Efter lang forberedelse: Nu bliver oliebarriere sat ned på Østerstrand

Formand for miljø- og teknikudvalget, Christian Bro har siden sine første dage som formand arbejdet med forureningen på Østerstrand. Han drømmer om at hegnet på Østerstrand kan pilles ned, men det sker ikke, før man er helt sikker på, at sandet i stranden er rent. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Efter lang forberedelse: Nu bliver oliebarriere sat ned på Østerstrand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter sommerferien går Shell i gang med at etablere en biologisk barriere på Østerstrand. Den skal forhindre kulbrinter i at brede sig ud på stranden. Selve stranden renses biologisk, og der kan gå tre-syv år, før stranden er helt ren. Formand for miljø- og teknikudvalget Chr. Bro (S) ser frem til oprensningen.

Fredericia: Etablering af biologisk barriere fra Shells havneterminal ud mod Østerstrand påbegyndes lige efter sommerferien og ventes at stå klar 1. november 2019. Det meddeler Region Syddanmark i en pressemeddelelse efter Shell, regionen og Fredericia Kommune tordag mødtes for at drøfte renseprojektet.

- Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at man nu går i gang, selv om det har taget noget tid. Det er Region Syddanmark, som er sagsbehandler på forureningen, så vi er kun med på sidelinjen. Men vi har blandt andet fået forsikring om, at der kun sker en helt minimal udsivning til Lillebælt, og der er ikke olie i fri fase i jorden, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Den biologiske barriere, der skal hindre kulbrinter i at blive ført ud på stranden fra Shells Havneterminal, vil blive etableret med start omkring 1. september, fremgår det af pressemeddelelsen fra regionen. Etableringen ventes færdiggjort ca. 1. november, hvorefter der overvåges med målinger, om nedbrydningen af oliestofferne sker i det forventede tempo.

Vi er rigtig glade for, at vi i et godt og tæt samarbejde med Region Syddanmark og Fredericia Kommune skaber grundlaget for, at stranden forhåbentligt snart kan genåbnes.
Administrerende direktør for Shell Raffinaderiet Maarten Stals.

30 år gammelt spild

Data om nedbrydningen kommer til at afgøre, hvornår hegnet omkring den yderste del af Østerstrand kan fjernes.

- Det har været vigtigt for mig at få en klar tidsplan for etableringen af barrieren, og det har vi fået. Derudover har vi besluttet at mødes umiddelbart efter sommerferien for at holde hinanden op på tidsplanen, så jeg er rigtig godt tilfreds med vores samarbejde, udtaler Jørn Lehmann Petersen (S), formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark i pressemeddelelsen.

Olien, der løb ud mod Østerstrand, stammer fra et mere end 30 år gammelt spild på havneterminalområdet. Det er Shell, der har drevet terminalen siden midten af 1960'erne. Spildet skete, før miljølovgivningen trådte i kraft, så i realiteten er Shell ikke forpligtet til at finansiere oprydningen.

- De kan i princippet ikke pålægges noget, men de har taget ansvar, og det er vi selvfølgelig glade for, siger Christian Bro.

Også hos Shell er man tilfredse med, at der nu er fundet en rigtig løsning til at få forureningen inddæmmet.

- Vi er rigtig glade for, at vi i et godt og tæt samarbejde med Region Syddanmark og Fredericia Kommune skaber grundlaget for, at stranden forhåbentligt snart kan genåbnes, siger administrerende direktør for Shell Raffinaderiet Maarten Stals.

Shells miljørådgivere vurderer, at når barrieren er etableret, så vil de kulbrinter, som måtte være tilbage i selve strandområdet, være nedbrudt på tre til syv år.

Region Syddanmark, Fredericia Kommune og Shell har aftalt at mødes igen til august for at følge projektet tæt.

Efter lang forberedelse: Nu bliver oliebarriere sat ned på Østerstrand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce