Statens store plan: Vi flytter arbejdspladser. Ikke medarbejdere

Toldboden 2 i Viborg er ikke bare bygget op som en kontorbygning, men som en statslig styrelse. Med kongekrone og det store portræt af dronning Margrethe i galla - sidstnævnte th. her - mens Sophie Løhde entrer lokalerne. Foto: Martin Ravn

Statens store plan: Vi flytter arbejdspladser. Ikke medarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Interview

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er klar til at flytte eller etablere flere tusinde statslige arbejdspladser uden for København. Avisen Danmarks politiske redaktør, Elisabet Svane, har været med ministeren i Viborg.

- Hvis du spørger om vi flytter arbejdspladser eller mennesker, er svaret, at vi flytter arbejdspladser.

Klokken er ved at være kvart i et, og innovationsminister Sophie Løhde (V) er på vej til Nævnenes Hus og Civilstyrelsen. To af de statslige arbejdspladser, der har byttet lave københavner-postnumre som 1401 og 2100 ud med de lidt højere i provinsen. Denne gang 8800 Viborg. Et af de sidste stop på Løhdes rundtur inden anden runde skal præsenteres. Den er lige på trapperne, så Sophie Løhde holder kortene tæt til kroppen, når spørgsmålene handler om, hvem der skal flytte. Og ikke mindst, hvor de skal flytte hen.

- De svar må du vente på, til vi præsenterer den samlede plan. Men vi er klar til at etablere flere tusinde arbejdspladser ude i landet, siger hun med det smil, man smiler, når man sidder inde med en viden, man ikke lige p.t. har tænkt sig at dele med andre.

Til gengæld er der et princip, som er vigtigt at få slået fast - og som flere af regeringens ministre har nævnt, når talen er faldet på næste flytning. Nemlig, at det er arbejdspladserne, der bliver flyttet. Ikke medarbejderne.

- Det betyder ikke, at vi ikke er interesserede i, at medarbejderne flytter med. Vi vil rigtigt gerne have, at mange af vores dygtige medarbejdere har mod på og lyst til at flytte med, for vi vil gerne have deres ekspertise og viden med, og kan vi få enderne til at nå sammen for en medarbejder og dennes familie, er det jo godt.

- Det kan bare ikke lade sig gøre i alle tilfælde og det er den enkelte medarbejder, der skal afgøre det med sin familie. Vi kan kun understøtte det med forskellige ordninger, f.eks. pendler-ordningen.

- Og vi kan ligeså godt være ærlige: For den berørte medarbejder vil det her altid være en rigtig svær situation. Det skal vi have den dybeste respekt for.

- Men det er arbejdspladserne, vi flytter, siger Sophie Løhde.

Vi kan lige så godt være ærlige: For den berørte medarbejder vil det her altid være en rigtig svær situation. Det skal vi have den dybeste respekt for.
Innovationsminister Sophie Løhde (V)
Sophie Løhde
Parti: VenstreStilling: Innovationsminister siden november 2016. Deler Finansministeriet med finansminister Kristian Jensen, (V). Tidligere sundhedsminister.

Alder: 34 år

- Det er altså statsministerens ord...

Da der sidst blev flyttet arbejdspladser, var hun sundhedsministeren, der skulle "aflevere" dele af Styrelsen for Patientsikkerhed, som er ved at blive flyttet til Aarhus. Denne gang er hun, som innovationsminister, kvinden bag den store plan, der foldes ud inden for de kommende uger. Og flytter endnu en række medarbejdere, nævn, styrelser eller dele af styrelsen, væk fra København.

- Og vi flytter ikke ud, vi flytter ind!

- Nå, ja, det er også det Troels (Mylenberg, chefredaktør, red.), skriver.

- Ja, ja, jeg tror sågar, han mener, at han har fundet på det. Men det var altså statsministeren, der fandt på det længe før Troels.

Den nye runde flytninger er ikke kun ud- eller indflytninger. Det er også helt nye arbejdspladser. 1500 kommer fra SKAT, og så vil et kommende forsvarsforlig også bidrage med et antal statslige arbejdspladser uden for København.

- Vi vil etablere flere tusinde arbejdspladser ude i landet og når vi vil give forsvaret et substantielt løft, vil det være underligt, hvis der ikke også er en blå tråd mellem det og flytningen af statslige arbejdspladser.

- Kigger du på, hvem der ikke fik sidst?

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde at jeg ikke kunne se, at der var hvide pletter på kortet sidste gang. Selvfølgelig er jeg opmærksom på, at man gjorde nogle ting sidst, som betød, at der blev hvide pletter tilbage. Dem kan jeg også få øje på.

Her har især Sydfyn og Lolland-Falster gjort opmærksom på, at de på ingen måde var blandt de 38 kommuner, der blev betænkt i sidste runde.

 

Flytningen
1. oktober 2015 offentliggjorde den smalle V-regering flytningen af 3900 statslige arbejdspladser. En dag, tusindvis af statsansatte så frem til med "bæven", som Politiken skrev.I dag er over 2500 arbejdspladser flyttet ud, og næste runde er på vej.

Den offentliggøres før jul og består både af flyttede arbejdspladser og af nye. Indenfor SKAT og sandsynligvis indenfor forsvaret.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) koordinerer i tæt samarbejde med økonomi- og indenrigsminister Simon Emi Ammitzbøll-Bille (LA), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), som stod i spidsen for den første flytning.

Fra tom skal til levende hus

Vi er ved at være fremme i Viborg og ruller op foran Toldboden 2, hvor både Nævnenes Hus og Civilstyrelsen holder til. Her er det i den grad arbejdspladser og ikke medarbejdere, der er flyttet ind. 95 procent er nyansatte. Fra Aarhus, Aalborg, Viborg, Skive og Silkeborg. Cheferne, direktør Nina Koch fra Civilstyrelsen, vicedirektør Søren Broberg Nielsen samme sted fra og direktør Christian Lützen, er dog flyttet med fra København. De to sidste står klar til at modtage ministeren, Nina Koch er i København.

I dag er det et levende hus. Men da de flyttede ind for godt et års tid siden, de mange nævn, der nu er blevet til styrelsen Nævnenes Hus og Civilstyrelsen, var det i en tom skal af en bygning. Den første tid foregik i lejede kontorlokaler ovre i Toldboden 3, der er et hotelkontor, mens nummer to blev bygget op. Og ikke bare bygget op som en kontorbygning, men netop som en statslig styrelse. Med kongekrone og det store portræt af dronning Margrethe i galla.

Indenfor sidder cheferne for de enkelte afdelinger samlet, klar til at tale med ministeren. 12 i alt rundt om bordet. Meldingerne fra dem er nærmest enslydende: Når en statslig arbejdsplads skal flyttes, er det en fordel, at det går stærkt.

- Få plastret af hurtigt og kom afsted. Tag tabet af kompetence i starten og kom videre i teksten, lyder rådet fra Christian Lützen.

En anden erfaring er, at produktiviteten falder i starten, og bunkerne med sager vokser, mens tiden bliver brugt på både at flytte og finde nye medarbejdere. Tredje erfaring er, at når det så er plads, stiger produktiviteten igen.

- Vi producerede sådan set sager nok i starten, men det tog længere tid på de sværere sager, siger Søren Broberg, og Civilstyrelsen har da også i ugens løb indkasseret harsk kritik for langsommelighed og rod, mens et svar til Folketingets Finansudvalg har vist, at svarfristerne er steget markant siden udflytningen. For Nævnenes Hus gælder, at nogle nævn har længere svartider, andre har fået kortere over tid.

Søren Broberg Nielsen fortæller også, at Civilstyrelsen i starten kørte med dobbeltbemanding, indtil medarbejderne i København begyndte at finde nye job.

- Vi skal jo huske, at det er arbejdspladserne, vi flytter. Ikke medarbejderne, siger han - og Sophie Løhde nikker.

Tryk på de kritiske vinkler

En rapport, som Rambøll har lavet for DJØF, Magisterforeningen og IDA, (ingeniørerne, red.), viser det samme, men med mere tryk på de kritiske vinkler end cheferne giver udtryk for. F.eks. at rigtig mange af de erfarne medarbejdere er blevet i København og erstattet af relativt nyuddannede med mindre erfaring.

Sophie Løhde skal rundt og hilse på medarbejderne. Første stop er den unge mand, der boede i Aarhus og pendlede til Valby og flyttede med, selvom han sådan set bare flyttede hjem.

Han var også med den morgen, hvor en række medarbejdere fra København skulle over og se de nye lokaler i Viborg. Borgmesteren var også mødt op, og Christian Lützen havde bestilt kaffe og croissanter til morgenmad. Ligesom i København.

- Der var også masser af croissanter. Den ene halvdel var fyldt med hønsesalat, den anden med rejesalat. Velkommen til Jylland, siger han - og sjællænderne i selskabet griner en kende højere end jyderne. Dog ikke ministeren fra Nordsjælland.

- Jeg spiser altså kun dem med fyld, siger hun, inden vi går videre.

Medarbejderne sidder i små, åbne kontorlandskaber og, som Rambøll-rapporten viser, er der rigtig mange af dem, der pendler, mens få har bosat sig i Viborg. En af dem er Patrick, som pendler fra Aarhus. En god time hver vej.

- Men det er tættere på end København, som han siger.

Lidt længere henne står to kurve fyldt med bolde og med billeder af erhvervsminister Brian Mikkelsen, (K). En kurv med en lidt bøs Mikkelsen og en med en storsmilende. Den første er kurven med uafsluttede sager, den anden med afsluttede, så når en sag er lukket, ryger bolden fra den bøse Mikkelsen til den glade.

En god faglig klynge

På etagen ovenover sidder Civilstyrelsen. De er lidt specielle, fordi de unge jurister er her i en slags turnus-forløb, hvor de både arbejder i styrelsen og ude i anklagemyndigheden. Typisk en dag om ugen. Nogle er flyttet over fra København, andre har søgt jobbene fra universiteterne i Aarhus og Aalborg og så er der en lille gruppe, der stadig bor i København og er i Viborg tre dage om ugen, hvor de deler en lejlighed. Det lyder til at være sjovt.

- Nævnenes hus i Viborg er et rigtigt godt eksempel på, hvordan det er lykkedes at skabe en god faglig klynge i en by, der har tradition for juridiske arbejdspladser. Det er det, vi bygger videre på, siger Sophie Løhde, da vi atter sidder i ministerbilen, klar til at køre tilbage til Midtjyllands lufthavn og flyet til København.

Hun nævner, at der allerede er en ny klageenhed på vej til Nævnenes Hus, nemlig syv arbejdspladser, som skal tage sig af klagesager inden for konkurrence-området.

- Klyngerne kan skabe stærke faglige miljøer, og det vil vi gerne understøtte. Man skal ikke være for fin til at gentage en succes.

- Skal jeg forstå det sådan, at ikke alle byer får noget, men at I i højere grad vil samle arbejdspladser i klynger i den kommende runde?

- Jeg tror godt, jeg kan sige, at jeg kan ikke tilfredsstille samtlige af landets borgmestre, siger Sophie Løhde.

Det skal vist nærmest forstås som et ja.

Massiv kritik for forsinkelser

En del af den endelige plan er også det erfarings-katalog, der følger med. Hvad gik godt, hvad gik skidt? Nævnenes Hus hører til de første, mens f.eks. Geodata-styrelsen, der er flyttet til Aalborg, har fået massiv kritik over de forsinkelser, flytningen har medført. Bl.a. mangler Grønland digitale og livsvigtige søkort, som skulle have været færdige i 2018, men hvor arbejdet nu er gået i stå.

- Der har været bump på vejen, og der er steder, hvor man har været afhængig af højt specialiseret arbejdskraft, som har valgt ikke at flytte med. Geodata-styrelsen i Aalborg f.eks. Det betyder alt andet lige, at man har sværere betingelser fra starten.

- Men vi er nødt til at se hver indflytning som unik, og derfor er det forskelligt, hvordan vi i det enkelte tilfælde kan gøre det på en klog måde.

- Der, hvor der ikke har været så mange medarbejdere, der ville flytte med, har man nogle steder været dobbeltbemandet i en periode. En slags gammeldags side-mands-oplæring. Andre steder er de "gamle" medarbejdere taget med i en periode for at lære de nye op. Og måske også for at se arbejdspladsen an. Og hvor en del så besluttede, at nej, det var det ikke det rigtige for dem og deres familie.

- Det handler også om at finde de rigtige bygninger. Det står Bygningsstyrelsen for, de har været rundt og inspicere de bygninger, kommunerne har meldt ind som egnede.

- Vi kan jo ikke præsentere en plan og nævne kommuner og byer, hvor vi gerne vil være, men hvor der ikke er ledige bygninger.

- Og her tænker jeg bygninger af en vis kvalitet. Jeg har snakket med mange borgmestre, som vil gøre deres hoser grønne, men det er jo ikke ligegyldigt, hvilke bygninger, vi taler om. Der var eksempler på bygninger fra første runde, der var pilrådne eller fyldt med asbest. Her var svaret tak, men nej tak.

Vi er nået frem til lufthavnen, det er ved at blive mørkt og maskinen mod København skal snart til at lette. Sophie Løhde har et enkelt besøg eller to tilbage, før hun er klar til at præsentere sin plan. Den vil med garanti medføre ramaskrig som sidst, men på et punkt er der sket en afgørende ændring, mener ministeren:

- Vi har fået gjort op med den skæve og misforståede opfattelse om, at der kun findes kvalificeret arbejdskraft inden for Valby bakke. Den er i den grad gjort til skamme, og det håber jeg ikke, vi skal tale mere om, for den debat har nærmest været pinlig. Selvfølgelig er der dygtige og dybt kvalificerede medarbejdere i hele landet.

Siger hun og stiger op i flyet.

Statens store plan: Vi flytter arbejdspladser. Ikke medarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.