Ny redegørelse retter hård kritik mod forvaltningen i World Cup-sag

Alle omkring bordet den 31. maj var enige om, at det ville være stort at skaffe et World Cup-stævne til Fredericia. Der blev sagt "go" til projektet, og forvaltningen fik i samarbejde med Fredericia Triathlon Klub udarbejdet en flot ansøgning. Den kostede 25.000 kroner, og der blev anvendt personaletimer i Fredericia Kommune svarende til ca. 1?2 stilling i en måned, fremgår det af redegørelsen. Arkivfoto: Mads Hansen

Ny redegørelse retter hård kritik mod forvaltningen i World Cup-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Embedsmændene var ikke tydelige nok omkring økonomien, da ansøgningen til at blive vært for et kæmpe World Cup-stævne i triatlon i 2020 løb ud i sandet, konkluderer direktør i redegørelse.

Fredericia: Et nej til at lægge billet ind på World Cup-stævne i triatlon i 2020 skabte store overskrifter i Fredericia Dagblad op til sommerferien. Politikerne sagde i 11. time nej til at skyde kommunale penge i projektet, og det skete udenom byrådet. Det skabte vrede blandt partierne uden for S og V, ligesom Fredericia Triathlon Klub tog stærk afstand fra håndteringen af sagen.

Nu bliver der i en tre sider lang redegørelse af forløbet rettet kritik mod embedsmændene i blandt andet spørgsmålet om det økonomiske overblik.

Redegørelsen er udarbejdet af vækstdirektør i Fredericia Kommune Mogens Bak Hansen, som dermed på sin forvaltnings vegne påtager sig ansvaret for processen og forløbet omkring udarbejdelse af ansøgningen.

- Det er alvorlig kritik på flere punkter. Har der været tale om personalemæssige konsekvenser?

- Jeg kan ikke kommentere på personaleforhold overhovedet, siger Mogens Bak Hansen.

Han var ikke selv en del af møderne omkring stævnet, fremgår det af de notater og bilag, der ligger på sagen, viser en aktindsigt. Der foreligger ingen referater fra møderne, men kun et enkelt notat fra det første møde 31. maj, hvor formandsskabet i kultur- og fritidsudvalget - Lars Ejby Pedersen (S) og Christian Jørgensen (V) - deltog.

Flere kritikpunkter
Forvaltningens informationsniveau overfor politikerne har ifølge redegørelsen været mangelfuld gennem hele forløbet.Det er ifølge redegørelsen kritisk, at det først meget sent i processen blev klart, at den oprindelige forventning om et budget på 1,5 millioner kroner voksede til 3,2 millioner kroner.

Redegørelsen har en række anbefalinger, som blandt andet sigter på, at embedsmændene løbende og systematisk skal rapportere til det politiske niveau i forbindelse med udarbejdelse af ansøgningsmateriale og andre større projekter, hvor tingene løbende udvikler sig.

Og at der udarbejdes retningslinjer for den administrative og politiske håndtering af sager, hvor eksempelvis ansøgningsfrister kan betyde, at der skal ageres mellem udvalgsmøder.

En hel eller en halv mio. kr.

Redegørelsen giver et billede af et forløb, hvor embedsværket siden 31. maj lagde mange kræfter i at skrive en ansøgning om at blive værtsby ud fra den overbevisning, at politikerne bakkede 100 procent op om initiativet og var klar til at finde pengene, der skulle til. I notatet fra den 31. maj fremgår, at der står 545.000 kr. på budgettet til tri-aktiviteter i 2019, og at der skal rejses en million kroner mere, men ikke hvorfra.

- Både jeg og Christian Jørgensen var af den opfattelse, at byrådet skulle finde knap en halv mio. kroner ud over den halve million, der var på budgettet. Det er helt indiskutabelt, siger Lars Ejby Pedersen (S).

- Men det fremgår af et notat efter det første møde den 31. maj, at der skulle findes mindst en million kroner. Men du tænkte ikke, at det var kommunale kroner?

- Nej, nej, nej. Jeg har hele tiden haft den opfattelse, at det var en halv mio. kroner, som skulle findes, og det var vi klar til. Vi vil meget gerne tri-sporten, og vi var optændte af chancen for et World Cup, siger Lars Ejby.

Ingen tvivl

Formanden for Fredericia Triathlon Klub, Carsten Andersen, mener omvendt ikke, at der var tvivl om, at Fredericia Kommune skulle stå med det økonomiske hovedansvar for stævnet, og at det blev gjort klar af formanden for Dansk Triathlon Forbund Morten Fenger den 31. maj.

Formandsskabet i kulturudvalget fik opbakning til at arbejde videre med ansøgningen fra deres politiske bagland, men ifølge begge med en økonomisk ramme på cirka 500.00 kroner.

- Vi var opsatte på, at det skulle realiseres. Det var med den intention, vi gik ind i samtalerne med tri-folkene, siger Lars Ejby og henviser til kommunens historik med massevis af store tri-arrangementer og opbakning til sportens talenter.

Nye budgetter

Den 11. juni fremlagde forvaltningen et budgetoverslag, hvoraf det fremgår, at der var behov for at finde knap en million kroner. Det blev præsenteret for de to politikere.

- Man oplyser også, at der kan regnes med indtægter i form af deltagerbetaling på omkring 400.000 kroner. Derfor var jeg stadig sikker på, at vi i byrådet kun skulle finde omkring en halv million kroner. Jeg kan ikke læse det anderledes, siger Lars Ejby.

Carsten Andersen erkender, at man kan få den opfattelse.

- Men når det nu åbenlyst var et stævne, man gerne ville have, så burde formanden måske have spurgt nærmere ind til tallene for at være på den sikre side. Det bør ikke være en undskyldning, mener Carsten Andersen.

Ingen advarselslamper

Lars Ejby så ingen advarselslamper lyse i de tal, han fik forelagt, og forvaltningen arbejdede med turbo på for at få udarbejdet en ansøgning, der ville sikre værtsskabet.

Borgmesteren blev involveret i sagen 22. juni og krævede flere tal på bordet. 26. juni stod det det klart, at stævnet ville koste 3,2 mio. kroner at gennemføre, og Fredericia Kommune skulle bidrage med 1,2 mio. kr. ud over de 545.000 kr., der var på budgettet. Det fik borgmesteren og kulturudvalgsformanden til i samråd at springe fra projektet af økonomiske årsager.

Redegørelsen skal behandles af både økonomiudvalget og det samlede byråd.

- Jeg er tilfreds med redegørelsen, og jeg har taget min del af ansvaret for, at det gik, som det gik, og det står jeg ved. Men jeg synes, at redegørelsen giver nogle gode anbefalinger, som sikrer, at der sker en mere professionel håndtering i fremtiden, og nu bør vi se frem, siger Lars Ejby, som håber, at Fredericia også i fremtiden kan blive ramme om store tri-stævner.

Ny redegørelse retter hård kritik mod forvaltningen i World Cup-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce