Arne Mariager om Hamsun: En primitiv mand, men en forfinet fortæller

Den norske forfatter Knut Hamsun var en kontroversiel person med sine sympatier for Nazityskland. Foto: Ritzau Scanpix

Arne Mariager om Hamsun: En primitiv mand, men en forfinet fortæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knut Hamsun chokerede verden, da han indrykkede en nekrolog over Hitler i Norges største dagblad.

Bøger: Det var 7. maj 1945. I Danmark havde tyskerne kapituleret to dage før. I Norge var der fortsat krig. Her kapitulerede tyskerne først 8. maj. Men nordmændene vidste, at freden måtte komme. Spørgsmålet var bare: Hvornår og hvor blodig? Derfor var det med en forbløffelse og væmmelse, at nordmændene åbnede Aftenposten, deres største dagblad, og læste en rosende nekrolog over Adolf Hitler!

Nekrologen var indrykket som annonce, skrevet og betalt af en af Norges største forfattere, Knut Hamsun.

"Hitler var en kriger", skrev Hamsun, og fortsatte så med at rose den tyske rigskansler for storhed, førerskab og visioner alt for store til, at menigmand kunne følge med.

Nekrologen var chokerende. Men mange nordmænd havde under de fem års besættelse konstateret, at Hamsun havde et nært forhold til tyskerne. Den gamle forfatter havde endda besøgt Hitler i dennes residens i alperne i Bayern. Og Hamsun havde foræret propagandaminister Göbbels den medalje, der fulgte med Nobelprisen i litteratur. Så den gamle forfatters sympati for besættelsesmagten var velkendt.

Den 14. juni hentede de norske myndigheder Hamsun på hans gård, Nørholm, ved Grimstad og tog ham i forvaring. Derefter fulgte retssagen mod ham. "Processen mod Hamsun", som den danske forfatter Thorkild Hansen senere kaldte sit store værk. Hamsun blev ikke dømt for landsforræderi, men for at have sympatiseret med besættelsesmagten. Han blev idømt en bøde på over 400.000 kroner. Den blev ved en højere retsinstans sat ned med 100.000 kroner.

Forfatteren Knut Hamsun med sin familie på sin ejendom i Nørholmen. Foto: Ritzau Scanpix
Forfatteren Knut Hamsun med sin familie på sin ejendom i Nørholmen. Foto: Ritzau Scanpix

Det måtte ske

Hamsun var 86 år, da krigen stoppede. Han var stokdøv. Levede hovedsageligt helt tilbagetrukket på Nørholm i sin egen verden, men det var ikke overraskende, at han havde holdt med Tyskland. Det havde han nemlig altid gjort. Han holdt også med tyskerne i første verdenskrig, og i mellemkrigsårene var han en ivrig fortaler for Hitler og tysk politik. Det var nemlig sådan, at det var i Tyskland, at Hamsun hentede sine første succeser som forfatter. Han slog igennem med "Sult" i 1920 - og tyskerne tog bogen til sig. De kendte noget til emnet. Det glemte Hamsun aldrig. Han måtte holde med tyskerne - også fordi han foragtede englænderne for deres imperialisme.

I det hele taget var Hamsun et meget specielt menneske. Allerede som ung. Han voksede op i små kår. Fik næsten ingen skolegang. Som ung flakkede han rundt og ernærede sig som handelsrejsende, daglejer, havnearbejder, sømand - og endda i en kort tid som skoleleder, ret imponerende af en mand, som stort set ikke havde gået i skole. Men Hamsun kunne fortælle - og snakke. Blandt andet overtalte han en rig købmand til at låne ham 1600 kroner - så han kunne komme på studierejse. I slutningen af 1800-tallet var det mange penge. Købmanden sagsøgte senere Hamsun for at få pengene tilbage. Men han tabte sagen. Fordi han havde lånt penge ud til en person, der ikke var myndig. Dengang var myndighedsalderen 21 år. Hamsun var 20!

I en periode fra 1879 til 1895 boede Hamsun på mere end 50 forskellige adresser. Han opsøgte en række kendte kulturpersonligheder og bad om hjælp, blandt andre brødrene Brandes. Han snakkede fanden et øre af og fik faktisk en del støtte. Men han blev sædvanligvis uvenner med alle støtterne. Georg Brandes fandt Hamsun forfærdelig primitiv. Men hjalp ham alligevel - og anmeldte Hamsuns bøger særdeles positivt senere i forfatterskabet.

Hamsuns hævn

Hamsuns kunstneriske gennembrud kom med "Sult" i 1890. Siden skrev han en række fremragende bøger, blandt andre "Mysterier" i 1892, "Pan" i 1894, "Victoria" i 1898, "Under høststjernen" i 1906, "Børn af tiden" i 1913, "Markens grøde" i 1917, "Landstrygerne" i 1927 og "Ringen sluttet" i 1936.

I 1949, efter processen, udgav Hamsun bogen "Gengroede stier" - en overraskende skarp bog, der gjorde op med såvel myndigheder som psykiatere og psykologer, der havde behandlet Hamsun efter krigen. Han hudflettede dem med en skarphed, som ingen havde tiltroet den gamle mand.

1920 fik Knut Hamsun Nobels Litteraturpris. For pengene købte han gården Nørholm ved Grimsted, hvor han boede resten af sit lange liv. Hamsun er én ud af tre norske nobelprisvindere i litteratur. Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset er de to andre. De modtog prisen i henholdsvis 1903 og 1928.

Arne Mariager om Hamsun: En primitiv mand, men en forfinet fortæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce