Se forskellen fra 1959 til 2019: Jubilarer mødtes til et forandret Fredericia

Syv deltog da realklassen fra Købmagergades Skole årgang 1959 mødtes igen hos Erik Rønnebech i Erritsø for at fejre jubilæet. Foto: Privat

Se forskellen fra 1959 til 2019: Jubilarer mødtes til et forandret Fredericia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De gik i skole tilsat fæl lugt og røg fra gasværket og havde idræt i Kastellet. For 60 år siden forlod realklassen Købmagergades Skole - forleden mødtes de igen.

Erritsø: De er lidt færre, håret er blevet gråt, deres klasseværelser og skolekøkken omdannet til seniorvenlige boliger, men humøret var højt, da en god håndfuld tidligere klassekammerater fra Købmagergades Skole forleden mødtes og fejrede, at de for 60 år siden tog realeksamen.

Oprindeligt var de 20 elever, der tog realeksamen i 1959, syv af dem var med, da jubilæet blev fejret hos klassekammeraten Erik Rønnebech i Erritsø.

- Fire af jubilarerne er stadig bosat her i kommunen. En bor på Aarhuskanten og en i Tjæreborg. Den, der kommer længst fra, bor ved Stockholm, men har deltaget hver gang, klassen har været samlet for at tilbringe nogle timer i hyggeligt selskab med gamle klassekammerater, fortæller Erik Rønnebech.

Den ældste af deltagerne fylder 78 år sidst i august, og den yngste fyldte 76 år først i januar. Klassens tysklærer lever stadig og fyldte i 98 år marts.

Det rakte pengene til i 1959
I anledning af 60 års jubilæet havde Erik Rønnebech samlet lidt fakta til turen ned ad mindernes avenue.En tur i Kino for at se "Styrmand Karlsen" kostede fra 1,50 kr. for de billigste, til 3,75 for de dyreste pladser.

Fredericia Dampvaskeri tog 100 øre for at stryge en skjorte.

En ny poplin-manchetskjorte kunne købes for 14,85. En Angli-strygefri kunne købes i London Magasinet for 25 kr.

Man kunne komme en tur til København med MS Fredericia for 16 kroner, ønskede man køjeplads dog 25 kr. En returbillet kostede hhv. 24 og 39 kr.

På torvet kostede fisk pr. ½ kg.: Ål fra 3,50 kr., torsk fra 0,75 kr. og skrubber 1 kr.

Et par fine fløjlsbukser kunne man købe i Tøjhuset for 40 kr.

En stor Ferm-vaskemaskine kunne lejes hos A. Kaltoft på Skolevej for 6 kr. for en hel dag og 4,5 kr. for en halv.

En terylene-kanaldyne solgtes hos Jens Chr. Nielsen for 128 kr.

Ternede sportsskjorter kunne man få fra 24,50 kr. til 32,50 kr. hos S. M. Andersen.

En særlig gedigen herresandal i størrelse 25-47 kostede 29,85 kr. i Nico sko.

Hos Importøren kunne man købe en ny herrecykel for 226 kr. med 50 kr. i udbetaling og 5 kr. i afdrag pr. uge.

Et 110L køleskab med kompressor kostede i Samkøb i Prinsessegade 868 kr.

En dødsboejendom på Treldevej 42 med to lejligheder kunne købes for 25.000 kr. med en udbetaling på mindst 5.000 kr.

I Palads kunne man se "Forelsket i Paris" med Andrew Hepburn og Fred Astair. Billetpriser: 3,25 kr. for de dyreste og 1,25 kr. for de billigste pladser.

Man kunne tage med Rechnagel på bustur på Hærvejen og til den jyske højderyg. Det kostede 10 kr. incl. et stort kaffebord.
Og sådan så de 17 af de 20 afgangselever ud, da de mødtes hos deres lærer I. Vetter til morgenkaffe i juni 1959 for at fejre realeksamen. Foto: Privat
Og sådan så de 17 af de 20 afgangselever ud, da de mødtes hos deres lærer I. Vetter til morgenkaffe i juni 1959 for at fejre realeksamen. Foto: Privat

Mødes oftere

17 af de 20 elever fra klassen startede i 1959 fejringen af realeksamen med morgenkaffe hos deres klasselærer J. Vetter, hvorefter de fortsatte til Købmagergades Skole med uddeling af eksamensbeviser.

Siden har klassen været samlet flere gange. Første gang ved 20-års jubilæet, siden 25 år og igen i 50-året. Ved 25-års jubilæet kom deltagere helt fra Australien, og fem af klassens lærere var med. Ved 50 år var antallet skrumpet til 12 af de gamle klassekammerater og to lærere - Svend Hedegaard og Henning Jensen.

Ved 50-års jubilæet besluttede man, at man ville mødes noget oftere, da antallet af de, der ikke levede længere, eller var for dårlige til at deltage, var i kraftig stigning.

Gasværk lå ved siden af skolen

I de 60 år der nu er gået, siden klassen forlod skolen, er der sket utrolig meget, kan den lokalhistorie-interesserede vært konstatere.

- Dengang var byen stadig en udpræget industriby med mange store virksomheder inden for voldene, og hvor man kunne høre fabriksfløjterne morgen, middag og aften. Gågader og ensretning var endnu ukendte begreber, og byens gasværk lige op ad skolen var stadig i fuld drift og lugtede af og til fælt, husker han.

Havnen var endnu ikke udvidet, og Kemira hed stadig Dansk Svovlsyre og Superphosphat Fabrik A/S. Havnen er stadig stor, men Kemira er væk og erstattet af kanaler og boliger, kunne jubilarerne konstatere under frokosten hos Erik Rønnebech.

Se forskellen fra 1959 til 2019: Jubilarer mødtes til et forandret Fredericia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce