En af den store mesters mest markante romaner

"Victoria? er på én gang en lille og en stor roman. Hamsun når langt på bare 114 sider. Pr-foto

En af den store mesters mest markante romaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gyldendal er klar med ny udgave af Knut Hamsuns gribende kærlighedsroman "Victoria".

Bøger: Selv lange skygger opløses på et tidspunkt. Nu er der åbenbart gået så mange år siden anden verdenskrig, at den store, norske forfatter Knut Hamsun igen kan udgives. Hamsun sympatiserede med nazismen og blev dømt for denne sympati efter krigen. På det tidspunkt var den store forfatter en gammel, syg mand. Men hans tidligere, store værker blev lagt til side. Det var ikke "politisk korrekt" at tale om Hamsuns litteratur i efterkrigstidens Norge.

Men stor kunst dør ikke. Og nu er Hamsuns bøger atter til at få fat på. Gyldendal har netop valgt at sende en af Hamsuns bedste romaner på gaden i nyt design. Nemlig "Victoria" fra 1898. Det er en af Hamsuns mindre bøger, målt på sidetal. Men en af de største som litteratur betragtet.

Bogen handler om møllersønnen Johannes, der er vildt forelsket i godsejerdatteren Victoria. Men i Norge var en alliance sidst i 1800-tallet mellem unge fra så vidt forskellige sociale miljøer helt utænkelig. Johannes gør sig store anstrengelser for at gøre indtryk på Victoria. Men alt er forgæves. Hun mere eller mindre tvinges til at gifte sig med Otto, hvis forældre er hovedrige. Victoria kan ikke sige nej. For hendes egne forældre har brug for penge fra den kommende svigerfamilie.

Skøn roman

Johannes rejser væk - tager til byen. Og bliver en stor, anerkendt forfatter. Han vender hjem til landsbyen, forlover sig med Camilla. Og nu er rollerne byttet om. Nu er det Victoria, der oplever, at Johannes er blevet uopnåelig. Samtidig rammes hun af tragedie i sit eget liv, da Otto omkommer på en sneppejagt. Victoria dør af tuberkulose. Hun skriver et rørende farvelbrev til Johannes.

Romanen er en nordisk klassiker, skrevet i Hamsuns flotte sprog. Den nye udgave er revideret af forfatteren Ida Jessen. Efter ønske fra Knut Hamsuns arvinger er det den norske udgave af "Victoria" fra Knut Hamsuns samlede værker, udgivet af Gyldendal 2007, der ligger til grund for den nye udgave af "Victoria".

Den store, norske forfatter Sigrid Undset, der ligesom Hamsun fik Nobels litteraturpris, sagde engang, lidt ondskabsfuldt, om kollegaen:

- Alle Hamsuns bøger er ens. De handler om bondedrengen, der drømmer om at komme i seng med prinsessen.

Lidt sandhed er der i Undsets fornærmelse. Men i "Victoria" er der nu en masse andet at glæde sig over. Det er en skøn roman.

Romanen er på 114 sider, udgivet af Gyldendal.

En af den store mesters mest markante romaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce