Hjernerystelser sætter mange uden for jobmarkedet

Risikoen for at være på førtidspension er to en halv gange større, hvis man har været ramt af en hjernerystelse. (Arkivfoto).

Hjernerystelser sætter mange uden for jobmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjernerystelser giver en markant større risiko for at være uden arbejde efter fem år, viser studie.

Hvis du får en hjernerystelse, er der større risiko for, at du fem år senere står uden for arbejdsmarkedet, end hvis du ikke havde fået en hjernerystelse.

Det viser en ny undersøgelse, som forskere fra Københavns Universitet og Dansk Center for Hjernerystelse står bag. Det skriver Ugebrevet A4.

I undersøgelsen har forskerne fulgt knap 20.000 patienter med hjernerystelse i et såkaldt registerstudie, der sammenligner gruppen med en kontrolgruppe på samme størrelse.

Den nye undersøgelse viser, at danskere, som har haft en hjernerystelse, har halvanden gang så stor risiko for ikke at være i ordinært arbejde fem år efter sammenlignet med kontrolgruppen.

De markante resultater kommer ikke bag på Heidi Graff. Hun er ph.d.-studerende i Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.

- Vi har set i tidligere studier, at nogle får senfølger af hjernerystelser, men vi har ikke haft gode nok undersøgelser til at underbygge den påstand. Det kan vi nu med den her undersøgelse, siger hun.

Risikoen for at være på førtidspension er to en halv gange større, hvis man har været ramt af en hjernerystelse.

Samtidig har danskere, der bliver ramt af en hjernerystelse, også større risiko for at være i fleksjob eller på en offentlig ydelse som kontanthjælp.

Hos Hjernerystelsesforeningen kan daglig leder Nicolai Aaen nikke genkendende til, at hverdagens pres kan blive for meget for folk med hjernerystelser.

- Vi hører fra mange, at de ikke ved, hvad de skal gøre i forbindelse med arbejdet. Mange kommer for tidligt tilbage og skalerer for hurtigt op i antal timer, og så får de tilbagefald, fordi hjernen endnu ikke er klar, siger han.

Et af de mere overraskende resultater af undersøgelsen er, at patienter med hjernerystelse har større risiko for en tidlig død.

Fem år efter hjernerystelsen er risikoen for en tidlig død mere end to en halv gange så stor sammenlignet med kontrolgruppen. Inden for de første seks måneder er risikoen seks gange så stor.

Hjernerystelser sætter mange uden for jobmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce