Politisk ping-pong om kvælstof, spildevand og popler

Et udslip i Lillebælt, som det der skete ved storbranden på havnen i 2016, må aldrig ske igen. Det var der enighed om, da partierne stillede op til debat på DN's årsmøde torsdag aften. Arkivfoto

Politisk ping-pong om kvælstof, spildevand og popler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spidskandidaterne skød med spredehagl, da de kom med bud de kommende fire års indsats for miljøet. Forslagene spændte fra mere skov, øget kontrol og stop for nye udstykninger.

Fredericia: Det blev en livlig debat om udvikling på miljøets præmisser eller ej, da spidskandidater fra A til Å stillede op til debat på DN's årsmøde på Oven Vande i aftes.

Med udsigt til byggepladsen for nye boliger på FredericiaC, Lillebælt og klimasikringen i Gl. Havn lå flere af temerne for debatten lige for.

Kvælstof-udledningen i Lillebælt efter storbranden 3. februar 2016 havde flere af partierne fokus på.

- Jeg er lystfisker, og der er kun de fisk, der trækker gennem Lillebælt. Makreller og hornfisk. Vi kan ikke fange andet, og det er bekymrende. Vi skal på en eller anden måde have gjort noget ved det, sagde spidskandidat for DF, Karsten Byrgesen.

Den konservative kandidat Jette Kjær var lige så bekymret:

- Jeg kender en fisker i Skærbæk, som ikke længere fisker i Lillebælt, for der er ingenting at komme efter. Det udslip, der skete den aften må ikke ske igen, så vi vil arbejde for øget kontrol ved virksomhederne, men måske under nye former, sagde Jette Kjær.

Olieforurening ved Østerstrand ønsker Alternativet mere fokus på, ligesom en nedlukning af Shell Raffinaderiet ud i fremtiden er et scenarie som politikere skal være parate til at løse, mente partiet.

Vi vil gøre mere ved miljøet omkring Lillebælt, og foreslår at kun 17 pct. af Lillebælt i vores område må benyttes til motorsejlads.
Martin Runager, spidskandidat for Alternativet
Panel fra A-Å
A: Christian Bro.B: Anne Kristensen.

C: Jette Kjær.

F: Marianne Thomsen.

I: Henrik Eriksen.

O: Karsten Byrgesen.

V: Peder Tind.

Æ: Bodil Borch.

Ø: Cecilie Roed Schultz.

Å: Martin Runager.

Ros til sortering

Over hele linien var der enighed om, at politikerne skal lægge rammerne for, at Fredericias natur bliver leveret videre til næste generation i mindst lige så god tilstand, som den blev overtaget. Men det kan ikke gøres uden medspil fra borgerne.

- Derfor vil jeg også gerne rose de tidligere byråd for at have indført en affaldshåndtering, som rent faktisk virker og har gjort det i 25 år, sagde Martin Runager, spidskandidat for Alternativet og Marianne Thomsen SF kvitterede.

- Ja det viser, at borgerne gerne vil være med. Det skal vi holde fast i og måske gøre endnu bedre, sagde hun.

Shell og skov

Flere ønsker at rejse mere skov i Fredericia Kommune. Alternativet vil stille krav om, at der skal rejses to træer, for hvert træ, der bliver fældet.

- Og vi kan begynde med at genrejse poplerne på Egeskovvej, foreslog Martin Runager, og Enhedslistens Cecilie Roed Schultz vil kæmpe for skovrejsning af hele 500 hektar ny skov.

Chr. Bro (S) kunne fortælle, at der allerede i denne periode er rejst 10 hektar ny skov i Kongsted, og at Socialdemokratiet også er med på den kurs.

De radikale vil sikre den skov der allerede er.

- Vi vil gerne have Trelde Skov fredet, og sikre, at der ikke bliver taget mere natur ind til boligområder. Vi har rigeligt udlagt, og vores geografi er begrænset, så vi skal værne om den natur, der er tilbage, sagde Anne Kristensen (Rad.).

Sindene i kog

Liberal Alliance fik derfor sat flere sind i kog, da Henrik Eriksen gjorde sig til talsmand for en lempelse af planloven.

- Jeg mener, at kompetencen bør ligge ude i kommunerne, hvor man har fingere på pulsen, forsvarede han sit forslag.

Venstres Peder Tind fik udløst en større debat om Dong Energys udledning til Gudsø Vig, da han glædede sig over, at Dong Energy var blevet sat på plads i den sag.

- Jeg var den eneste, der stemte imod at give Dong lov til at slippe uden om at sende spildevandet til renseanlægget, påpegede SF's spidskandidat Marianne Thomsen.

Politisk ping-pong om kvælstof, spildevand og popler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce