MC-entusiast togfører i 40 år: Ud at køre med DSB - ud at se med BMW

Jonna Roulund fra Fredericia har 40-års jubilæum i DSB tirsdag 19. februar. Hun blev ansat som timelønnet togbetjent i 1979 og var blot 18 år gammel. I dag er hun togfører og har set det det meste af jernbanedanmark. Foto: Peter Leth-Larsen

MC-entusiast togfører i 40 år: Ud at køre med DSB - ud at se med BMW

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jonna Roulund fra Fredericia fejrer 40 år som togfører. Hun kender næsten hver en dansk station. I fritiden er det dog en stor touringmotorcykel, der klarer transporten.

Fredericia: - Giv mig bind for øjnene og lad mig køre ind til en station. Jeg vil kunne sige, hvor vi er. Dét ka' vi i DSB.

Forståeligt. For Jonna Roulund fejrer tirsdag 19. februar 40-års jubilæum som togfører.

Sindal, Struer, Vojens og Sønderborg, Aarup, Sorø, hjembyen Fredericia og alle de andre landområder og byer registrerer hun i øjenkrogen, mens der billetteres. Med deres villakvarterer, baghavetrampoliner, brakmarker og europaller på fabrikkernes oplagspladser ned til jernbanen: Nye rejsende?

Gift efter et slag kort
Jonna Roulund, 58, er gift med kollegaen, Tommy, 57. De mødte hinanden, da han begyndte i DSB i 1984. Har siden 1993 boet i hus på Fournaisevej.

- Han vandt mig, fortæller Jonna:

- Vi var på reservevagt og ventede på en eventuel tur. Vi spillede kort. Om hans motorcykel. Men jeg havde ikke noget selv at spille om, og jeg tabte. "Vi kunne gå en tur i byen", sagde han, og så var det sket.

Parret har Kristina fra 1987 og Janne fra 1989. Ældste datter er pædagog i børnehaven Voldly i Fredericia - den yngste socialrådgiver i Kolding Kommune. Derudover to børnebørn.
En togfører billetterer og sørger for, at de rejsende kommer ordentlig ind og ud af toget. Men der er også mange andre opgaver undervejs. Foto: Peter Leth-Larsen
En togfører billetterer og sørger for, at de rejsende kommer ordentlig ind og ud af toget. Men der er også mange andre opgaver undervejs. Foto: Peter Leth-Larsen

Ung togbetjent i 1979

Jonna Roulund er fra Brejning og arbejdede som 18-årig i køkkenet på en ungdomsskole i Vivild på Djursland:

- Jeg vidste ikke, hvad jeg ville, men min mor læste, at de søgte i DSB.

Det lød spændende, og Jonna blev ansat som togbetjent på timeløn. Hun avancerede til egentlig togbetjent og siden togfører. Af de gamle papirer fremgår det, hvad hun havde ret til dengang i 1979: En hue, en jakke (damemodel), et par benklæder (nederdel eller et par slacks til kvinder), en frakke, tre skjorter (skjortebluser til kvinder), to slips (tørklæder til kvinder), en regnfrakke af nylon, en kittel, en uldvest, et armbåndsur.

Også kørt liggevogn

En togfører tjekker billetter, ser til, at alle kommer ud og ind, fløjter. Plus en masse andet.

Tidligere sorterede de også pakker, som blev læsset på i en stor bunke, for eksempel ved grænsen. Forsendelserne skulle over i de rette bure og dumpes af hele vejen op gennem Jylland. Og i de hedengangne liggevogne fra englandsbåden i Esbjerg til København sørgede Jonna og kollegerne for, at alle fandt deres køje i natten.

Sådan ser dagen ud:

I dag begynder hun for eksempel klokken 07.09 i Fredericia:

- Så går turen først med regionaltog til Sønderborg med afgang 07.49. En halv time inden tænder jeg computeren, ser, hvad toget består af, gennemgår sikkerhedsprocedurer, tjekker sporarbejder og så videre. 10 minutter før afgang går jeg toget igennem sammen: Virker toiletterne, er der pænt og rent?

Tilbage i Fredericia skal hun atter mod syd - efter en frokostpause - og retur til Fredericia igen. Inden fyraften klokken 16.20 hjælper Jonna Roulund gerne rengøringsdamen med hendes runde i toget.

Kollega Jan fejrer også

Jonna Roulund har kørt de fleste skinner tynde som alufolie. I hvert fald DSB's ruter.

Dog ikke Aarhus-Grenå, Roskilde-Kalundborg eller fra Ringsted ned over Lolland-Falster. Hun og det øvrige personale i toget har transporteret kendte og kongelige og flyttet rundt med Gud og hvermand. Alle får samme venlige betjening, lover 40-års jubilaren, der har let til smil.

Så det har været ud at køre med DSB i et halv menneskeliv, og jubilæet markeres på jobbet på dagen, hvor også togfører, Jan Hvidbjerg Nielsen, kan fejre 40 år.

Derudover: På to hjul

I fritiden er det imidlertid ud at se med BMW.

Jonna og ægtemanden Tommy Roulund kører gerne rundt i Danmark og Europa nord og syd for Alperne på deres store, tyske, touringmotorcykel:

- I år skal vi for første til Nordkap.

Som nye rejsende.

MC-entusiast togfører i 40 år: Ud at køre med DSB - ud at se med BMW

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce