Tre hilsner til Arlette fra vinderne af frihedsprisen

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) overrakte frihedspriserne til Otte Grøn Roepstorff, som her sidder i midten. Til venstre Anna Lyhne, som fik tredjeprisen, ogtil højre, Luna Knudsen, som modtog andenpladsen på vegne af sin storebror Johan Vad Knudsen, der på dette tidspunkt var på rejse med den transibiriske jernbane.De har alle skrevet en hilsen til Arlette Andersen. Foto: Benny F. Nielsen.

Tre hilsner til Arlette fra vinderne af frihedsprisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

24 unge afleverede i april bidrag til Arlettes Frihedspris

Fredericia: Der var tre vindere, som modtog Arlette Andersens Frihedspris, da den for første gang blev uddelt på Befrielsesaftenen den 4. maj.

1. prisen gik til Otte Grøn Roepstorff for digtet "Sansninger". Andenpladsen til Johan Vad Knudsen for frihedsdigtet "Arlette", og tredjepladsen til Anna Lyhne for essayet "Kæmp for alt, hvad du har kært".

De tre har sendt hilsner til Arlette Andersen om, hvad det betød for dem at vinde frihedsprisen.

Otte Grøn Roepstorff skriver:

"At vinde Arlette Andersens frihedspris var en utrolig oplevelse. Både fantastisk og overvældende. Forskellen fra at sidde hjemme på værelset, lege deltidsdigter og klimpre på computertastaturet til at stå foran Henrik Starckes monument Jernbanesabotagen og deltage i den årlige mindehøjtidelighed og så til at stå ansigt til ansigt med aftenens hovedperson var enorm. Pludselig kunne jeg mærke, at jeg ikke kun deltog i en kommunal konkurrence, men at jeg med en mikroskopisk birolle deltog i kampen for at forsvare og forbedre demokratiet, friheden og oplysningen. Hverken på dagen eller efterfølgende har jeg dog ikke kunne undgå at føle mig uformående. Uformående, fordi jeg ikke forstår pinslerne og frygten fra den tid. Uformående, fordi jeg ikke kæmper imod uretfærdighed mod andre mennesker. Uformående, fordi jeg glemmer at verden er større end mig og mine nærmeste. Det er dog ikke en dårlig uformåenhed, jeg føler. Den er konstruktiv og fortæller mig, at vi aldrig må glemme at værne om det samfund, vi lever i nu.

Arlette: Tak for at du i 2017 fik mig til at opleve uformåenhed."

En særlig tanke og tak sender jeg til Arlette Andersen. Tak for muligheden for refleksion. Jeg ønsker Dem et vidunderligt nytår.
Johan Vad Knudsen
Arlette Andersens Frihedspris
Legat i tre portioner på 10.000, 5000 og 3000 kroner.Unge i alderen 14 til 21 år kan deltage.

De skal bidrage med f.eks. essay, digte, stil, film eller kunst.

Priserne uddeles hvert år den 4. maj.

Bag prisen står Fredericia Gymnasium, Fredericia Kommune, Danske Bank og Fredericia Dagblad.

Meget beæret

Johan Vad Knudsen skriver til Arlette Andersen:

"Når jeg er ude at besøge venner og bekendte, så har jeg især et spørgsmål som jeg ynder at stille: "Hvis du skulle fremhæve ét år i dit liv, hvilket skulle det så være?". Det hænder ligeledes at jeg stiller mig selv det samme spørgsmål. Året 2017 er knap forbi, men jeg må ærligt tilstå at det kandiderer til prisen som "årets år". 2017 blev året hvor jeg bl.a. tog den transmongolske jernbane, besøgte Nordkorea, flyttede hjemmefra og startede på Aarhus Universitet. Der er dog én ting jeg husker tilbage på med særlig glæde: Da jeg var så heldig at blive tildelt 2. prisen ifm. Arlette Andersens Frihedspris. Jeg var og er meget beæret og rørt over denne fine hæder. Men først og fremmest er jeg taknemmelig for de tanker, som processen affødte. For mig var det nemlig en kærkommen lejlighed til at dvæle over verdens og min egen tilstand. Det er min klare opfattelse, at refleksionen over disse ting, glæder såvel som udfordringer, til tider mangler i vores moderne og hypertravle samfund. For mig er refleksionen en kerneværdi, og øvelsen ift. frihedsbegrebet var både spændende og rivende relevant. Det har slet og ret fået mig til at tænke mere over tingene. En særlig tanke og tak sender jeg til Arlette Andersen. Tak for muligheden for refleksion. Jeg ønsker Dem et vidunderligt nytår!

Betydningen af frihed

Sidste hilsen kommer fra Anna Lyhne:

"4. maj 2017 vandt jeg en af Arlette Andersens frihedspriser. Jeg blev selvfølgelig meget glad og stolt, men kom samtidigt til at tænke på, hvorfor der er behov for en frihedspris i dagens Danmark. Ved at høre de andre indlæg til frihedsprisen, gik det op for mig, at frihed er et meget bredt begreb. Mange ved i virkeligheden ikke, hvad frihed er, og hvad denne betyder for den enkelte person. Mange føler sig måske berøvet af denne frihed. Dette var tilfældet for hovedpersonen i min monolog, Ferdinand E. M. Andersen, samt datteren, Helle Rask, der havde inspireret til monologen gennem egne fortællinger og oplevelser. Monologen omhandlede den frihedsberøvelse som bl.a. Arlette selv oplevede under 2. verdenskrig, samt kampen for at få den tilbage. Herved ønsker jeg at sende en nytårshilsen til Arlette: Dine oplevelser og fortællinger har lagt et evigt betydende minde hos mig og mange andre. Jeg ønsker dig et godt nytår fyldt med glæde, omsorg og megen kærlighed."

Tre hilsner til Arlette fra vinderne af frihedsprisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce