Kommuner risikerer bøder: Sådan forholder borgmester sig til lov om håndtryk

Man skal give hånd, hvis man vil være dansk statsborger, hedder det i et nyt lovforslag. Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Kommuner risikerer bøder: Sådan forholder borgmester sig til lov om håndtryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis borgmestre ikke overholder håndtryk-lov, vanker der bøder, lyder det fra udlændingeminister Inger Støjbjerg. Men i Fredericia har borgmester Jacob Bjerregaard i sinde at overholde loven.

Fredericia: Kommuner får bøder, hvis de ikke håndhæver en ny lov om, at nye danske statsborgere skal give et håndtryk til borgmesteren ved en ceremoni.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbjerg (V) ifølge Berlingske. Flere borgmestre har udtalt, at de ikke vil tvinge nye statsborgere til at give håndtryk, selvom det er kravet i et lovforslag om ceremonier for nye danske statsborgere.

Men kassemesteren i Fredericia Kommune behøver ikke frygte bøder i den anledning. Borgmester Jacob Bjerregaard (S) siger:

- Hvis der er en lovgivning, jeg som borgmester skal følge, så gør jeg selvfølgelig det. Og det er, hvad jeg har at sige om den sag, siger borgmesteren.

Vil ikke tvinge 70-årig

I Folketinget Socialdemokratiet ellers meddelt, at man ikke støtter det lovforslag, som Inger Støjbjerg har sendt i høring. Det førte til kritik blandt flere borgmestre, blandt andre Venstres Jens Ejner Christensen, som ikke ubetinget ville overholde en kommende lov.

I Vejle Amts Folkeblad brugte han eksemplet med en 70-årig kvinde, der af kulturelle og religiøse årsager aldrig har trykket en mands hånd.

- Hun skal ikke presses af familie eller andre til at give mig hånden for at blive dansk statsborger, sagde borgmesteren. Han sagde også, at Folketinget skal lade være med at vedtage love, som er håbløse at administrere for kommunerne.

- Hvad nu, hvis en ansøger har brækket begge arme? Skal der så skrives en undtagelse ind? Eller hvis en anden lider af en meget smitsom hudsygdom? Er det så i orden at bruge handsker - akkurat som hvis man trykker dronningen i hånden? sagde han til Vejle Amts Folkeblad.

I Horsens har borgmester Peter Sørensen (S) erklæret sig parat til at overholde loven.

- Selvfølgelig vil jeg følge loven og indberette borgere, hvis det er det, jeg skal. Ellers ville jeg føle, at jeg melder mig ud af demokratiet. Jeg kan godt se en udfordring, hvis der kommer en handicappet uden arme til ceremonien, men jeg tror generelt, at vi nok skal finde en løsning, hvis der opstår problemer, siger han til Horsens Folkeblad.

Udlændingeminister Inger Støjbjerg har sendt lovforslaget i høring.

Kommuner risikerer bøder: Sådan forholder borgmester sig til lov om håndtryk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce