Bøger: Danske forfattere står stærkt i nordisk dyst

Vita Andersen, stor skikkelse i dansk litteratur, er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for barndomsromanen ?indigo?. Foto: Suste Bonnén

Bøger: Danske forfattere står stærkt i nordisk dyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vita Andersen og Caroline Albertine Minor er sammen med 11 andre skandinaviske forfattere nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Bøger: Det er den på alle måder højeste anerkendelse i nordisk litteratur, der uddeles den 30. oktober i Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Da samles Nordisk Råd til session og i den forbindelse uddeles Nordisk Råds Litteraturpris 2018. Prisen er på 350.000 kr.

13 forfattere fra de nordiske lande er nominerede til prisen. De er indstillet af priskomiteerne i de enkelte nordiske lande, hvorefter et dommerpanel med en repræsentant fra hvert af de nordiske lande afgør, hvem der tildeles årets pris.

Nordisk Råds Litteraturpris blev første gang uddelt i 1962. Prisen uddeles til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, en digtsamling, en novellesamling eller en samling essays, som opfylder høje litterære og kunstneriske krav. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt det nordiske kulturfællesskab.

Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island kan hver indstille to forfattere til prisen. Desuden kan Færøerne, Grønland, Åland og det samiske sprogområde hver indstille en kandidat. I år er der ikke indstillet nogen forfatter fra det samiske område.

Caroline Albertina Minor er nomineret for novellesamlingen ?Velsignelser?. Foto: Forfatterweb
Caroline Albertina Minor er nomineret for novellesamlingen ?Velsignelser?. Foto: Forfatterweb

To stærke danskere

Det er den erfarne digter og forfatter Vita Andersen og unge, talentfulde Caroline Albertine Minor, der er nomineret fra Danmark. Umiddelbart forekommer de begge at stå stærkt i årets felt, der ikke er præget af så mange berømte og højt anerkendte forfattere, som tilfældet ofte har været. Der er fornyelse at spore i årets nomineringer.

Vita Andersen er nomineret for romanen "Indigo", hvor forfatteren skriver om barndommen. Det er en stor roman, som danske anmeldere i bred enighed har givet mange roser. Vita Andersen debuterede i 1977 med digtsamlingen "Tryghedsnarkomaner", der blev en kæmpesucces. Indtil Yahya Hassan i 2013 udgav sin bombe af en digtsamling, var "Tryghedsnarkomaner" den suverænt bedst sælgende og mest læste digtsamling nogensinde i Danmark. Den er stadigvæk nr. to.

Caroline Albertine Minor er nomineret for novellesamlingen "Velsignelser". Det er en samling, som kommer vidt omkring, skrevet med stor intensitet og kraft. Både Minor og Andersen udkommer på forlaget Rosinante.

De nordiske forfattere, der ligner de alvorligste konkurrenter for Vita Andersen og Caroline Minor, er sandsynligvis norske Roskva Koritzinsky med novellesamlingen "Jeg har ennå ikke sett verden" og svenskeren Agneta Pleijel med romanen "Doften av en man". Men også svenske Gunnar D. Hanssons digtsamling "Tapeshavet" må trænge sig på.

Bøger: Danske forfattere står stærkt i nordisk dyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce