Stolt judo-tradition i Fredericia: Det begyndte for 75 år siden

Fredericia Judo og Ju-Jutsu Klub fejrer 75 års jubilæum 16. marts. Frank Stjernholm (til venstre) er tidligere formand, mens Lasse Weimar er klubbens frontmand i dag. Foto: Klaus Madsen

Stolt judo-tradition i Fredericia: Det begyndte for 75 år siden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

16. marts fejrer Fredericia Judo- og Ju-Jutsu Klub 75 års jubilæum. Klubben har tradition for at sende kæmpere ud i Europa for at blive bedre, og den er stadig blandt de førende herhjemme.

Fredericia: For 75 år siden blev der oprettet en judoklub i Fredericia. Det var klub nummer to i Danmark, og dermed var fæstningsbyen blandt de første til at tilbyde den japanske kampsport. Klubben med de 211 medlemmer er stadig blandt de førende i Danmark, og lørdag 16. marts markerer Fredericia Judo- og Ju-Jutsu Klub (FJJK) jubilæet med en reception.

Vi fik en snak med to af de mest erfarne medlemmer, 56-årige Frank Stjernholm og 32-årige Lasse Weimar.

- Klubbens medlemmer har altid været klar til at rejse ud for at dygtiggøre sig. Der har været nogle pionerer, som rejste rundt i Europa og fandt ud af, hvad der skulle til for at komme videre. Den ånd er der stadig i klubben, fortæller Frank Stjernholm, som er tidligere formand i klubben, og som nu er ju-jutsu instruktør.

I forbindelse med jubilæet har han fundet en gammel scrapbog frem med gamle dokumenter og avisartikler. De fortæller historien om mange højt graduerede kæmpere gennem årene. Og på dojoen, som kampmåtten kaldes, har fredericianerne hentet mange nationale og internationale mesterskaber. Frank Stjernholm hentede selv en EM-titel i 1999 og VM-guld året efter.

- Klubben har altid været god til at finde nye instruktører og sørge for, de bliver uddannet, siger Frank Stjernholm.

Her får Bent Tønnesen fra den daværende Fredericia Judoklub overrakt en gave fra judo-unionen. Billedet blev bragt i Fredericia Dagblad 10. november 1969 i forbindelse med klubbens 25 år jubilæum.
Her får Bent Tønnesen fra den daværende Fredericia Judoklub overrakt en gave fra judo-unionen. Billedet blev bragt i Fredericia Dagblad 10. november 1969 i forbindelse med klubbens 25 år jubilæum.

Tredjestørste klub i Danmark

En af instruktørerne er Lasse Weimar, som også er klubbens nuværende formand. Han står i spidsen for tre rollingehold for børn mellem fem og ni år. Her trænes kampsportsteknikkerne i en blanding af leg og disciplin, og det har været en populær sport i de senere år i Fredericia.

- For klubben er den store ungdomsafdeling en kæmpe ressource. Tit kommer forældre og bedsteforældre med til træning og stævner, og de er meget villige til at hjælpe, siger Frank Stjernholm.

I dag trænes der tre forskellige kamparter i klubben: Judo, ju-jutsu og aikido. FJJK har bevaret sin position blandt Danmarks førende klubber.

- På nuværende tidspunkt er vi landets tredjestørste klub, og det gælder både judo og ju-jutsu. Vi prøver også at komme rundt og vise vores sport, for eksempel ved at undervise på skoler, siger Lasse Weimar.

Tidligere havde FJJK et klublokale og eget omklædningsrum ved siden af træningslokalet i Fredericia Idrætscenter. Det blev inddraget ved en ombygning, hvor der i stedet kom et fitnesslokale ved siden af.

- Vi var trætte af, at de tog vores klublokale, men til gengæld er vi blevet meget synlige, da folk kan kigge ind til vores træning gennem glasdørene. Men vi kunne dog godt stadig godt bruge et klublokale, siger Frank Stjernholm.

Sjovt at slås

Ingen af dem kunne drømme om at sige farvel til sporten. De nyder at hjælpe de unge, og de to erfarne herrer trækker også gerne selv i judo-gien til en dyst på måtterne.

- Det fællesskab, der er i klubben, betyder meget for mig. Det er en fornøjelse at følge, hvor meget børnene udvikler sig, når de kommer ind på vores hold, siger Lasse Weimar, der suppleres af Frank Stjernholm:

- Og så er det jo sjovt at komme ud og slås. Og se, om man kan snyde den anden med en eller anden teknisk detalje.

- Ja, griner Lasse Weimar og fortsætter:

- Der er ikke noget federe at at få lov til at banke én, der ikke havde regnet med det. En af dem, der har vundet på forhånd, smiler han.

Til receptionen 16. marts er samarbejdspartnere og tidligere medlemmer inviteret, ligesom medlemmerne også kan fejre jubilæet med en hyggetræning. Receptionen foregår fra klokken 10-13 i ADP Loungen i Fredericia Idrætscenter.

Stolt judo-tradition i Fredericia: Det begyndte for 75 år siden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce