Bogkassen: Livet og kærligheden og kunsten at blande farver

Carl-Henning Pedersen og hans kone Sidsel Ramson. Nu har hun skrevet en smuk bog om 30 års samliv med ham. Billedet er fra 2003. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Bogkassen: Livet og kærligheden og kunsten at blande farver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennem 30 år dannede den norske fotograf Sidsel Ramson par med billedkunstneren Carl-Henning Pedersen. Det er der kommet en stor, smuk og poetisk bog ud af.

Bøger: Tonen bliver slået an på en af de første sider. Den norske fotokunstner Sidsel Ramson har lavet en stor, smuk bog om 30 års ægteskab med billedkunstneren Carl-Henning Pedersen. Hun citerer den franske filosof Gaston Bachelard for at skrive:

- Man skal være to, eller have været to, for at forstå en blå himmel eller give morgengryet navn.

Hvor er det smukt, og hvor siger det meget om kærlighedens betydning for mennesker.

Men Bachelard skriver: Man skal være to, eller have været to ... have været ...! Derfor handler det lille citat også om at have elsket - og om at have mistet. Det har Sidsel Ramson. I februar 2007 døde Carl-Henning Pedersen, og Danmark sagde farvel til en af sine allerstørste kunstnere. Men Carl-Henning Pedersen efterlod os alle en kunstskat gennem sine billeder, der gør, at når vi alle er blevet til støv, lever han stadig.

Sidsel Ramson har valgt at mindes Carl-Henning Pedersen ved at skabe en bog med titlen "Kunst og kærlighed" og ved i bogen - sammen med en række ferme skribenter - at skrive om både Carl-Henning Pedersen og hende selv - om deres mange rejser, deres arbejde, kærlighed og gensidige inspiration. Og netop sådan skal en stor hyldest til den gamle Cobra-maler være. For uden ægteskaberne med først Else Alfelt, som han mistede i 1974, og siden med Sidsel Ramson, ville Carl-Henning Pedersen have været en anden.

Den danske kunstmaler Carl-Henning Pedersen var en del af Cobra-bevægelsen. Nu er der udgivet en ny bog om ham. Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix
Den danske kunstmaler Carl-Henning Pedersen var en del af Cobra-bevægelsen. Nu er der udgivet en ny bog om ham. Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix

Kvinderne og gensidigheden

Begge kvinder var kunstneriske begavelser. Else Alfelt med pensel og palet, Sidsel Ramson med kamera og film. I begge ægteskaber skete der en kunstnerisk symbiose. Billedligt talt blev der blandet farver, der gav fornemme resultater. Så Sidsel Ramsons bog er interessant, fordi den netop skildrer maleren Carl-Henning Pedersens syn på motiver, farver - og hans evner til at omsætte indtrykkene til kunst.

Og fordi den paralleliserer til partnerens arbejde, hvor motiver og farver opleves gennem kameraet og fortolkes helt konkret. Ikke via fantasiens eller drømmens vinkel, som maleren kan vælge. Det gør bogen til en oplevelse - og en udfordring.

Eksempelvis er det fascinerende at se parrets skildringer af rejser til eksempelvis Jerusalem. Sidsel Ramsons formidable, nærmest journalistiske fotografier fra gadebilledet i den politiske katastrofe, men historiske rigdom, der kaldes Jerusalem - og så Carl-Henning Pedersens billeder fra den hellige stad, præget af lyset, sagnene, historien. To gribende skildringer af det samme sted i verden. Sidsel Ramsons helt konkrete fotos fra gadebilledet. Og Carl-Henning Pedersens billeder inspireret af lyset, varmen, farverne, religionen og historien. Realisten og drømmeren. Journalisten og kunstneren. Forskellige skildringer. Men sande på hver deres måde.

Sidsel Ramsons bog om Carl-Henning Pedersen er ude nu. Pr-foto
Sidsel Ramsons bog om Carl-Henning Pedersen er ude nu. Pr-foto

Hvor var han stor

"Kunst og Kærlighed" er en imponerende bog, på alle måder. Den er i stort format, og den er på næsten 400 sider. Den er trykt på papir, der giver de mange vidunderlige illustrationer mulighed for udfoldelse. Og så er bogen oplysende og underholdende, selv om teksterne er korte. Det er ikke alene en billedbog. Selv om billederne er altafgørende. Det er en bog om kunst, om, livet, om kærlighed - og om verden og mennesker.

Det er også en bog, der tydeligt viser, hvor stor en maler, Carl-Henning Pedersen i virkeligheden var. Han var mægtig. Det ene underfundige, lune, farveglade - men også tankevækkende - motiv efter dette andet træder frem. Carl-Henning Pedersen var ikke alene en verdensmester med farver. Han var også en fortæller uden grænser. Der er en nærmest H.C. Andersensk eventyrdigter i denne mand, der var en af de store motorer i Cobra, men alligevel rummer en fortællende side så rig, at eksempelvis hverken Jorn eller Cornelié kunne følge med. Carl-Henning Pedersens univers var enormt. Og hvilke skønne farver det dog indeholdt.

Sidsel Ramson fik ikke en berømmelse som ægtefællen. Men billederne i denne bog viser, hvilken eminent fotograf hun er. Når man sidder og studerer hendes billeder, ledes tanken uvilkårligt hen på de senere års mange udstillinger af pressefotos. Hendes billeder er på højde med de allerbedste.

Hun arbejdede mest i sort-hvid og ofte med langt alvorligere motiver, end ægtefællen gjorde. Men også disse forskelle, det sort-hvide contra farverne og humoren contra alvoren formåede ægteparret at forene. Det er det store ved kærlighed. At den giver plads - og kræver plads.

Kærligheden bandt parret sammen - og førte til oplevelser. I bogen fortæller tidligere chefredaktør Herbert Pundik om parrets første møde. Dette foregik i Jerusalem. Carl-Henning Pedersen var på besøg. Sidsel Ramson arbejdede som fotograf i byen. De mødtes til et middagsselskab.

- En helt henrivende kvinde kom ned ad trappen, fortæller Pundik.

Carl-Henning Pedersen stirrede, fuldkommen bjergtaget.

- Undskyld, er du forlovet, spurgte han.

- Nej, lød svaret.

- Er du gift, spurgte maleren.

- Nej, men jeg vil gerne.

- Det kan jeg gøre noget ved, sagde Carl-Henning.

Sådan begyndte det. Med farver og gensidig sympati. Og det varede i 30 år. Sammen så de en blå himmel.

Sidsel Ramson fotograferet i januar 2007, da hun og Carl-Henning Pedersen forærede 40 af hans værker til Statens Museum for Kunst. Måneden efter døde han. Arkivfoto: Keld Navntoft /Ritzau Scanpix
Sidsel Ramson fotograferet i januar 2007, da hun og Carl-Henning Pedersen forærede 40 af hans værker til Statens Museum for Kunst. Måneden efter døde han. Arkivfoto: Keld Navntoft /Ritzau Scanpix

Sidsel Ramson: "Kunst og kærlighed"

Fem stjerner *****

376 sider, stort format. Både dansk og engelsk tekst.

Fornemt illustreret. Lindhardt og Ringhof

Bogkassen: Livet og kærligheden og kunsten at blande farver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce