Voldmester enig i kritik af Nørreport: - Tilstanden er møgelendig

Skaderne efter tirsdagens påkørsel af Nørreport er tydelige at se. Men generelt er porten, der stod færdig i 1922, ikke i god forfatning, hvilket de er klar over hos Museerne i Fredericia. Foto: Peter Leth-Larsen

Voldmester enig i kritik af Nørreport: - Tilstanden er møgelendig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museerne i Fredericia ser gerne, at Nørreport, som blev påkørt tirsdag, snart bliver renoveret. Sagen er ved at blive undersøgt, fortæller museumsleder.

Fredericia: Da Nørreport tirsdag morgen blev påkørt, så der kom skader på bygningsværket, fik det flere af Fredericia Dagblads Facebook-brugere til at kommentere tilstanden af porten ved volden.

"Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget", skrev Helle Bruhn, som foreslog, at når man nu skulle i gang med at udbedre skaderne efter uheldet, kunne man samtidig give Nørreport en overhaling og male den i anden farve end den nuværende røde.

Per Gylling stemte i.

"Så kunne det være anledning til at få den misligholdte port sat i stand".

Voldmester Mikael Holdgaard Nielsen er enig i kritikken af Nørreports ve og vel.

- Tilstanden er møgelendig. Den synker ned mod voldgraven i den nordøstlige side, og den trænger til en ordentlig overhaling. Det kan alle se, der kommer forbi. Der er også nogle af fugtspærrerne, man fik lagt ud i 90'erne, som er gået i stykker, så den døjer også med vandindtrængning, siger Mikael Holdgaard Nielsen.

- Hvor presserende er det at få det lavet?

- Det er rimelig presserende. Hvis man ikke få ordnet tingene rettidig, er det som at tisse i bukserne. Så bliver det meget dyrere, siger voldmesteren.

Nørreports historie
Nørreport ligger ved bastionerne mellem Købmagergade og Dalegade.

Arbejdet med at grave sig igennem volden begyndte i 1917, og i 1921 begyndte selve portbyggeriet.

Portbygningen er tegnet af arkitekt Gundelach-Petersen, der også tegnede Danmarks Port, som blev bygget senere.

Nørreport var færdigbygget i sommeren 1922.

Kilde: www.fredericiahistorie.dk
Museumsleder Karsten Merrald Sørensen håber, at chaufføren vil melde sig, så der kan komme styr på forsikringen. Foto: Peter Leth-Larsen
Museumsleder Karsten Merrald Sørensen håber, at chaufføren vil melde sig, så der kan komme styr på forsikringen. Foto: Peter Leth-Larsen

Farve skal ikke skille sig ud

Den rødlige farve deler også vandene.

- Som ansvarlig for volden og portene har vi argumenteret for, at den skal have den samme gule farve, som Prinsens Port og de gule bygninger har, så der skabes en sammenhæng, siger Mikael Holdgaard Nielsen.

Han gør opmærksom på, at det faktisk er folket, der har været med til at bestemme den nuværende farve på Nørreport.

- Da man renoverede den i 90'erne, besluttede man sig for, at den skulle have en farve. Man nedsatte et udvalg bestående af blandt andre borgere og kunstnere, og der fandt man frem til den rødlige farve, som man så kan synes om, hvad man vil. Andre kunne godt tænke sig, at den stod tilbage i den grå farve som puds, og vi kunne godt tænke os, at den fik den gule farve som Danmarks Port og Prinsens Port, så der er en gul sammenhæng, forklarer voldmesteren.

Hvem påkørte Nørreport?
Onsdag middag var det endnu uvist, hvem der tirsdag morgen påkørte Nørreport, som blev beskadiget under påkørslen.

Karsten Merrald Sørensen, leder af Museerne i Fredericia, håber, at chaufføren vil melde sig, eller at der er nogen, der har set eller hørt, hvad der skete.

- Ellers risikerer vi, at det er os selv, der skal betale for det, og der er en træls udgift, siger museumslederen.

Indhenter tilbud på renovering

Karsten Merrald Sørensen, der er leder af Museerne i Fredericia, håber også, at Nørreport snart bliver renoveret.

- Alle er enige om, at den i den grad trænger til renovering, og det bliver ikke mindre af, at der er folk, der kører ind i den. Vi er i gang med at få indhentet tilbud på, hvad det koster, og det er noget, som jeg får lavet en udvalgssag på, for det er ikke noget, Museerne i Fredericia kan bære alene. Der ender med en ekstra bevilling, siger Karsten Merrald Sørensen, der ikke har et bud på, hvad det kommer til at koste.

Undersøgelsen bliver foretaget sammen med Fredericia Kommunes ejendomsafdeling.

Ifølge museumslederen er det også ved at blive afklaret, hvor meget fredningen af volden kommer til at betyde for udgifterne for renoveringen af porten.

- Det er heller ikke afklaret endnu, og det er ærgerligt, at det tager så lang tid, for alle er jo enige om, at den trænger til renovering. Men vi skal gøre tingene på den rigtige måde, siger Karsten Merrald Sørensen.

Voldmester enig i kritik af Nørreport: - Tilstanden er møgelendig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce