Trygfonden giver næsten to mio. kroner til terapihave: Her kan overbelastede hjerner få ny energi

For Britta Husfeldt, (yderst til højre) der er faglig koordinator for Terapihaven Møllebæk, er det stort, at haven har søgt og fået næsten to millioner kroner fra Trygfonden. Hun er sygeplejerske, har løbende efteruddannet sig, og er ved at afslutte en masteruddannelse ved Københavns Universitet. - Det hedder en master i landskab og planlægning, men det handler om naturbaseret terapi, forklarer hun. De øvrige kvinder på billedet er nuværende eller tidligere brugere af terapihaven. Foto: Søren Gylling

Trygfonden giver næsten to mio. kroner til terapihave: Her kan overbelastede hjerner få ny energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Terapihaven i Møllebæk har fået en stor pengegave, der blandt andet skal bruges på at opføre en lille træbygning og skabe bedre adgangsforhold.

Kolding: Ilden knitrer i bålfadet denne formiddag i skoven, der ligger bag Amfiscenen ved Geografisk Have. Ved lejrpladsen står bænke med lammeskind, og sejldug er hængt op, så man også kan sidde her i regnvej uden at blive drivvåd. Vi er i Terapihaven Møllebæk, der netop har fået en pengepose med 1.790.000 kroner fra Trygfonden.

Britta Husfeldt, der er Kolding Kommunens faglige koordinator for terapihaven, fortæller glad:

- Det er stort. Pengene skal i bund og grund bruges, så vi kan give bedre forløb for flere mennesker. Det vil vi gøre ved at udvikle området, og så skal vi have opført en lille træbygning og have bedre adgangsforhold.

Terapihaven er skabt i samarbejde med en forskningsenhed fra Københavns Universitet. Enheden arbejder med natur og sundhed.

- Ansatte derfra har hjulpet os med at finde det rette sted, og da det var fundet, har de med udgangspunkt i deres forskning også hjulpet med at udvikle området med særlige naturkvaliteter, som mennesker med stressymptomer foretrækker, siger Britta Husfeldt.

Derfor er naturen i terapihaven vild, forklarer hun. Der er mange forskellige arter af planter og træer. Nogle træer er levende, andre får lov til at ligge, selv om de er gået ud.

- Naturen er indrettet sådan, at den kan restituere den trætte hjerne. Foreløbig er det mest skovområdet, vi har udviklet på, siger Britta Husfeldt.

Arbejdet tog for alvor fart i 2016, og sidste år brugte omkring 250 mennesker skoven i et terapiforløb.

Terapihaven
Terapihaven Møllebæk er opstået i et samarbejde mellem Københavns Universitet og Kolding Kommune.Haven er et tilbud til borgere i Kolding Kommune med stress og stressrelaterede udfordringer.

Forløbene er baseret på viden fra Københavns Universitet om at bruge naturen til at give mennesker redskaber til at forebygge, håndtere og reducerer stress og få bedre livskvalitet.

Terapihaven dækker et omkring 10.000 kvadratmeter stort område.

Du kan få flere oplysninger om terapihaven på Sundhedscenter Kolding.

Terapihavens tilbud er forbeholdt dem, som er henvist dertil. Men selve skoven er åben for alle, når der ikke er undervisning.

Hjerner på overarbejde

I haven handler det om at udvikle naturbaseret terapi. Britta Husfeld forklarer:

- Hjernen kan komme på overarbejde, når man har stress, smerter eller i forbindelse med for eksempel en kræftsygdom. Når hjernen er på overarbejde for længe, så bliver den træt og får brug for en pause. Og netop en pause er det, som naturmiljøet kan tilbyde. Naturen er i det hele taget god for, at vores hjerner kan hvile og blive klar til at tage fat igen.

Brugerne er mennesker, der er udfordret i deres liv og hverdag.

- Fælles for dem er, at mange oplever stressymptomer, som vi ved, at naturen kan være med til at lindre. Her i terapihaven kan de også få redskaber, så de kan håndtere hverdagens udfordringer, forklarer Britta Husfeldt.

Hvad er målet for terapihaven?

- At den skal indeholde de kvaliteter, mennesker med udfordringer har brug for. Vi skal også vokse på den måde, at vi bliver bedre til det, vi laver.

Hvordan kommer man med i projektet?

- Nogle deltagere kommer med via Sundhedscentret, andre via Jobcenter Kolding. Det kan for eksempel være mænd og kvinder, der er sygemeldt med stress, angst eller depression, fortæller Britta Husfeldt.

Trygfonden giver næsten to mio. kroner til terapihave: Her kan overbelastede hjerner få ny energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce