Anlægsmillionerne ruller derudaf - nu trækker politikerne i håndbremsen

Den omfattende transformering af sygehus til sundhedshus koster mange millioner kroner. Det er en af de væsentligste årsager til, at kommunens anlægsudgifter truer med at sprænge det loft, staten har lagt over kommunen. Arkivfoto: Mette Mørk

Anlægsmillionerne ruller derudaf - nu trækker politikerne i håndbremsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der kan vente sanktioner, hvis Fredericia Kommune ikke får lukket pengekassen i for flere anlægsprojekter i 2018. Et luksusproblem, som skal løses, betoner borgmesteren.

Fredericia: Der er godt gang i kedlerne under Fredericia Kommunes vækst, men midtvejs i året står det klart, at det er nødvendigt at skrue lidt ned for blusset. Sker det ikke, rammer Fredericia Kommune højt over det loft for anlæg, som staten har lagt.

- Det er lidt paradoksalt, at vi har pengene til at investere, men ikke må. Det er en helt omvendt situation end for fire år siden, hvor vi var nødt til at være meget forsigtige med anlægsmidlerne. Men vi er som alle andre kommuner underlagt statens anlægsloft, og det er vi nødt til at rette ind efter, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S), som har drøftet situationen med sine kolleger i økonomiudvalget.

Udvalget har sendt embedsmændene på overarbejde de kommende dage. Inden mandag skal de komme med et bud på, hvilke anlægsarbejder der enten kan udskydes eller anlægsregninger, der kan betales i næste budget-år.

- Vi holder et ekstraordinært møde inden byrådsmødet mandag aften, hvor vi skal være klar med en plan for, hvordan vi håndterer situationen, siger Jacob Bjerregaard.

Man kan godt kalde det et luksusproblem, at vi bruger for mange anlægskroner, for det skyldes, at vi har stor vækst af nye virksomheder og borgere.
Borgmester Jacob Bjerregaard (S)

Historisk højt

Allerede da budgettet for 2018 blev vedtaget, var det med et historisk højt anlægsbudget.

- Da kommunens økonomi var mest presset, lå anlægsbudgetterne typisk på 50-70 mio. kroner. I budgettet godkendte vi et anlægsbudget på 195 mio. kroner, og vidste godt, at det var tæt på anlægsrammen, siger Jacob Bjerregaard.

- I har siden givet tillægsbevillinger løbende. Har I været for flinke til det?

- Det har været opgaver, som vi ikke har kunnet sige nej til. Det har blandt andet været den aktuelle sag, hvor vi er nødt til at bruge fem millioner kroner ekstra på en ny svingbane ved afkørsel 59. Det kan vi ikke sige nej til, for Vejdirektoratet står klar med 21 mio. kroner, så vi kan gennemføre projektet, nævner Jacob Bjerregaard.

For nylig sagde byrådet ja til at bruge ekstra millioner i projektet med varme i banen på Monjasa Park, ekstra penge til supercykelstien for at undgå en senere regning.

Sundhedshus trækker

De helt store anlægsudgifter i 2018 ligger på ombygningen af sygehuset til sundhedshus og til renovering af Fredericia Idrætscenter.

- Det er opgaver, som vi er i gang med og ikke bare kan bremse. Vi bruger bl.a. mange penge på at gøre klar til, at nye lægepraksis kan flytte ind i sundhedshuset, og det er en vigtig opgave for at sikre, at vi har læger nok til de tilflyttere, vi oplever i stigende grad, siger Jacob Bjerregaard.

Både nye borgere og nye virksomheder skaber den vækst, som Fredericia Kommune har savnet i flere år.

- Vi er i en meget positiv udvikling, som vi bestemt ikke er kede af, men det presser os. Vi er blandt andet nødt til at have en infrastruktur, der kan matche behovet, og det koster dyrt, siger Jacob Bjerregaard.

Anlægsloftet fra staten betyder, at byrådet ikke kan bruge løs, selv om kommunen i flere år har brugt langt færre penge på anlæg end tilladt. Det er kommunerne under et, der skal holde sig under den samlede anlægsramme på 17 mia. kroner.

- Vi kan håbe, at andre kommuner sparer, så de kan være med til at trække anlægsudgifterne ned, men vi kan ikke satse på det. Vi er nødt til selv at trække granske vores udgifter, siger Jacob Bjerregaard.

Anlægsmillionerne ruller derudaf - nu trækker politikerne i håndbremsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce