Nye idéer savnes i Herslev Forsamlingshus: Tarteletaften? Sønderjysk kaffebord?

Generalforsamling i januar 2019 i Herslev Forsamlingshus. Fremmødet blev faktisk noteret som ganske pænt, og stemningen var god. Men som i så mange andre forsamlingshuse er der mangel på nye kræfter til idéudvikling og til det lange træk i bestyrelsen. Herslev Forsamlingshus klare sig dog udmærket. Foto: Morten Kiilerich

Nye idéer savnes i Herslev Forsamlingshus: Tarteletaften? Sønderjysk kaffebord?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsamlingshuset er meget gammelt, men velholdt. Dog ikke udlejet så meget, som bestyrelsen kunne tænke sig. Der er behov for input, men hvad virker?

Fredericia: - Det er mange år siden, vi har været så mange.

- Ja, du skal råbe højt, Frits.

13 mand inklusive bestyrelsen og formand Frits Rishede er samlet til generalforsamling i Herslev Forsamlingshus en aften i januar.

Huset blev bygget i 1890 på jord lejet af kirken mod en årlig afgift på en tønde og fire skæpper byg. Det vil sige et sted med 132 og 187 liter.

Herslev Forsamlingshus er på mange måder et billede på de mindre af slagsen rundt om i Danmark anno 2019.

Formand fik fin rom
Formand Frits Rishede samt bestyrelsesmedlemmerne Lars Staring og Rikke Buus er genvalgt til bestyrelsen i Herslev Forsamlingshus efter den ordinære generalforsamling for nylig.

Tina Davidsen ønskede at udtræde. Hun afløses af Klaus Hansen, Øsdalsvej, Tolstrup.

Frits Rishede fejrede i øvrigt 30 år i bestyrelsen og fik fin rom i gave, ligesom der blev åbnet champagne og serveret kransekage.
Indvielse af nyt køkken i Herslev Forsamlingshus 1977. Fra venstre Agny Christensen, Tutte Johansen, Kirsten Hansen. Foto fra jubilæumshæftet
Indvielse af nyt køkken i Herslev Forsamlingshus 1977. Fra venstre Agny Christensen, Tutte Johansen, Kirsten Hansen. Foto fra jubilæumshæftet "Herslev Forsamlingshus 1890-1990 - En beskrivelse af husets historie"

Mangler friskt blod

En tønde med korn gør det dog ikke mere.

Høsten - i form af lejeindtægter - skulle gerne give noget mere. Støtterne er dedikerede, men samtidig Tordenskjolds soldater, der tager tørne i bestyrelsen år efter år. Der mangler nye folk.

Også i Herslev bruges huset til fester, konfirmationer og generalforsamlinger, og bestyrelsen og frivillige arrangerer derudover banko, en efterårsfest, et loppemarked og et julemarked.

Tilslutningen er vigende. Selvom Herslev Forsamlingshus kommer ud af regnskabsåret 2018 med et overskud, som afsløres på generalforsamlingen. Plusset i fjor blev dog kun på beskedne 1960 kroner. Året før stod der imidlertid minus 17.858 på bundlinjen - blandt andet på grund af flere udgifter til vedligehold.

Udlejet 54 gange i 2018

Det er egentlig et velholdt forsamlingshus.

Plads til 150 personer, og toiletfaciliteterne er gode. Der er køkken, og man sørger selv for maden. Den lille lejlighed ovenpå har ikke haft værter siden 1980'erne og anvendes i dag til depot.

Huset blev lejet ud 28 gange i 2018. Tillagt husets egne arrangementer kom antallet af dage med liv i salen og mødelokalet op på 54.

- Ikke det bedste år, vi har haft, konstaterer Frits Rishede.

Går op og ned

Men heller ikke det værste.

Nogle ting kører fint, andre mindre heldigt. Banko holder skansen, efterårsfesten gav et lille underskud, loppemarkedet endte i nul.

- Jule- og husflidsmarkedet går fint, men vi bliver ikke rige af det, tilføjer formanden.

Udlejningen til fester vurderes rimelig, og der er blot få ledige dage til konfirmationer frem til 2025.

Gælden i forsamlingshuset på Herslev Kirkevej beløber sig alene til et gammelt rente- og afdragsfrit lån på 56.000 kroner til Fredericia Kommune. Huset er betalt af. Værdien opgjort til 470.000. Foreningens formue noteres til små 190.000 kroner.

Hvad gider borgene?

Det koster 600-2100 kroner at leje alt efter antal timer eller døgn.

- Vi kan ikke leve af at leje det ud, lyder det imidlertid i beretningen for 2018.

Omkostningerne til oliefyr, el og forsikring er for høje. Sidste år måtte skorstenen desuden udskiftes.

Så bestyrelsen grubler naturligt nok over, hvad der kan skabe mere liv.

- Vi skulle gerne finde 50.000 kroner mere i indtjening. Det er mange penge, men vi må bare knokle på. Der er ikke andet at gøre. Det er bare ikke altid let at råbe folk op herude, forklarer Frits Rishede.

Der er talt om sønderjysk kaffebord eller tarteletaften. Tidligere har der været fællesspisning. Folk har bare for travlt til at være med, lyder det bordet rundt.

Nye idéer savnes i Herslev Forsamlingshus: Tarteletaften? Sønderjysk kaffebord?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce