Fremgang for håndværker-uddannnelser: Sådan har fredericianske unge valgt

Lidt flere unge fra 9. klasse går efter en håndværksuddannelse. Men fremgangen er for lille, mener Pernelle Jensen (V), som er formand for uddannelsesudvalget. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Fremgang for håndværker-uddannnelser: Sådan har fredericianske unge valgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Halvdelen af de ældste folkeskole-elever satser på en gymnasie-uddannelse. Politikerne ønsker, at flere vælger håndværkervejen, og erhvervsuddannelserne har også fået en lille fremgang.

Fredericia: Gymnasiet er stadig det mest populære valg, når de unge fredericianere vælger retning efter folkeskolen.

47,3 procent af eleverne fra 9. klasse har valgt en gymnasial uddannelse, viser nye tal. Erhvervsuddannelserne har fået fremgang, så 12,2 procent vælger en fremtid inden for håndværk, handel og kontor, sundhed eller fødevarer. I 2018 var tallet 10 procent.

- Vi ønsker, at flere af de unge vælger en erhvervsuddannelse. Der er godt nok en lille fremgang på to procent, men vi vil gerne have, at den tendens bliver endnu tydeligere i de kommende år, siger Pernelle Jensen (V), som er formand for byrådets uddannelsesudvalget.

Tallene er fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Lillebælt.

Hos 10. klasses eleverne, som er en mindre gruppe, er der nedgang i søgningen til erhvervsuddannelserne, mens flere har valgt gymnasiet.

Det vælger de unge efter folkeskolen
Unge i de ældste folkeskoleklasser har valgt den ungdomsuddannelse, de vil begynde på efter sommerferien. 568 elever fra 9. klasse og 127 elever fra 10. klasse har bestemt sig. Her er en oversigt over valgene, og tallet fra 2018 ses i parentes:Valgt efter 9. klasse: (568 elever)

Erhvervsuddannelser: 12,2 procent (10,0)

Gymnasiet (stx, hf, hhx, htx): 47,3 (47,0)

Andet: 5,1 (2,9)

10. klasse: 35,4 procent (40,1)

Valgt efter 10. klasse:

Erhvervsuddannelser: 36,3 procent (43,1)

Gymnasiet:55,9 procent (46,4)

Andet:7,9 procent (10,6)

Kilde: Ungdommens Uddannelsesvejledning Lillebælt

Håndværk skal være førstevalg

Både på landsplan og lokalt ønsker politikerne, at flere vælger en erhvervsuddannelse. Det landsdækkende mål for 2020 er, at 25 procent af en ungdomsårgang vælger en erhvervsuddannelse. Samtidig skal mindst 60 procent gennemføre den uddannelse, de er begyndt på.

De nye tal fra UU Lillebælt bekræfter Pernelle Jensen i, at der skal gøres mere for at hverve unge til håndværksfagene.

- Udviklingen falder godt i tråd med den strategi, vi har udarbejdet for at få flere til at vælge erhvervsuddannelser, siger Pernelle Jensen om strategien, som behandles tirsdag på et møde i uddannelsesudvalget.

- Et af målene er også, at man skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Desuden kan vi se, at mange efter 10. klasse vælger en uddannelse, som de efterfølgende falder fra. Så der er behov for at videreudvikle 10. klasse, så de unge bliver mere afklarede i deres valg, fortæller Pernelle Jensen.

I den nye erhvervsuddannelses-strategi er målet blandt andet, at flere unge har en erhvervsuddannelse som førstevalg. Og at tilfredshed og trivsel øges på uddannelserne, så flere unge gennemfører dem.

Fremgang for håndværker-uddannnelser: Sådan har fredericianske unge valgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce