Varmeregningen kan stige betydeligt: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

Skatteordfører for Socialdemokratiet Jesper Petersen besøgte mandag Shell Raffinaderiet for at lytte til kritik af udspil, der vil gøre det dyrere at udnytte overskudsvarmen fra processen. I rundturen deltog også direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, og direktør for TVIS, Jørgen Nielsen. Planlægningschef Finn Schousboe og pressechef Torben Sørensen viste rundt. Foto: Shell

Varmeregningen kan stige betydeligt: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen har i et afgiftsudspil lagt op til højere afgifter på overskudsvarme fra industrien og de store datacentre. Det kan få Shell og andre virksomheder til at opgive at udnytte overskudsvarmen yderligere. I alliance med Dansk Fjernvarme og TVIS forsøger raffinaderiet at råbe politikerne op.

Fredericia: Skatteordfører for Socialdemokratiet MF Jesper Petersen trak mandag i rødt arbejdstøj og sikkerhedshjelm for at få en rundtur i processen ved Shell Raffinaderiet. Sammen med direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen og direktør for TVIS Jørgen Nielsen fik han præsenteret den nuværende udnyttelse af overskudsvarmen fra Shells procesanlæg, og hvordan der yderligere kan udnyttes overskudsvarme.

- Hvis vi udbygger anlægget, så ville vi kunne levere varme til 12.000-13.000 husstande mere end vi gør i dag, men bliver afgifterne hævet, som det ligger i udspillet, så er det ikke en investering, vi vil gå ind i, forklarer planlægningschef Finn Schousboe.

Udspillet bygger på en mistanke om, at virksomheder udnytter de lempelige regler for overskudsvarme og ikke leverer reel overskudsvarme.

- Men det er ikke det, der sker her. Hos os er overskudsvarmen et restprodukt fra vores proces. Den er der, uanset om vi udnytter den eller ej, påpeger Finn Schousboe.

Overskudsvarme fra Shell
Når Shell raffinerer og laver andre produkter i procesanlægget på Egeskovvej, så udløser det overskudsvarme.Den varme leverer Shell Raffinaderiet i dag til fjernvarmerør i hele Trekantområdet via TVIS.

Overskudsvarmen fra Shell udgør 28 pct. af varmen fra TVIS.

Hvis Shell investerede yderligere i at udnytte overskudsvarmen kunne det lune hos 12.000-13.000 husstande i Trekantområdet.
Shell leverer over en fjerdedel af den varme, der sendes rundt i TVIS-nettet i hele Trekantområdet. Hvis afgiftsudspillet fastholdet bliver varmeregningen over 450 kroner højere årligt for den enkelte forbruger. Kort: TVIS
Shell leverer over en fjerdedel af den varme, der sendes rundt i TVIS-nettet i hele Trekantområdet. Hvis afgiftsudspillet fastholdet bliver varmeregningen over 450 kroner højere årligt for den enkelte forbruger. Kort: TVIS

Ønsker certifikat

Derfor ønsker både Shell og andre storleverandører af overskudsvarme, at der etableres en certificeringsordning i afgiftsudspillet.

- Vi dokumenterer gerne, at vi ikke "snyder" med overskudsvarmen, siger pressechef ved Shell Torben Sørensen.

Ordningen bakkes op af Dansk Fjernvarme, som meget gerne ser yderligere overskudsvarme lagt ind i fjernvarmenettet.

- Det er en ren varme, som er der i forvejen. Alternativet vil være at øge forbruget af biobrændsel i eksempelvis Skærbækværket, for at sikre varmeforsyningen. Det giver ingen mening, siger Kim Mortensen.

Det er Jesper Petersen enig i. Han vil gerne kæmpe for en certificeringsordning, som vil tilgodese de virksomheder der i dag leverer overskudsvarme og måske har mulighed for at skrue yderligere op for leverancerne.

- Forhandlingerne om afgifterne er i gang, men det er svært at sige, hvornår de falder på plads. Vi vil gerne have, at der udnyttes mere overskudsvarme, siger han.

Investeringer stoppet

Udspillet, der ligger på bordet, betyder, at investeringer i yderligere udnyttelse af overskudsvarme er skubbet ud i fremtiden.

- Så længe man ikke kender afgiftstaksterne, så tør ingen gå i gang. Det er ærgerligt, siger både Kim Mortensen og Jørgen Nielsen.

Jørgen Nielsen er direktør for TVIS, som aftager store mængder overskudsvarme fra Shell.

- Og vi kunne godt aftage mere, hvis Shell vil levere, ligesom vi ved, at flere andre virksomheder i Trekantområdet står klar til at sende overskudsvarme ind i nettet. Men deres projekter afhænger også af hvilken afgiftssats, der kommer, siger Jørgen Nielsen.

Vælger regeringen at vedtage udspillet, som det ligger, så vil det for kunderne på TVIS-nettet betyde en ekstra varmeregning på 460 kroner om året, fordi overskudsvarmen fra Shell bliver dyrere at aftage.

Fuglene vinder

Shell Raffinaderiet er den virksomhed i Danmark, der leverer størst mængder overskudsvarme til fjernvarmenettet. Aalborg Portland følger lige efter, og dertil kommer en hel række af andre leverandører.

- Vi gør fælles front mod det her, fordi vi synes, at det er energipolitisk forkert at sende varmen ud i luften. Det er kun fuglene, der får glæde af det, siger Kim Mortensen.

Shell har indbudt samtlige partier i forhandlingerne et besøg på raffinaderiet for at vise overskudsvarme i praksis. Indtil videre har Jesper Petersen takket ja til invitationen.

Varmeregningen kan stige betydeligt: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce