Naboer vil have stank stoppet - miljøstyrelsen er på sagen

Shell Raffinaderiets processer omfatter blandt andet svovlbrinter, som udløser en grim lugt. Vindretningen er helt afgørende for, hvilke naboer der rammes, viser de mange kommentarer om lugtproblemer på facebook-siden: "Stop lugtgenerne fra Shell Raffinaderiet Fredericia". Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Naboer vil have stank stoppet - miljøstyrelsen er på sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lugter fortsat i sommervarmen fra Shell Raffinaderiet. Naboer føler, at det er som at slå i en dyne. Miljøstyrelsen ser på sagen igen, og Shell har mandet op.

Fredericia: Svovlbrinter og hedebølge er en dårlig cocktail, har naboerne til Shell Raffinaderiet konstateret gang på gang, men problemet bør kunne løses, mener blandt andre Michael Fossberg på Nordre Kobbelvej.

- Jeg er ansat ved DSB, og derfor flyttede vi sidste år til Fredericia. Vi var klar over, at vi bor tæt på et raffinaderi, men jeg tænkte, at der bor rigtig mange i området, og at det derfor ikke ville være et problem, siger Michael Fossberg.

Men i foråret observerede han en grim lugt fra anlægget.

- Jeg fandt ud af, at man kunne ringe og klage over lugten, og det gjorde jeg. De beklagede og sagde, at det ville der blive gjort noget ved, siger Michael Fossberg.

Vi vidste godt, at der lå et raffinaderi tæt på, men her bor masser af mennesker, så vi tænkte ikke, at det ville være et problem.
Michael Fossberg, Nordrekobbelvej

Lugt registreres og hvad så?

Det oplevede han skete, men for en måned siden var det alvorligt galt igen.

- Det stank så modbydeligt, at man ikke kunne opholde sig udendørs. Jeg ringede igen, og havde en lidt træls oplevelse, da jeg sagde, at det måske var nødvendigt at involvere andre i problemet. De sendte godt nok en mand over for at registrere lugten, men det opfatter jeg nærmest er noget, de gør, så de kan sige til Miljøstyrelsen, at de gør noget. Der sker ikke andet, lyder kritikken fra Michael Fossberg.

Andre naboer lufter også frustration over, at der ikke for alvor synes at ske tiltag for at stoppe lugten.

Det afviser Shell Raffinaderiet.

- Vi tager det meget seriøst og har sat ekstra mandskab på til at holde øje med lugtgener. Vi har to mand, der gennemgår anlægget hver morgen meget tidligt for at spotte, om der er problemer, siger pressechef Torben Sørensen.

Men problemet vender tilbage igen og igen. Er det overhovedet muligt at fjerne lugten?

- Svovlbrinte er svært, og især når det er varmt. Samtidig er der også landmænd, der kører gylle ud, så der er meget, der kan lugte i øjeblikket. Men vi gør helt sikkert, hvad vi kan, siger Torben Sørensen.

Miljøstyrelsen er obs

I Miljøstyrelsen har man også fokus på lugtgenerne fra Shell. Flere naboer har kontaktet styrelsen direkte, og Shell melder ind, når de får klager.

- Vi har modtaget to lugtklager i juli og en enkelt i august. De to lugtklager i juli kunne henføres til en defekt pumpe, som nu er ordnet, oplyser kontorchef i Miljøstyrelsen Yvonne Korup til Fredericia Dagblad.

Naboerne er desperate over endnu en sommer med lugt - Kan I gøre mere?

- Vi har haft kontakt til Shell i dag, som ikke umiddelbart har identificeret unormale driftsforhold, oplyser Yvonne Korup, som lover, at der vil blive fulgt op på sagen.

Formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) beklager generne for naboerne.

- Men vi kan ikke stille krav eller andet. Det er alene Miljøstyrelsen, der er myndighed, siger han.

Naboer vil have stank stoppet - miljøstyrelsen er på sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce