Festivalgæster er forvirrede over nye genanvendelige glas

Genbrugssystemet med ølkrus er nyt på årets Roskilde Festival. Om natten vaskes krusene i den specielle vaskemaskine til brug næste dag.

Festivalgæster er forvirrede over nye genanvendelige glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har været en "hård fødsel" for de nye vaskbare glas, som skal gøre Roskilde Festival mere klimavenlig.

På årets Roskilde Festival har gæsterne for første gang kunnet nyde deres kolde drikkevarer fra glas af genbrugsplastik.

Selv om initiativet er blevet godt modtaget, så har de nye glas i praksis medført megen forvirring og problemer.

Det fortæller Roskilde Festivals divisionschef, Lars Orlamundt.

- Overordnet set er det gået rigtig godt, men det har været en meget hård fødsel. Det har været en stor omvæltning for både gæster, frivillige og boder, siger han.

De vaskbare og genanvendelige glas er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem fire af Danmarks største festivaler.

Festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn har alle - sammen med Roskilde Festival - afskaffet de to millioner glas af engangsplastik, som festivalerne hver især har langet over disken de foregående år.

Det har de gjort for at mindske mængden af affald, som alene i Roskilde tidligere år har rummet 20 ton affald fra engangsplastik.

- Hele miljødelen handler om, at de skal vaskes. Vi kan ikke bare have en masse glas og så vaske dem, når vi er færdige.

- Hver dag skal de bruges, så skal de vaskes om natten, og så skal de ud igen næste dag. Og det er en kæmpe operation, siger Lars Orlamundt.

Han tilføjer, at det også har været med til at skabe forvirring, fordi der stilles krav til gæsterne om hele tiden at levere glassene tilbage til baren ved køb af en ny drink. Ellers koster det fem kroner for et nyt glas hver gang.

- At være i en sammenhæng, hvor man skal kommunikere til på den anden side af 130.000 mennesker, og man skal lære dem noget nyt - det er virkelig, virkelig svært, siger han.

De vaskbare glas er heller ikke forbigået den nye miljøministers opmærksomhed.

Lea Wermelin (S) har under Roskilde Festival været forbi festivalens glassystem for at finde inspiration til en plastikhandleplan, som S-regeringen vil udarbejde.

Og ministeren ser store perspektiver i de genanvendelige glas.

- Det er jo den vej, vi skal. Vi skal ikke have lige så meget engangsplastik. Det vil vi (Socialdemokratiet, red.) gerne væk fra, så vi genbruger og genanvender mere.

- Og det er det her jo et meget konkret eksempel på, siger Lea Wermelin.

Hun tilføjer, at selv om de genanvendelige glas på musikfestivalerne er et privat initiativ, vil regeringen arbejde for at understøtte dem, der "gør noget miljømæssigt rigtigt".

Det kan ifølge ministeren blandt andet ske ved at minimere antallet af plasttyper eller gennem afgifter på de mest miljøskadelige slags.

Festivalgæster er forvirrede over nye genanvendelige glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce