Ja til Trelde-fredning efter skarp debat: Jeg er så flov over det her byråd

Kenny Bruun Olsen fra Venstre gik skarpt imod forslaget om at rejse en fredningssag for Treldeskovene. Men den blev vedtaget efter en timelang debat i byrådssalen. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Ja til Trelde-fredning efter skarp debat: Jeg er så flov over det her byråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flovt, uretfærdig. Et overgreb. Kritikken af fredningsforslaget til Treldeskovene var hård. Men byrådet stemte ja til at rejse fredningssagen sammen med DN.

Fredericia: Stolene var fyldte i byrådssalen, og fronterne var trukket op til en skarp duel i byrådet, da fredningen af Treldeskovene mandag var på dagsordenen.

Efter over en times kamp på ord, og en afstemning, som endte 15-5, besluttede byrådet at være medrejser på et fredningsforslaget for Treldeskovene sammen Danmarks Naturfredningsforening. S, DF og Enhedslisten stemte for.

Venstre og løsgænger Karsten Byrgesen var imod, og især Venstres Kenny Bruun Olsen kom med skarpe meldinger under debatten.

- Jeg er så flov over det her byråd. I Vejle kunne byrådet da i det mindste finde ud af at stå sammen i sagen om fredningen af Vejle Ådal, sagde Kenny Bruun Olsen, som ofte kiggede ud tilhørerne, da en stor del af skovejerne i Trelde var mødt op til byrådsmødet. Han pegede på, at lodsejerne i praksis bliver stavnsbundet til deres jord for resten af livet.

- Ingen vil købe den jord nu, og jeg har ikke ord for, hvor ærgerlig og ked af det, jeg er. Det er så uretfærdigt, at det er helt utroligt, man kan gøre det, lød det fra Venstremanden, som flere gange nævnte sin utilfredshed med DN's ret til at rejse fredningssager.

Der er udlagt en bred bræmme urørt skov langt med Lillebælt. Foto: Peter Leth-Larsen
Der er udlagt en bred bræmme urørt skov langt med Lillebælt. Foto: Peter Leth-Larsen

Vi kan påvirke processen

Formanden for miljø- og teknikudvalget, Christian Bro (S), har hele tiden haft en anden tilgang til fredningen. Ved at rejse fredningen sammen med DN, får man indflydelse.

- Vi har begrænset fredningen i så stort omfang, så det er kun et 300 meter bælte langs Lillebælt, som skal være urørt. Det har vi blandt andet gjort ved at udlægge hovedparten af den kommunale skov som urørt, sagde Christian Bro.

Skovejerne ville ifølge socialdemokraten være stillet værre, hvis man lod DN køre løbet alene. Uanset hvordan ville kommunen også blive pålagt en udgift.

- Det er vigtigt for os at få fingrene ned i maskinrummet, så vi kan påvirke processen så meget som muligt. Nu er vi kommet et sted hen, hvor det stadig er muligt at producere tømmer, og hvor det er zonen langs Lillebælt, der er det helt store fredede område, sagde Christian Bro.

Cadeau til skovejerne

Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten havde gerne støttet en endnu mere vidtgående fredning.

- Treldeskovene er et helt unikt habitat, som bør sikres for vores, vores børn og børnebørns skyld. Det er et af de steder i Danmark med den største biodiversitet. Det har en værdi i sig selv, sagde Cecilie Roed Schultz.

Inger Nielsen var Dansk Folkepartis eneste repræsentant, da Susanne Eilersen var sygdomsramt.

- Jeg har stor ros til alle i processen, og jeg har også ros til skovejerne. Stor cadeau fordi I kæmper for en sag, I tror på. Vi er bare ikke enige med jer i denne sag, sagde hun.

Udfordring til socialdemokraterne

Løsgænger Karsten Byrgesen leverede også et klart nej til forslaget og kaldte det et "overgreb".

- Fredningen af Treldeskovene er det mest unødvendige tiltag, der er set i lang tid. Specialister er enige om, at skoven drives efter forskrifterne. At både skoven og dyrelivet er i god og tilfredsstillende balance, sagde han.

Mod slutningen af debatten kom Venstres Peder Tind med flere udfordringer til socialdemokraterne.

- Jeg vil gerne høre Jacob Bjerregaards analyse af den her sag. Du er jo byens førstemand, sagde han henvendt til borgmesteren.

- Jeg vil også gerne spørge ind til de andre socialdemokrater, for I bærer jo det største ansvar. Har I benyttet jer af partidisciplin til at stemme sagen igennem? Eller har I sagt, det er en principiel sag, som I godt må have forskellige holdninger til? Det var meget tydeligt for et år siden, da skovejerne inviterede os ud, der var flere socialdemokrater kritiske over for, at man skulle frede skoven, sagde han.

Herefter meldte både Lars Ejby og Søren Larsen sig på banen og forsvarede sagen. Borgmester Jacob Bjerregaard tog ordet ved afslutningen af sagen.

- Jeg har stor tillid til det store stykke arbejde, min udvalgsformand har gjort. Det stykke arbejde, Christian (Bro, red.) har gjort her, ligger langt ud over, hvad man kan forvente. Det er jeg faktisk stolt over. Derfor er jeg meget tryg ved, at det er det bedst mulige resultat, sagde Jacob Bjerregaard.

Ja til Trelde-fredning efter skarp debat: Jeg er så flov over det her byråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce