Ryanair truet af blokade i Danmark

Ryan Air, der bl.a. flyver fra Billund Lufthavn, møder modstand op til, at virksomheden vil gøre en ny stor satsning i Danmark. Selskabet er kendt for sine billige rejser, men også for kummerlige forhold for virksomhedens ansatte. Arkivfoto

Ryanair truet af blokade i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ERHVERV - Ryanair lancerer torsdag sine planer for en stor satsning på Danmark med flere ruter. Men det irske flyselskab med de lave priser møder fra begyndelsen af modstand fra fagbevægelsen. For lige så kendt selskabet er for sine lave priser, næsten lige så kendt er det for elendige forhold for de ansatte. Det skriver Avisen.dk.

Ryanair byder sine stewardesser helt ned til 7.500 kroner om måneden på kontrakter, hvor der ingen løn er under sygdom eller ferie. Det fortæller Thilde Waast, som er formand for Flyvebranchens Personale Union (FPU), hvis medlemmer er stewardesser og piloter til Avisen.dk.

- Ryanairs piloter og stewardesser arbejder under vilkår, som er helt uacceptable for os. Derfor varsler vi nu konflikt over for selskabet, siger Thilde Waast fra FPU til Avisen.dk.

Et varsel om konflikt er fagbevægelsens måde at prøve på at få gang i forhandlinger. Hidtil har Ryanair over for FPU skriftligt afvist at mødes og indgå en overenskomst.

- Vi har ingen interesse i at genere Ryanair, men vi er nødt til at få en aftale med dem om at arbejde under danske vilkår, siger Thilde Waast.

Varslet betyder, at ingen af FPU's medlemmer må arbejde for Ryanair.

Hidtil har Ryanair afvist af indgå aftaler med fagbevægelsen alle steder i Europa. Og da selskabets kommercielle direktør, David O'Brien, sidst var i Danmark, slog han fast:

- Vi samarbejder direkte med medarbejderne. Vi samarbejder ikke med fagforeninger.

Hvis Ryanair ikke går med til at tegne en overenskomst for stewardesser og piloter, der flyver ud fra København, kan det ende i en større konflikt. For så kan andre faggrupper som portører og flymekanikere finde på at nedlægge arbejdet.

- Hvis det ender det med, at fagbevægelsen og Ryanair ikke finder hinanden, er vi parat til at være med i en sympatikonflikt, siger Henrik Bay-Clausen til Avisen.dk.

Han er formand for 3F-Kastrup, som organiserer portørerne i Københavns Lufthavn.

En sympatikonflikt kan betyde, at Ryanair ikke kan få håndteret bagagen i Københavns Lufthavn eller få brændstof på. Det vil være noget nær lammende for Ryanair. Henrik Bay-Clausen fra 3F ser nødigt, at det kommer så vidt.

- Vi håber, at Ryanair vil besinde sig og tegne overenskomst. Det endte McDonald's jo med at gøre i Danmark, siger Henrik Bay-Clausen til Avisen.dk.

/ritzau/

Ryanair truet af blokade i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce