Fornemt jubilæum: Kongehuset kommer og fejrer menigheds 300-års fødselsdag

I år fylder Reformert Menighed i Fredericia 300 år. Det markeres med forskellige kirkelige, historiske, kulturelle og sociale arrangementer i hele 2019. Langt de fleste åbne og for alle. 29. september ? på selve dagen ? er der festgudstjeneste og reception i Reformert Kirke og Reformert Skole i Dronningensgade. Kongehuset deltager. Arkivfoto

Fornemt jubilæum: Kongehuset kommer og fejrer menigheds 300-års fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der findes fem reformerte menigheder i Danmark. Fredericias er den største og næstældste. Det protestantiske trossamfund fylder 300 år i 2019. Det fejres i stor stil og med royalt besøg.

Fredericia: Kongehuset har takket ja til en invitation fra Reformert Menighed i Fredericia, og dronningen eller hendes nærmeste familie kommer dermed, når det kristne, protestantiske trossamfund søndag 29. september 2019 fejrer 300-års jubilæum.

Det blev afsløret på et pressemøde i menigheden fredag.

- Allerede i 2016 rettede vi en forespørgsel til hoffet, og efterfølgende har vi informeret om de nærmere detaljer og fået tilsagn om deltagelse fra kongehuset, oplyser formanden for Reformert Menighed i Fredericia, Peter Honoré.

Ca. 200 reformerte i Fredericia
Menigheden i Fredericia er den næstældste reformerte i Danmark, men den største med sine små 200 medlemmer. Af dem bor cirka 60 procent stadig i byen eller omegnen.I København findes en - i 1685 grundlagt - tysk og fransk reformert menighed. Senere er der dannet en koreansk og en ghanesisk reformert menighed i hovedstadsområdet.

De bruger alle den samme, reformerte kirke i Gothersgade overfor Rosenborg Slot.

Var forfulgte i Europa

Den 29. september er selve jubilæumsdagen.

Den markerer indgåelsen af aftalen om, at fæstnings- og fristaden Fredericia i 1719 ville modtage forfulgte reformerte fra andre dele af Europa. De såkaldte huguenotter måtte opgive deres liv i eksempelvis det katolske Frankrig. Siden integrerede de sig med succes i Fredericia og dyrkede blandt andet tobak. Navne som Honoré, Deleuran, Lefevre og Devantier vidner den dag i dag om den reformerte arv. Teologisk er der få - men i den forbindelse vigtige - forskelle på reformerte, protestantiske, kristne menigheder og den danske lutheranske, protestantiske, kristne folkekirke. Det sociale fællesskab er dog et måske lige så stærkt grundlag for at være reformert i dagens Danmark - og Fredericia.

Stort program i 2019

Festgudstjenesten med royal deltagelse og reception i Reformert Kirke og Reformert Skole i Dronningensgade er imidlertid ikke eneste begivenhed, der i år markerer 300-års jubilæet.

Allerede søndag 3. februar er der fokus på de reformerte, når Haderslev Stift forlægger sin årlige fælleskirkelige gudstjeneste for alle kristne trossamfund i stiftet og efterfølgende reception til Reformert Kirke. Det er klokken 15. Alle er velkomne uanset livsindstilling.

Senere i år udgives blandt andet også et festskrift, der er byvandring med de reformerte som tema, koncerter, åbent hus i menigheden, bibelvandring, udstilling på biblioteket og julemarked.

Fornemt jubilæum: Kongehuset kommer og fejrer menigheds 300-års fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce