Fredericia står til at få milliongevinst i ny udligningsordning

Fredericia tilgodeses i de nye modeller for den kommunale udligning. Det skaber tilfredshed hos borgmester Jacob Bjerregaard, som dog ikke vil glæde sig for tidligt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Fredericia står til at få milliongevinst i ny udligningsordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredericia står til at få mellem syv og 41 millioner kroner ekstra i den nye model for kommunal udligning. Borgmester er tilfreds med udsigten til at få mere velfærd.

Fredericia: Mellem syv og 41 millioner kroner ekstra i Fredericias kommunekasse.

Sådan ser det ud, efter at regeringen onsdag fremlagde en ny model for den kommunale udligningsordning.

- Nu må vi se, hvor det ender. Man må aldrig glæde sig for tidligt. Det er en vigtig læresætning. Men udgangspunktet her ligner jo, at vi bliver tilgodeset i Fredericia. Det er vi enormt tilfredse med, for vi har selvfølgelig nogle sociale udfordringer, som det også koster at håndtere, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Før har der været den skævhed i systemet, at man har givet penge til kommuner, fordi de for eksempel havde en række udlændinge, som jo ikke er en udgift, men som arbejder og betaler skat og er højtuddannede.
Jacob Bjerregaard

Fem modeller med plus

Udligningssystemet er en måde, hvor landets kommuner fordeler skatteindtægterne imellem sig. Formålet er, at servicen i eksempelvis ældrepleje, skoler og børnehaver er cirka lige god alle steder i landet.

Jacob Bjerregaard har tidligere kritiseret systemet for at være med til at vride Danmark skævt. Men onsdag fremlagde regeringens finansieringsudvalg så fem nye modeller for den kommunale udligning, der skal rette op på skævhederne.

De fem modeller giver alle et plus for Fredericia i forhold til i dag på henholdsvis 41, 33, 21, 21 og 7 millioner kroner årligt. Efter første gennemlæsning af rapporten kan Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard især på øje på én stor forskel.

- Man har haft nogle fejl i det system, man har nu. Man har givet tilskud på grund af udlændinge, der har en uddannelse, og som bor i Danmark og arbejder. Mange af dem bor i hovedstadsområdet. Vi har ikke lige så mange højtuddannede udlændinge boende her. Der har før været en begunstigelse af de kommuner, der havde det. Det bliver nu rettet op. Som jeg læser det, er det en af hovedårsagerne til, at vi ser ud at få lidt mere at gøre godt med, siger Jacob Bjerregaard.

Flere områder trænger

Nu skal Folketingets partier forhandle om oplægget, så det er endnu ikke afklaret, hvordan den endelige model ser ud.

- Den første frygt er altid, at man skal miste penge, og det kan koste på velfærden. Udgangspunktet er her, at vi ser ud til at vinde på den her reform, medmindre der sker noget. Derfor skal man vente at se, men det er som udgangspunkt positivt, hvis det lander på en af de modeller, siger Jacob Bjerregaard.

Hvis Fredericia ender med at få flere penge ud af den kommunale udligning, mangler borgmesteren ikke idéer.

- Vi vil investere i vores velfærd. Vi skal også bare huske på, at vi får flere ældre, vi skal finansiere. Det beslaglægger en stor del af vores økonomi, og det er et enormt vigtigt for os. Vi bruger mange penge på vores ældre, og det vil vi gerne fortsætte med. Og så kunne det jo være skønt, om vi så også kunne få lidt råderum til vores folkeskoler. Dem vil vi rigtigt gerne investere mere i. Og så har vi vores socialt udsatte, som vi gerne vil bringe nærmere arbejdsmarkedet og give mere kvalitet i deres hverdag. Der er områder nok, som kunne trænge til, at vi får flere penge til velfærden, siger Jacob Bjerregaard.

Rapporten er udarbejdet af et embedsmandsudvalg under Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tilbage i februar 2015 blev Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti enige om, at man skulle justere på systemet.

Fredericia står til at få milliongevinst i ny udligningsordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce