Byrådet må udskyde projekter for 68 millioner: Vi bliver straffet for at være gode

Politikerne rører ikke ved de 42 mio. kroner, der er budgetteret til renoveringen af Fredericia Idrætscenter. Til gengæld rammer det parkeringsfaciliteterne ved idrætscentret. Foto: Nikolaj Primdahl

Byrådet må udskyde projekter for 68 millioner: Vi bliver straffet for at være gode

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet er enige om at bremse anlægsudgifter, men man er utilfreds med statslig indblanding i almindelighed og i særdeleshed, at kommunen straffes for at være gode til at sælge jord.

Fredericia: Der skydes anlægsudgifter for 68 mio. kroner fra 2018 til 2019.

Det vedtog byrådet mandag aften og dermed gennemfører man den opbremsning, som skal forhindre, at kommunen rammer gennem det loft, staten har fastlagt.

- En del af forklaringen på vores høje anlægsramme er, at vi har sat gang i investeringer, som bliver færdige i år, forklarede borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Han har deltaget i forhandlingerne mellem kommunerne og staten og her blandt andet kæmpet for, at kommunernes indtægter og udgifter ved jordsalg hales ud af anlægsrammen.

- Det burde ikke lægge der, og vi bliver i høj grad ramt at det, fordi vi er den kommune i landet, der køber og sælger mest jord, sagde Jacob Bjerregaard.

Forhandlingerne med finansministeriet er endt i, at jordsalget bliver taget ud.

- Men det kommer først i næste kommuneaftale for 2020, sagde Jacob Bjerregaard.

Udskydelser for 68 mio. kroner
Der droppes ikke anlægsprojekter, men nogle udskydes og andre bliver faktureret anderledes.

Det betyder, at anlægsrammen skæres med 68 mio. kroner.

Dermed vil anlægsrammen i 2018 være på 227 mio. kr.

Blandt det der spares på eller udskydes er udgifter til byggemodning, fortove, belysningsplanen, parkeringsfaciliteter ved FIC, en del af udgifterne til sundhedshuset.

Der holdes til gengæld fast i både penge til renseanlæg i svømmehallen, varme i banen ved stadion, renovering af svømmehallen ved Kirstinebjergskolen og penge til bedre toiletter.

Godkendt oplæg

Byrådet behandlede sagen som en tillægsdagsorden. Forinden var den godkendt i økonomiudvalget.

- Vi havde bedt forvaltningen se vores drifts- og anlægsbudgetter grundigt igennem, da det stod klart, at vi er nødt til at skubbe en del opgaver ud i 2019, sagde Jacob Bjerregaard.

Overordnet vedtog byrådet, at man beder administrationen følge udviklingen løbende og rapportere til økonomiudvalg og byråd de kommende måneder.

Der flyttes projekter til samlet 68 mio. kroner til 2019, og der sættes ikke gang i nye projekter.

Der bliver ikke sagt ja til flere tillægsbevillinger i 2018 på driften.

- Ikke med mindre der sker noget helt uventet, påpegede borgmesteren.

Desuden bliver der ikke besat ledige stillinger indenfor ledelse og administration med mindre, at det er godkendt af kommunaldirektøren.

Penge, der er sparet op i 2017 for at blive brugt i år, bliver også indefrosset.

- Samlet betyder, at vi kan holde os indenfor servicerammen på drift og kommer tættere på at holde os under rammen for anlæg, konstaterede Jacob Bjerregaard.

Frustration men opbakning

Partierne bakkede op om beslutningen, men var også enige om at være frustrerede.

- Det gør det kommunale selvstyre til en illusion, men det er bedre at handle end at blive sat under administration, sagde Cecilie Roed Schultz (Ø).

Venstre bakkede også op, men betonede vigtigheden af, at jordsalget pilles ud af anlægsrammen.

- Det er uhensigtsmæssigt, at vi bliver straffet for at være gode til at sælge jord, sagde Pernelle Jensen (V).

Også Karsten Byrgesen (løsg.) og DF tilsluttede sig opbremsningen, og Inger Nielsen glædede sig over, at anlægsstoppet ikke kommer til at påvirke de to lysanlæg på henholdsvis Snaremosevej og Vejlevej.

Borgmesteren kunne følge byrådspolitikernes frustration, men han vurderer også, at det er en situation, som vil gentage sig, hvis man ikke i de kommende budgetforhandlinger begynder at se længere frem end et år.

- Jeg tror, at vi i år er nødt til at lægge anlægsbudget allerede for 2020, så det, vi vedtager i 2019, kan være med idriftsættelse i 2020, og vi på den måde får en mere overordnet prioritering af vores anlægsønsker, sagde Jacob Bjerregaard.

Byrådet må udskyde projekter for 68 millioner: Vi bliver straffet for at være gode

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce