Vi skal lære at sortere affald på ny måde - det grønne affald skal afleveres

Om der skal rulles grønne affaldsbeholdere ind i husstanden eller hvordan det grønne affald fremover skal sorteres særskilt er ikke besluttet endnu. Projektet afventer endelig tilsagn fra Erhvervsstyrelsen. Arkivfoto

Vi skal lære at sortere affald på ny måde - det grønne affald skal afleveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand og Energi er gået i partnerskab for at lave biogas ud af fredericianernes affald. EU skal putte millioner i projektet.

Fredericia: Inden for de kommende år skal du vænne dig til at sortere dit affald på ny måde. Affald fra madlavning skal sorteres for sig og sammen med andet grønt affald fra både private og kommunen indgå i fremstilling af biogas.

- Det er et utroligt spændende projekt, som kommunen og vores spildevandsselskab står sammen om. Det kræver en omstilling af vores affaldssortering, men det er jeg sikker på, at vi får til at fungere, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) om det 12 mio. kr. dyre projekt.

I projektet ligger, at man fremover vil udnytte det grønne haveaffald til gasfremstilling i stedet for som nu at lægge det op i miler på lossepladsen i Vejlby. Her er pladsen ved at være trang, og man har hen over sommeren været udfordret med flere brande i de store oplag.

- Det vil være fremragende, hvis affaldet istedet kan udnyttes til energiproduktion, mener Christian Bro.

Projektet kræver en omstilling af vores affaldssortering, men det er jeg sikker på, at vi får til at fungere.
Formand for miljø- og teknikudvalget Chr. Bro (S)

Forventer ja

Organiseringen af en ny affaldssortering ligger i hænderne på Fredericia Kommunes afdeling for affald og genbrug, hvor man i øjeblikket blot afventer, at Erhvervsstyrelsen skal sige ja til Fredericias deltagelse.

- Vi forventer, at det bliver et ja, så vi snarest kan komme i gang. Projektet er en videreudvikling af de ideer, vi arbejdede med i det tidligere Renescience-projekt, siger Christian Bro.

Ideen er at omdanne affald til biogas, og ved at tilføre det grønne affald kan den proces effektiveres, men det kræver, at affaldet bliver indsamlet fremfor i dag, hvor det sammen med andet restaffald sendes til forbrænding.

Projektet udføres i samarbejde med Fredericia Spildevand og Energi via tilskudsmidlerne fra EU.

På spildevandsanlægget passer projektet ind i et ønske om at gøre anlægget oliefrit. Olien skal erstattes med alternativ brændsel i form af naturgas. Det kræver en ombygning af rensningsanlæggets energianlæg, som er budgeteret til at koste tre mio. kroner.

Grøn omstilling

Der er tale om et såkaldt Bystrategi-projekt, som man har søgt midler til ved Erhvervsstyrelsen som et EU strukturfondsprojekt.

Faktisk havde man håbet, at projektet kunne være sat i gang allerede i dette efterår, men godkendelsen fra Erhvervsstyrelsen skal først på plads. Der er søgt midler til en projektperiode frem til 2020.

Byrådet har netop godkendt et paragraf 11 tillæg, som gør det muligt for Fredericia Spildevand og Energi A/S at blive en del af bystrategi-projektet, der dels omhandler den nye affaldssortering, dels ambitionen om at gøre anlægget fri af fosile brændsler.

Samlet vil projekterne ifølge Christian Bro være et vigtigt skridt på vejen hen imod den grønne omstilling i Fredericia Kommune.

Vi skal lære at sortere affald på ny måde - det grønne affald skal afleveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce