Arlette Andersen: Det er vigtigt at blive ved med at fortælle

Arlette Andersen, 92 år, som har lagt navn til prisen Arlette Andersens frihedspris, som blev uddelt for første gang torsdag aften. Foto: Benny F. Nielsen

Arlette Andersen: Det er vigtigt at blive ved med at fortælle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arlette Andersens frihedspris blev overrakt til Otto Grøn Roepstorff, som blev meget overrasket og glad. Han bidrog med et digt om frihed.

Fredericia: Torsdag aften blev Arlette Andersens frihedspris uddelt for første gang, og der var hele 24 bidrag - alle fra unge i alderen 14 til 21 år. Vinderen blev Otto Grøn Roepstorff, 18 år, med digtet "Sansninger".

- Jeg er totalt overrasket og helt vildt glad. Da jeg i sin tid besluttede mig for at deltage, håbede jeg, folk ville lytte til budskabet i mit digt, siger Otto Grøn Roepstorff.

Navngiver til prisen, Arlette Andersen, 92 år, var også til stede med sin søn, Christian Andersen. Hun fortalte, hun var meget glad og forbavset over, man ville stifte en pris i hendes navn. For 72 år siden var hun ikke med til at fejre befrielsen i Danmark. I 1943 blev hun arresteret i Frankrig af tyskerne på grund af sin jødiske herkomst og siden sendt i koncentrationslejren Auschwitz. Hun flyttede først til Danmark i 1952 og arbejdede siden som gymnasielærer.

- Jeg var ikke i Danmark dengang. I Frankrig fejrer vi befrielsen 8. maj. Jeg ved ikke, hvor jeg var 4. maj (1945, red.). Jeg var et sted i Tyskland. Da jeg kom til Danmark, lærte jeg efterhånden at sætte lys i vinduerne 4. maj, fortæller hun.

 

Over 400 foredrag

Hun har holdt over 400 foredrag om sin fortid som Holocaust-overlever og minder om, at vi skal blive ved med at fortælle historierne til næste generation.

- Det er vigtigt at blive ved - ikke bare i dag men også i fremtiden. Om fem til ti år, når de få overlevende ikke er her mere, så skal 4. maj stadig fejres, siger hun.

Bag Arlette Andersens frihedspris står Danske Bank, Fredericia Kommune, Fredericia Gymnasium og Fredericia Dagblad. Prisen var delt i tre portioner med 10.000 kr. til vinderen, 5000 kr. til nummer to, mens tredjepladsen fik 3000 kr. Nummer to blev Johan Knud Vad Knudsen, 21 år, som ved prisoverrækkelsen var på den transsibiriske jernbane, så hans lillesøster Luna Knudsen tog imod prisen. Nummer tre blev Anna Lyhne, 18 år.

Arlette Andersen: Det er vigtigt at blive ved med at fortælle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce