Kom indenfor i en ellers lukket verden: Masser af liv i lokale loger efter 200 år

Overmestrene i Fredericias 4 Odd Fellow-loger har haft travlt i de seneste måneder. På fredag ses resultatet af deres anstrengelser, når den internationale orden kan fejre 200-året for sin stiftelse. Fra venstre er det Bjarne Andresen, Liselotte Iliana Pedersen og Bodil Mariane Johansen. Den fjerde overmester, Palle Rubæk Nielsen, var forhindret. Foto: Carsten G. Johansen

Kom indenfor i en ellers lukket verden: Masser af liv i lokale loger efter 200 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvorfor er det, at almindelige fredericianere hver uge klæder sig om i sort og går til møde i den smukke Odd Fellow-bygning i Gothersgade?

Fredericia: Der er stadig nogle hemmeligheder i Odd Fellow, som ordenen holder for sig selv. Men der er også åbne døre til den snart 100 år gamle bygning i Fredericias centrum, når de danske Odd Fellow-loger fejrer ordenens 200 års fødselsdag fredag den 26. april.

Og der er masser af liv i bygningen, der er hjemsted for fire aktive loger - to loger for kvinder og to for mænd - som hver uge holder de gamle ritualer i hævd, før de samles til fælles middag og venskabeligt samvær.

Men hvorfor gør de det egentlig stadig efter 200 år? Da ordenen blev grundlagt i begyndelsen af det 19. århundrede, var samfundet ganske anderledes. De vigtigste opgaver handlede for eksempel om at hjælpe forældreløse børn og yde støtte til syge brødre eller søstre - samt andre opgaver af den type, som i dag er overtaget af velfærdssamfundet.

- I dag har logebrødre og -søstre meget mere personlige grunde til at være medlem. Når vi trækker i logedragten, forlader vi hverdagens roller og alle kommer i øjenhøjde med hinanden. Gennem ordenens ritualer arbejder vi med etik og moral, med hverdagens etiske problemstillinger og prøver at åbne hinandens øjne for nye sider af livet. Vi opbygger også gode venskaber og får et pusterum i dagens hektiske jag, når vi mødes i ordensbygningen, forklarer Liselotte Iliana Pedersen, overmester i søsterloge 87 Irene.

Odd Fellow donerer 200.000 kroner og holder åbent hus
Har du nogensinde besøgt en loge? Ellers har du muligheden på fredag 26. april, når der afholdes åbent hus i Odd Fellow-logerne overalt i landet. Anledningen er 200 års-jubilæet for de internationale Odd Fellow-loger, der blev grundlagt i Baltimore i 1819.Fire af de godt 200 danske Odd Fellow-loger hører til i Fredericia, og de inviterer på jubilæumsdagen til åbent hus i ordensbygningen i Gothersgade 12. Dørene åbnes klokken 17.30. Forinden har logerne uddelt jubilæumsdonationer til en samlet værdi af 200.000 kroner.

De 200.000 kroner går til 10 modtagere i donationer à 20.000 kroner stykket. Modtagerne er: Veteranhjemmet Trekantområdet, Kirkernes fælles sommerlejr, Danske Hospitalsklovne, 6. Juli Garden, Børns voksenvenner, Headspace, Kræftramte Børn, NEFOS - Netværket for Selvmordsramte, Erritsø Kirkekor og HTX på EUC Lillebælt (elevlegater).
Logerne hører hjemme i denne smukke bygning i Gothersgade. Foto: Carsten G. Johansen
Logerne hører hjemme i denne smukke bygning i Gothersgade. Foto: Carsten G. Johansen

Internt sammenhold giver styrke

I år er det 200 år siden, den britiske udvandrer Thomas Wildey tog initiativ til at grundlægge the Independent Order of Odd Fellows i Baltimore, USA. Jubilæet fejres i de 30 lande, som har aktive Odd Fellow-loger. I Fredericia har de fire loger indsamlet 200.000 kroner, som fordeles til 10 lokale organisationer og projekter.

- Velgørenhed er en vigtig del af aktiviteten i Odd Fellow Ordenen, selvom andre aktiviteter fylder mere til vores ugentlige møder. Logernes styrke ligger i vores interne sammenhold. Vi tror på, at vores etiske livsholdning forpligter os til at støtte vores medmennesker. Det kan være mennesker, der har det svært eller velgørende organisationer, der mangler penge til at udføre en opgave, som Odd Fellow-logerne ønsker at bakke op om, forklarer Palle Rubæk Nielsen, overmester i broderloge 117 Olaf Rye.

Alle mulige slags mennesker

Kender du en logebror eller -søster? Hvem er de egentlig, disse mennesker som finder et sammenhold i at hylde gamle skikke og pligter, mens de forsøger at gøre hinanden til bedre mennesker?

Svaret er, at de er alle mulige slags mennesker. Du kan stadig møde håndværere og andre selvstændige. Men du møder også mange offentligt ansatte - skolelærere, sygeplejersker og læger, virksomhedsledere, ansatte i forsvaret, kontorfolk. Pensionister og mindst én voksenlærling. Og mange andre.

- Vi er altid åbne for muligheden for at blive flere brødre og søstre, og rekrutteringen foregår oftest på den måde, at vi prikker en ven på skulderen:

- Jeg tror, du er et menneske, som vil sætte pris på at blive en del af min loge. Vil du med ned i Gothersgade og høre mere om, hvad det vil sige? forklarer Bodil Mariane Johansen, overmester i søsterloge 21 Schuyler Colfax.

Det hænder også, at interesserede henvender sig på egen hånd til en af logerne i ordensbygningen i Gothersgade. Så inviteres de til et møde med nogle af logens embedsmænd, som forklarer om ordenens mission, vision og formål, mens begge parter vurderer, om kemien passer. Flere af medlemmerne i Fredericia hører til denne kategori.

- Det vigtigste er, at man har lyst til at forlade sin normale hverdag én gang om ugen - for søsterlogerne hver 14. dag - og være aktiv i vores møder og sociale arrangementer. Odd Fellow Ordenen har både mange traditioner og uskrevne love, men at vi har overlevet i 200 år skyldes medlemmernes lyst til at engagere deres egne personlige ressourcer i fællesskabet, siger Bjarne Andresen, overmester i broderloge 37 Thomas Wildey.

Fredericias 4 Odd Fellow-loger tæller i alt 264 aktive medlemmer - 143 brødre og 121 søstre.

Kom indenfor i en ellers lukket verden: Masser af liv i lokale loger efter 200 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce