med den stormombruste situation i selskabet i bakspejlet. Foto: André Thorup
13. juni sagde Ewiis bestyrelse farvel til den enevældige direktør Knud Steen Larsen og økonomidirektør Jens Chr. Sørensen (t.v.) tog over midlertidigt. Nu har bestyrelsen fundet en afløser i Lars Bonderup Bjørn. Opgaven med at finde en ny har været grundig. - Her har vi ikke måttet fejle, siger bestyrelsesformand Jørn Limann med den stormombruste situation i selskabet i bakspejlet. Foto: André Thorup

Fokus på det Ewii kan

Det er præcis den forventning der ligger hos bestyrelsesformand Jørn Limann. Bestyrelsens strategi om at kernekompetencerne skal i fokus, skal den nye direktør føre ud i praksis.

- Lars Bonderup har skrevet bogen "I bødlens fodspor". Bliver det hans rolle i Ewii i forhold til de kommercielle selskaber?

- Nej det er nok hårdt sagt, men vi går efter en strategi, hvor vi vil have fokus på el, vand, varme og bredbånd. Det har manglet de seneste år, hvor det i højere grad har handlet om at bevæge os ind i forretningsområder, vi grundlæggende ikke har haft forstand på, siger Jørn Limann.

- Skal det være slut med at lave knallerter og medicinaludstyr?

- Det er for tidligt at sige, men vi skal nok ikke lave el-biler. Hvis man vil ind på det marked, og sælge elknallerter i Italien, så skal man også kunne servicere det, og det har vi slet ikke kompetencerne til. Vi har allerede lagt produktionen ud, siger Jørn Limann.

Ewii-dyre sats
En række af Ewiis kommercielle selskaber har de seneste år givet underskud. Det skete også i 2016.Selskabernes ledelse havde op til det seneste repræsentantskabsmøde fået pålagt at præsentere et budget, der er realistisk. Tallene blev behandlet for lukkede døre.

Ved regnskabsaflæggelsen i 2017 viste selskaberne resultater, der samlet blev betegnet som utilfredsstillende.

Resultat før skat for Midtjysk Køleservice A/ S blev underskud på 7,4 mio. kr. Resultatet er væsentligt under det forventede og ikke tilfredsstillende.

Ewii Productions (vindmøller, red.) resultat blev underskud på 130,9 mio. kr. før skat. Under det forventede og ikke tilfredsstillende.

Resultat før skat for Ewii Telecare A/ S blev underskud på 9,8 mio. kr., hvilket var dårligere end forventet og ikke tilfredsstillende.

Resultat før skat for Ewii Fuel Cells A/ S blev underskud på 13,1 MDKK, hvilket er under forventet og ikke tilfredsstillende.

Resultat før skat for Ewii Mobility (det eldrevne køretøj Tripplen, red.) blev underskud på 15,0 mio. kr., hvilket er lidt dårligere end forventet og ikke tilfredsstillende.

Strategi for imorgen

Den nye direktør og bestyrelsen skal i fællesskab sætte en kurs, der rækker to-tre år frem. Strategiplanen for Ewii i dag rækker frem til 2020. Det skal ske på baggrund af de budgetter, som repræsentantskabet i Ewii vedtog i sidste uge.

- Det er fint med en langsigtet strategi, men vi skal også vide, hvor vi skal hen i morgen. Vi har nu fået fremlagt budgetter for de kommercielle selskaber, som er mere realistiske end vi tidligere har set. De bliver grundlag for de kommende dispositioner, siger Jørn Limann.

Valget af ny direktør har været en lang og svær proces, fordi ansøgerfeltet på 60 var på meget højt niveau.

- Da vi stod tilbage med fem, var det alle sammen yderst kompetente emner. Vi fik sorteret ned til to, og begge ville kunne have været valgt, vurderer Jørn Limann.

Formanden ser det som en fordel, at Lars Bonderup Bjørn ikke har en fortid i andre forsyningsselskaber.

- Han har arbejdet med kraftværker, så branchen er ikke ukendt, men han vil kunne se på os med helt friske øjne, siger Jørn Limann.

Medarbejdernes succes

Blandt de kvaliteter som Jørn Limann peger på hos den foretrukne er hans medarbejdersyn.

- Han sætter ikke sig selv i fokus som direktør, men har en vision om, at han skal gøre sine medarbejdere gode for at det bliver succes. Det er en anden tilgang end vi så hos den gamle direktør, hvor det var en mere gammeldags ledelsesstil med direktøren i centrum, siger Jørn Limann.

Sammenhængen mellem medarbejdertilfredshed og succes har Lars Bonderup Bjørn selv været garant for. Fra 2004 til 2006 fik han vendt et underskud i MAN Diesel fra 165 mio. kr. til et overskud på mere end 200 mio. kr. Og samme år blev MAN Diesel nr. 3 i kampen om at blive Danmarks bedste arbejdsplads.

Andet end direktør

Lars Bonderup Bjørn tilføjer desuden direktørprofilen en helt ny dimension. Han nærer stor interesse for musik og teater, og har været tilknyttet teatret Nordkraft i Aalborg.

- Jeg sætter pris på, at vi har fundet en person, der også vil andet i livet end at være direktør, siger Jørn Limann.

Interessen for teater bliver ikke lagt på hylden, lover Lars Bonderup.

- Jeg kommer ned i et område med masser af teatertradition, og det vil jeg da opsøge. Det bliver næppe de første måneder, der bliver tid til selv at være aktiv, for jeg ved, at der venter et stort arbejde for at få udviklet det potentiale, som jeg er overbevist om ligger i koncernen, siger Lars Bonderup, som dog allerede har sikret sig sin første lokale teateroplevelse med en billet til Seebach-musicalen på Fredericia Teater.

Da stormen var på sit højeste omkring den tidligere direktør var også spørgsmålet om millionløn og fratrædelsesaftalen et varmt emne. Bestyrelsen i Ewii har sat sig for, at der skal være større åbenhed i selskabet og foreslår at man følger Dansk Energis anbefalinger om at offentliggøre direktørens løn.

- Hvormeget får den nye direktør?

- Det skal ikke være en hemmelighed efter min mening, men indtil videre har vi ikke vedtaget endeligt, om vi skal følge anbefalingen direkte fra Dansk Energi. Men står det til mig, kommer det til at fremgå af den kommende årsrapport som i mange andre selskaber, siger Jørn Limann.

Ny direktør skal skærpe Ewiis profil i kernekompetencerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce