Retssag nærmer sig: XL Møbler må ikke hedde XL, mener XL-Byg

Abdullah Ahmad håber, navnestriden med XL-Byg kan løses, inden den ender i Sø- og Handelsretten. XL Møbler har hovedkvarter på Tagtækkervej i Odense samt to forretninger i Fredericia og Sorø.Foto: Nils Svalebøg

Retssag nærmer sig: XL Møbler må ikke hedde XL, mener XL-Byg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Navnestrid om brugen af "XL" i firmanavn. Møbelkæde med tre forretninger og hovedsæde i Odense kan ende i Sø- og Handelsretten i sag mod mægtige XL-Byg.

Den fynske møbelkæde XL Møbler gør klar til en retssag.

Kæden, der i juni åbnede en butik på Vejlevej i Fredericia og derudover har butikker i Odense og Sorø, er blevet stævnet af byggemarkedskæden XL-Byg i en strid om rettighederne til navnet på møbelforretningen, som ifølge XL-Byg ligger for tæt på deres eget.

Striden begyndte, da XL Møbler åbnede forretning nummer to på Industrivej i Sorø i februar - lige på den anden side af gaden fra et af XL-Bygs byggemarkeder.

Kort efter åbningen af Sorø-butikken modtog XL Møbler en mail fra XL-Bygs advokat Mette Flink Sørensen fra advokatfirmaet Patrade Legal, som bad møbelforretningen om at stoppe brugen af XL i deres navn. Argumentationen var, at navneligheden kunne skabe forveksling i markedet.

Direktør i XL Møbler, Abdullah Ahmad, og hans advokat afslog dog at droppe navnet, og nu står en retsmægling mellem parterne i september som sidste mulighed for at undgå en sag i Sø- og Handelsretten. Abdullah Ahmad føler sig nødsaget til at gå til medierne, for han føler sig uretfærdigt behandlet af XL-Byg.

- Vi føler os magtesløse, fordi vi ikke tør gå videre med planer om at udvide, mens det her står på, siger Abdullah Ahmad, som stiftede virksomheden i 2012.

XL Møblers direktør Abdullah Ahmad mener ikke, navnet på hans møbelforretning krænker XL-Byg, som i øvrigt skriver sit navn med bindestreg. Foto: Nils Svalebøg
XL Møblers direktør Abdullah Ahmad mener ikke, navnet på hans møbelforretning krænker XL-Byg, som i øvrigt skriver sit navn med bindestreg. Foto: Nils Svalebøg

Sælger store møbler

Navnet XL-Møbler er valgt, fordi hans forretning sælger store møbler, forklarer han.

- Vi hedder XL-Møbler, fordi vi er kendt for vores store familiesofaer. Nu har vi opbygget os en kundekreds, som kender os på det her navn, og der er lagt et stort arbejde og mange ressourcer i at markedsføre os med det. Vi har aldrig oplevet nogen, som forvekslede os med XL-Byg. Folk kender os med det navn, og derfor vil det være som at starte fra nul, hvis vi skulle lave det om, siger direktøren.

Derfor ser han ingen anden udvej end at tage en dyr kamp for at beholde navnet.

- Jeg ville helst ikke i retten, men jeg har ikke andre muligheder, så jeg kan lige så godt kæmpe. En retssag kan komme til at koste os en kvart million kroner, men det vil koste mig meget mere at lave navnet om. Vores kunder kommer selvfølgelig først, og vi vil forsøge at få løst problemet hurtigst muligt, siger Abdullah Ahmad.

Har XL  Møbler noget med XL-Byg at gøre? Nej, mener XL Møblers direktør, mens XL-Byg mener, navnene kan bringe folk til at tro, at de har noge med hinanden at gøre.Foto: Nils Svalebøg
Har XL Møbler noget med XL-Byg at gøre? Nej, mener XL Møblers direktør, mens XL-Byg mener, navnene kan bringe folk til at tro, at de har noge med hinanden at gøre.Foto: Nils Svalebøg

Ikke særpræget nok

Som argument i sagen henviser XL Møbler blandt andet til en ansøgning fra 2014 til Patent- og Varemærkestyrelsen om at få rettighederne til navnet XL Møbler. Dengang fik man afslag med begrundelsen, at navnet var beskrivende for varen og ikke havde særpræg nok. I samme svar havde styrelsen undersøgt, om navnet lignede andre varemærker så meget, at det kunne forveksles. Det, vurderede man, ikke var tilfældet. Derfor mener XL Møbler, at man de facto giver XL-Byg enerettighederne til det almindeligt brugte "XL," hvis man giver byggemarkedet ret.

XL-Bygs direktør, Thorbjørn Sejer Jensen, ønsker ikke at kommentere sagen, før retsmæglingen har fundet sted, men et udkast til stævningen viser, at byggemarkedskæden lægger vægt på, at man har fået varemærkerettigheder til ordkonstruktionen XL-Byg, og at XL Møbler kommer så tæt på, at de to kan forveksles som være en del af samme virksomhed, fordi konstruktionen er meget ens.

Og findes der ikke en løsning i starten af september, kan det altså ende med at blive Sø- og Handelsretten, der skal afgøre, om XL-Møblers navn er så lig XL-Byg, at byggemarkedets varemærkerettigheder er krænket.

Skulle en retslig afgørelse ende med at gå XL-Møbler imod, mener Abdullah Ahmad dog, at butikkerne fortsat er i stand til at levere sine kunder den samme service.

Retssag nærmer sig: XL Møbler må ikke hedde XL, mener XL-Byg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce