Arnes bogkasse: Med alderen bliver synet meget langt

Ole Hyltoft, forfatter og samfundsdebattør, er ude med en ny bog. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix

Arnes bogkasse: Med alderen bliver synet meget langt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturpersonligheden Ole Hyltoft har med bogen "Indefra" tegnet en stribe interessante portrætter af farverige mennesker, blandt andre flere danske statsministre.

Bøger: De fleste af os bliver mere langsynede med alderen. Det er de færreste, der kombinerer dette alderssymptom med både at perspektivere og se meget klart. Men det gør forfatteren og kulturpersonligheden Ole Hyltoft. Hans seneste bog - ud af omkring 30 - hedder "Indefra".

Det er en stribe portrætskitsere af 13 meget forskellige mennesker - fra statsministre til en ukendt helt fra modstandsbevægelsen. Fra en blændende forfatter, der havde fortjent Nobelprisen, men aldrig fik den, til en psykisk syg kvinde, der trods elendigheden udtrykte sig i geniale vendinger.

Fællesnævneren for disse vidt forskellige mennesker var/er, at de alle kendte eller kender Ole Hyltoft. Dermed fik de endnu en fællesnævner: Nemlig at de er blevet portrætteret af en meget velskrivende mand. Og så hører lighedspunkterne op.

"Indefra" er en erindringsbog i den forstand, at Hyltoft fortæller om noget, som han har oplevet, og om mennesker, som han har kendt. Men han har oplevet dem i forskellige situationer, på forskellige fronter, så at sige. De fleste af dem holder - eller holdt - Hyltoft af. Men der er også nogle, som får gevaldige røde mærker i marginen.

Blandt de nulevende vil Mogens Lykketoft næppe holde af det portræt, som Hyltoft tegner af en rastløs, nærmest hysterisk mand, der indimellem ligner én, der helst vil stikke modstanderen et par lussinger - så vi kan komme videre i en fart! Sjovt nok kom jeg til at holde endnu mere af Lykketoft efter at have læst Hyltofts karakteristik. Der er brug for sådan en mand i dagens grødfad.

Jens Otto Krag får også med den nihalede. Derimod kan Hyltoft ikke skjule begejstringen for statsminister Viggo Kampmann, hvis overlegne intellekt var tilstrækkeligt til, at man kunne bære over med Kampmanns store psykiske udsving.

- Med Kampmann fik vi et geni i spidsen for landet, skriver Hyltoft.

?Indefra? er en samling portrætskitser af meget forskellige mennesker. Men det er fælles for dem alle, at skildringerne i bogen er særdeles velskrevne. Pr-foto
?Indefra? er en samling portrætskitser af meget forskellige mennesker. Men det er fælles for dem alle, at skildringerne i bogen er særdeles velskrevne. Pr-foto

Menneskers frihed

Ole Hyltoft var i en årrække kulturredaktør på det socialdemokratiske dagblad Aktuelt. Han har gennem alle årene været en utrættelig forkæmper for dansk kultur og for det danske sprog. Han er vokset op i et socialdemokratisk hjem - og arbejdede for partiet på mange områder. Han var således i godt en halv snes år formand for Socialdemokratiets Kulturudvalg. Men han brød med partiet på grund af dets indvandrerpolitik, som Hyltoft på et tidligt tidspunkt fandt faretruende.

- Islams lære går direkte imod det frihedsideal for det enkelte menneske, som vi har i Vesten, skriver han.

Naturligvis mærkes forfatterens synspunkter gennem bogen - men det er en ikke en politisk bog. "Indefra" er et kultiveret og begavet menneskes fortællinger om andre begavede mennesker gennem en tid, hvor verden forandrede sig markant - og gjorde det hurtigt.

Blandt portrætterne af ikke-politikere er en herlig skildring af den store tyske forfatter Siegfried Lentz, der levede en stor del af sit liv i Danmark, og en munter, men vemodig skildring af rektor på gymnasiet i Hellerup, hvor Hyltoft blev student.

Bogen slutter med et bemærkelsesværdigt kapitel. Hyltoft blev som ung akademiker sekretær og taleskriver for den første store kulturminister, Julius Bomholt, der lagde grundstenene til dansk kulturpolitik. Hyltoft beundrede ham - for den viden, den ægte kulturinteresse og forståelse, som Bomholt besad. Og han slutter "Indefra" med en samtale med Bomholt. Denne er godt nok død. Men om natten, når freden sænker sig over Kulturministeriet, dukker Bomholt op - mødes med Hyltoft og taler om kultur og samfund - og om hvor tosset menneskene - især politikerne - efterhånden opfører sig.

"Indefra" er en lille, men alligevel stor bog. Den er befriet for billeder og anden sminke. Den er blevet til med ord og tanker - og skal opleves gennem ord og de tanker, de kan føde. Der er perspektiv i mange af Hyltofts synspunkter - og der er en skarphed i bogen, som er langt fra traditionen i portrætbøger. De fleste af portrætterne er knivskarpe. Hyltoft har ikke lavet en festsang om gamle venner og svundne minder. Han har skrevet et stykke danmarkshistorie - med perspektiv. Hvis bare vi gider tænke.

Ole Hyltoft

"Indefra"

160 sider

Forlaget Hovedland

Arnes bogkasse: Med alderen bliver synet meget langt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce