De kan vise vej og holde i hånd: Flere frivillige skal hjælpe med ekstraopgaver

På Sygehus Sønderjylland gør man allerede stor brug af frivillige. Foruden mange frivillige fra Røde Kors og Ungdommens Røde Kors, er mere end 50 privatpersoner frivillige som vejvisere. Det er den slags frivillige, Region Syddanmark ønsker flere af. Foto: Timo Battefeld

De kan vise vej og holde i hånd: Flere frivillige skal hjælpe med ekstraopgaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det vil være en gevinst for både patienter og personale, hvis endnu flere syd- og sønderjyder bliver frivillige. Det fremgår af udkastet til Region Syddanmarks nye politik for frivillighed, hvor der afsættes 3,5 millioner kroner til at ansætte seks nye koordinatorer. De skal sikre flere frivillige til regionens sygehuse.

Region Syddanmark: Det er dem, der læser avisen højt, viser vej og holder i hånd, når øjnene lukkes for sidste gang. Mennesker, der uden løn stiller op for at gøre livet nemmere for andre. De gør en forskel, og derfor lægger man nu op til at rekruttere endnu flere frivillige i Region Syddanmark.

I et udkast til regionens nye politik på frivillighedsområdet understreges det, at de frivilliges indsats gør en forskel for både patienter, personale og de frivillige selv, og at der derfor fortsat skal arbejdes på at udvikle området. Derfor anbefales det også, at der afsættes 3,5 millioner kroner til at ansætte seks frivillighedskoordinatorer. De skal blandt andet være med til at sikre, at endnu flere har lyst til at melde sig som frivillige.

- Det her oplæg skal være med til at få det frivillige arbejde til at spille. Forhåbentligt kan vi få rekrutteret endnu flere. Og så kan vi gøre den frivillige indsats endnu mere målrettet efter, hvad den givne borger har brug for, siger Ole Ryttov, der er sygeplejefaglig direktør i psykiatrien og formand for arbejdsgruppen bag udkastet.

- Man kan sige, at den her politik vil gøre det muligt at yde en frivillig indsats, uden det bliver for besværligt. En koordinator tager sig af det praktiske. Så kan man som frivillig koncentrere sig om det, man har meldt sig til, nemlig at gøre en forskel for en konkret borger, siger han.

Fem hovedbudskaber i frivillighedspolitikken
I udkastet til den nye frivillighedspolitik i Region Syddanmark er der opsat fem hovedbudskaber:
  • Det er attraktivt at være frivillig: Det skal være nemt, trygt og fleksibelt at blive og være frivillig.

  • Frivillige indgår som en naturlig del af hverdagen: De frivillige skal anerkendes og respekteres og være dér, hvor de kan gøre en forskel.

  • Frivillighed har mange former: Man kan være frivillig på mange måder, og regionen vil være åben for nye idéer.

  • Frivillige bevæger sig frit på tværs af region og kommuner: Det kan skabe et bedre forløb for både patient og frivillig.

  • Frivillighed bidrager til lighed i sundhed: Frivillige kan støtte sårbare borgere, så der opstår tryghed.

Samarbejde på tværs

En del af regionens udkast til en ny frivillighedspolitik handler også om, at det skal være muligt for de frivillige at arbejde på tværs af sektorer. Dermed skal en patient og en frivillig have mulighed for at følges ad, uanset om patienten er tilknyttet sin praktiserende læge, indlagt på et af regionens sygehuse eller er i et kommunalt sundhedstilbud. Den mulighed eksisterer nemlig ikke i dag.

- Formålet er også at få samordnet indsatsen på sygehusene med de aktiviteter, der foregår i kommunerne. Så vi får sektorerne til at arbejde sammen og får en strømlinet indsats. Det vil borgeren få glæde af. Så det er en måde at koble tingene, så de hænger sammen. Det er en ny måde at inddrage de frivillige, siger Ole Ryttov.

Udkastet til den nye politik kommer, fordi det tidligere er blevet besluttet, at strategien omkring frivillige skulle genoptages og fornyes i 2019. Ifølge Ole Ryttov er det kun godt, da der er plads til forbedringer.

- Man kan sige, at vi ikke har haft udnyttet potentialet på det her område godt nok, siger han.

Tager ikke ansattes opgaver

Et enigt sundhedsudvalg sendte tirsdag udkastet videre til høring. Og fra politisk hold er der da også allerede en positiv stemning for initiativerne i udkastet.

- Jeg forventer, at det vil betyde flere frivillige. I hospitalsregi har det ikke været så anvendt med frivillige som i kommunerne. Og jeg kan godt se flere opgaver, der kan løses med frivillige. Det kan være med samtaler, holde i hånd, vise vej og med praktiske ting, hvis patienten ønsker det, siger formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark Poul-Erik Svendsen (S).

Både han og Ole Ryttov understreger samtidig, at de frivillige ikke vil komme til at overtage fagprofessionelle opgaver.

- De frivillige kan ikke tage job fra andre. Det er jeg slet ikke nervøs for. Men de kan lave nogle ting, der ellers aldrig ville blive tilbudt. Det er ekstra kræfter, man ellers ikke ville få ind, siger Poul-Erik Svendsen.

Udkastet forventes at være i høring fra den 26. marts til den 7. maj og komme til afstemning i regionsrådet i efteråret 2019.

De kan vise vej og holde i hånd: Flere frivillige skal hjælpe med ekstraopgaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce