Skal Fredericias tri-fadæse koste næser? Nej, lyder det før debat

Fredericias tradition for tri-stævner på højt niveau er lang, og viceborgmester Susanne Eilersen (DF) håber, at det kan fortsætte. Derfor opfordres de parter, der var involveret i ansøgningsarbejdet før sommerferien, til at sætte sig sammen og få talt ud. Arkivfoto: Mads Hansen

Skal Fredericias tri-fadæse koste næser? Nej, lyder det før debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkeparti var sammen med de øvrige partier uden for S og V yderst utilfreds med håndteringen af ansøgning om World Cup i triatlon, men der skal ikke pilles i fortiden, mener viceborgmester Susanne Eilersen (DF).

Fredericia: Først økonomiudvalget, siden hele byrådet skal på møder i den kommende uge debattere det forløb, der før sommerferien førte til, at Fredericia først jagtede værtsskabet for World Cup i triatlon i 2020 og i 12. time sprang fra.

Politisk vakte det harme hos DF, Enhedslisten og den partiløse Karsten Byrgesen, at kun S og V indgik i drøftelserne om, at Fredericia skulle gå efter at blive værtsby. Ingen i partierne uden for blev inddraget.

- Jeg ser frem til, at vi får en grund orientering om, hvorfor det foregik, som det gjorde, og så mener jeg ellers, at vi skal se frem. Vi er enige i de konklusioner, som er truffet, og som skal forhindre en gentagelse, siger viceborgmester Susanne Eilersen (DF).

- På Christiansborg ville man måske give en næse i sådan en sag - vil det være på tale at gøre noget lignende i byrådet set fra din side?

- Jeg mener ikke, at vi skal pille mere i fortiden, men til gengæld lære af de fejl, der sker, siger Susanne Eilersen.

Syv anbefalinger i redegørelse
1) At der tages initiativ til en drøftelse af kravene til gode politiske beslutningsprocesser.2) At der følgeligt altid tilrettelægges og planlægges tydeligt for at sikre transparens og en god implementering af politiske beslutningsprocesser for de relevante parter.

3) At opmærksomheden skærpes i forhold til kvaliteten af et politisk mandat, herunder at det er tydeligt og forstået ens af alle parter.

4) At rapportering til det politiske niveau sker systematisk og løbende - eksempelvis i forbindelse med udarbejdelse af ansøgningsmateriale og andre større projekter, hvor tingene løbende udvikler sig, forudsætningerne ændrer sig, eller når nye samarbejdspartnere inddrages i arbejdet.

5) At der udarbejdes retningslinjer for den administrative og politiske håndtering af sager, hvor deadlines kræver aktion mellem udvalgsmøder - eksempelvis i forbindelse med ansøgningsfrister.

6) At sikkerheden og retningslinjerne omkring brugen af borgmesterens underskrift skærpes betydeligt.

7) At der fremadrettet sikres tydelig og rettidig information til og inddragelse af såvel borgmester som kommunaldirektør i forhold af væsentlig betydning for den kommunale økonomi samt kommunale interesser.

Proces og underskrift

I en redegørelse om forløbet bliver det kritiseret, at der ikke sættes en egentlig politisk proces i gang, og der er kritik af, at forvaltningen ikke holdt det politiske niveau tilstrækkeligt opdateret på økonomien i værtskabet.

Borgmesteren blev den 22. juni bedt om at underskrive et støttebrev til ansøgningen. Han ville først sætte sit navn under, når han kendte den endelige økonomi på projektet og var sikker på den politiske opbakning. Fire dage senere fik han præsenteret det endelige budget på 3,2 mio. kr. og dermed et behov for kommunal støtte på 1,2 mio. kroner.

Det var langt mere end formandsskabet, Lars Ejby Pedersen (S) og Christian Jørgensen (V) mente, der havde været på tale indtil da, og i samråd med borgmesteren blev ansøgningen droppet. Fem dage senere fik tri-klubben besked, og da var løbet kørt for ansøgningen.

Kaffe og kage

På det tidspunkt var ansøgningen imidlertid allerede fortrykt med bl.a. borgmesterens underskrevne anbefaling, og den valgte tri-formand Carsten Andersen på opfordring fra Fredericia Dagblad at sende til avisen som dokumentation for, hvor langt processen var kommet.

Det møder stærk kritik i redegørelsen om forløbet, at det underskrevne dokument kom i cirkulation.

- Jeg kan godt se, at det er uheldigt, at borgmesterens underskrift figurerer, men jeg mener måske, at man først bør sætte sin underskrift og gøre det med kuglepen fremfor digitalt, når man har godkendt dokumentet, siger Susanne Eilersen.

Dansk Folkeparti har krævet, at redegørelsen også behandles af et samlet byråd, og det skal ske 3. september.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen deltager i den drøftelse og bliver enige om, hvordan vi sikrer, at det ikke gentager sig. Og ikke mindst er det vigtigt, at vi får talt tingene ordentligt igennem med tri-klubben, så vi kan få genoprettet tilliden. De parter, der har været involveret i den uheldige sag, bør sætte sig ned med tri-folkene og drikke nogle kopper kaffe, og de bør også tage kage med, for det har været et virkelig skidt forløb, siger Susanne Eilersen.

Skal Fredericias tri-fadæse koste næser? Nej, lyder det før debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce