Ny skærm tager toppen af støj fra motorvejen - men den forsvinder ikke

Der skal etableres 660 meter støjskærm i 5,5 meters højde. Skærmen tage toppen af støjgenerne for naboerne, der bor op til Taulovmotorvejen E20. Foto: Yilmaz Polat

Ny skærm tager toppen af støj fra motorvejen - men den forsvinder ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Toppen af støjen bliver snuppet af en støjskærm, men belastningen er stadig over Miljøstyrelsens grænseværdier for boligområder.

Taulov: De værste støjgener bliver ifølge de teoretiske målinger fjernet, når den 600 meter lange og 5,5 meter lange støjmur står færdig langs motorvejen i Taulov.

- Vi har fået beregnet, at effekten ved at have støjskærmen stående på vores eget areal tæt på motorvejen er det samme, som man havde beregnet sig til, hvis vi havde lavet en fire meter høj skærm hen langs bakken, siger projektingeniør Dorthe Hviid, Vejdirektoratet.

Beregningerne viser, at 113 boliger i dag er generet af støj, der ligger over støjgrænsen på 58 db. Det er den grænse, Miljøstyrelsen sætter for boligområder.

Ingen boliger belastes med over 73 db, hverken før eller efter støjmuren, men hvor der i dag er 12 husstande, som bliver forstyrret med mellem 68-73 db, vil de slippe for den værste støj, når skærmen er færdig.

For 23 husstande mod 38 i dag vil være belastet af støj mellem 63 og 68 db, mens 77 fremover vil kunne registrere støj på mellem 58 til 63 db. Det gælder 63 husstande i dag.

660 meter skærm
I januar 2018 blev Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og transportordførerne fra V, LA, K og DF enige om at udmønte godt 50 mio. kr. fra finansloven til gennemførelse af støjreducerende tiltag.Med aftalen blev der afsat 14,6 mio. kr. til etablering af støjskærmen ved Taulov, ved Taulovmotorvejen E20.Boligområdet ved Taulov er stærkt støjbelastet med støj fra E20 Taulovmotorvejen med niveauer på over 58 dB. Tættere på motorvejen er der desuden en række boliger, som er udsat for et støjniveau over 68 dB. Vurderingen er, at støjen vil kunne reduceres med etablering af den 660 m lange og 5,5 m høje støjskærm. Projektets totaludgift er 14,6 mio. kr. Ifølge tidsplanen vil skærmen stå klar medio juli.

Mellem motorvej og skinner

Støjgener på 70 db svarer til, at man står en meter fra en håndmixer, eller til en personbil, der passerer 10 meter fra en. 60 db svarer til vindstøj fra træer, når det blæser 8 m/s.

På den lille enklave Vesterled og Elborg Syd er man udover støjen fra motorvejen nedenfor plaget af støj fra jernbanen, som skærer sig tæt forbi bebyggelsen modsat motorvejen.

- Den støj kan være slem, især når det er et af de lange godstog, som kommer med høj fart, fortæller en af beboerne, mens et regionaltog haster forbi på skinnerne.

Støjgenerne er blevet vurderet med støjmodeller i blandt andet en omfattende vvm-undersøgelse af konsekvenserne af en udbygning af motorvejsnettet mellem Fredericia og Kolding.

Ny skærm tager toppen af støj fra motorvejen - men den forsvinder ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce