Betaler forældre for meget for pasning? Opgørelse skal give svaret

Pernelle Jensen er selv mor til Nelly og dermed forbruger af de lokale daginstitutioner. Hun har fået flere henvendelser fra andre forældre i forhold til både priser og timebehov, så derfor er hun tilfreds med, at forvaltningen nu både laver en analyse af, om forældre betaler for ydelser, de ikke får, og gennemfører en høring af pasningsbehov. Arkivfoto: Mette Mørk

Betaler forældre for meget for pasning? Opgørelse skal give svaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstres Pernelle Jensen bedt om en redegørelse for, om forældre betaler den dyreste vuggestuetakst, selv om børnene passes efter børnehave-normering. Det undersøges samtidig med, at en høring skal vise, hvor mange timer forældre har behov for at få passet de yngste.

Fredericia: Venstres Pernelle Jensen har bedt om en redegørelse for, om forældre i visse situationer får besked på at betale en for høj regning for at få deres yngste passet.

- Jeg har fået henvendelser fra forældre, som mener, at det er urimeligt, at de skal fortsat skal betale prisen for en vuggestueplads, selv om deres barn er rykket op i en børnehavegruppe. Det sker, når børnene bliver flyttet, inden de fylder tre år, siger Pernelle Jensen.

Der er en stor forskel på prisen for pasning af et barn fra 0-2 år og fra 3-5 år. Prisforskellen skyldes, at normeringen hos personalet er højere hos de mindste børn.

- Men forældre oplever ofte, at barnet bliver flyttet fra gruppen med de yngste til gruppen med de ældste, inden barnet fylder tre år. Men regningen ændres først, når barnet runder tre, og det er i min optik ikke rimeligt. Forældrene skal selvfølgelig kun betale for den ydelse, de får, siger Pernelle Jensen.

Det koster det
En 20 timers plads koster 1595 kr. for de 0-2 årige, og 1065 kr. for de 3-5 årige.En 25 timers plads koster 2175 kr. for de 0-2 årige og 1315 kr. for de 3-5 årige.

En 30 timers plads koster 1425 kr. for de 0-2 årige og 2530 kr. for de 3-5 årige.

En 35 timers plads koster 2925 kr. for de 0-2 årige og 1780 kr. for de 3-5 årige.

En 47,5 timers plads koster 3920 kr. for 0-2 årige og 2375 kr. for de 3-5 årige.

(Kilde: Fredericia Kommune)

1600 kroner i forskel

Forvaltningen er nu blevet sat på opgaven med at finde ud af, hvor udbredt problemet er.

- Jeg har som sagt fået flere henvendelser, men hvor omfattende det er, aner jeg ikke, og derfor har jeg bedt om at få det undersøgt. Jeg har også bedt om, at vi kan få en vurdering af, om det giver budgetmæssige udfordringer, hvis det viser sig, at vi skal ind at ændre takstbladet, så det ikke følger alder, men konkret følger den ydelse, forældrene betaler for, siger Pernelle Jensen.

Forskellen på en plads til de yngste og til de ældste er markant. For de yngste betaler forældrene 3920 kroner om måneden, mens regningen lyder på 2375 kroner om måneden for de tre-fem årige for en fuldtidsplads.

Hvis timetallet er lavere, er forskellen på fra 1200 kroner ned til 500 kroner for den billigste plads på 20 timer.

- Jeg er klar over, at det er et puslespil, der skal gå op, når man beslutter, om børnene skal rykke tidligere end som treårige, men vælger man, at de skal op blandt de store, hvor personalenormeringen er lavere, så må regningen også blive tilsvarende billigere, mener Pernelle Jensen.

Forældede moduler

Spørgsmålet om betaling for børnepasning kommer samtidigt med, at politikerne i børne- og skoleudvalget godkendte, at der bliver sat en høring i gang om behovet for pasning.

- De moduler, vi har i dag, har eksisteret længe, og jeg er ikke sikker på, at de er tidssvarende. Jeg kender forældre, som kunne tænke sig, at vi havde et 40 timers modul, siger Pernelle Jensen.

Derfor har hun lagt op til, at høringen blandt forældrene bliver meget bred.

- Skal forældrene kunne pege frit på, hvor mange timer de ønsker pasning?

- Principielt ja efter min mening, siger Pernelle Jensen.

Færre moduler, lavere pris

Næstformand i børne- og skoleudvalget Cecilie Roed Schultz (Enhl) ser frem til at få undersøgt forældrenes behov for pasning.

- Vi skal drøfte med forældrene, om de helst vil have en stor valgmulighed, eller vi skal indsnævre det. Hvis vi har færre moduler, så falder prisen markant, men det skal være op til forældrene, hvad de foretrækker, siger Cecilie Roed Schultz.

Forældre kan få passet børnene i op til 47,5 timer, som er institutionernes maksimale åbningstid. Det er for nylig blevet lovbestemt, at kommunerne også skal kunne tilbyde 30 timers moduler, men i dag kan forældrene også vælge pasning i 35, 25 og 20 timer om ugen.

- Nu beder vi institutionerne tale med deres forældre om behovet, så vi får en tilbagemelding snarest muligt.

- I både Vejle, Kolding og Middelfart kan forældre få passet deres børn i over 50 timer ugentligt. Overvejer I at udvide åbningstiden?

- Det er ikke på tale. Vi har institutioner, der åbner tidligt om morgenen, mens andre lukker sent. Det dækker behovet, fornemmer jeg, siger Cecilie Roed Schultz.

Betaler forældre for meget for pasning? Opgørelse skal give svaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce