Vandgardin i mange meters højde skal stoppe støv

Der har været massive støvproblemer i lystbådehavnen på det seneste, hvor vinden har været i østlig retning. Nu håber både Fredericia Kommune, ADP A/S, Fredericia Shipping og søsportsklubberne, at en løsning med et vandgardin kan fjerne problemerne. Arkivfoto: Peter Leth- Larsen

Vandgardin i mange meters højde skal stoppe støv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ADP A/S gør klar til at opsætte mobilt støvfang, der skal stoppe gener for havnens naboer. Nyt kornanlæg skal måske have miljøgodkendelse.

Fredericia: Et mobilt vandgardin skal sikre, at støv fra håndtering af tørre produkter, som korn og træpiller ikke skal genere naboerne. ADP A/S har bestilt anlægget, som vil være mobilt og kan sættes ind, når vind og vejr kræver det.

- Vi har drøftet løsningen med dem, og de har meddelt os, at der er bestilt udstyr til etablering af vandgardinet. Der er fem-seks ugers leveringstid på udstyret, siger Inger Pabst, leder af miljøafdelingen i Fredericia Kommune.

Løsningen betyder, at ADP vil etablere vandgardinet når der skal håndteres de tørre produkter under kritiske vejrforhold.

- Vi har undersøgt forskellige mulighed og lavet nogle forsøg, for at se om vandgardin til støvbinding er en mulighed. Vores udfordring i opgaven har været højden op til hvor støvudviklingen forekommer, retningsbestemmelse, samt sikre at produkter ikke beskadiges af vand, oplyser Morten Højrup, driftsdirektør hos ADP A/S.

Løsningen er blevet, at der etableres to mobile enheder, hvorpå der monteres en mast, der kan skydes op i 12 meters højde. På masterne er monteret dyser, som kan kaste vand ud i en cirkel med 15 meters diameter. Vandet til gardinet tages direkte fra havnebassinet.

- Vi forventer, at anlægget kan være klar til brug medio juli, oplyser Morten Højrup.

De samlede udgifter til anlægges anslås til 150.000 kroner.

Vores udfordring i opgaven har været højden op til hvor støvudviklingen forekommer, retningsbestemmelse, samt sikre at produkter ikke beskadiges af vand.
Morten Højrup, COO, ADP A/S

Svær analyse

Allerede i marts var ideen om et vandgardin på tale, da der viste sig massive problemer med støv, der blæste fra lastning af korn ind over Fredericia Lystbådehavn.

Støvproblemet betød, at man fra Fredericia Motorbådsklubs side valgte at foretage en politianmeldelse, og Fredericia Kommune tog til havnen for at udtage prøver af støvet.

- Vi udtog prøver af det korn, der blev håndteret og af støvet i lystbådehavnen. Det er nu blevet analyseret, siger Inger Pabst.

Analysen er ikke enkel. Det er i lighed med en dna-analyse, og i den konkrete sag viser prøveresultaterne, som Fredericia Dagblad har fået aktindsigt i, at der på 11 ud af 12 måleparametre er sammenfald. Dermed stammer støvet med overvejende sandsynlighed fra den aktuelle last.

Ud over ADP's tiltag med vandgardin vil Fredericia Shipping gennemgå sit sugesystem for at sikre, at der ikke er defekter, som kan udløse støvudslip i større omfang.

I Fredericia Motorbådsklub ser formand Lars Fratrup ADP's løsning interessant på den lange bane.

- Men vi skal også være sikre på, at der ikke opstår problemer, hvis der kommer et skib i morgen, og det må handle om, at der ikke lastes ved vindforhold, der kan udløse støvgener i lystbådehavnen, siger Lars Fratrup.

Vandgardin i mange meters højde skal stoppe støv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce