Et lykkeligt gensyn med familien og de andre dyr

Gerald Durrell fotograferet midt i den natur, han elskede af hele sit varme hjerte. Han valgte zoologien som fag - men der er næppe tvivl om, at hvis han som sin storebror Lawrence havde valgt forfatter-vejen, ville han være nået lige så langt som broderen. Trilogien om barndommen på Korfu er stor litteratur.

Et lykkeligt gensyn med familien og de andre dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk forlag genudsender Gerald Durrells varme og muntre trilogi om barndomsårene på Korfu - sprudlende fortællinger fra tiden før verden gik af lave.

Bøger: Første gang, jeg stødte på forfatternavnet Gerald Durrell, var, da jeg stod og rodede i en kasse med nedsatte bøger foran en boghandel i Silkeborg.

Jeg faldt over en skøn titel: "Min familie og andre dyr" - og ofrede en flad femmer på bogen. Det er sjældent, jeg har fået så meget for mine penge.

Det var den mest veloplagte, varme og muntre fortælling, jeg længe havde læst. Og den drev mig videre i armene på Durrells forfatterskab. For bogen var bare den første af tre romaer om forfatterens lykkelige barndom på øen Korfu i Adriaterhavet.

De to andre - "Min familie har finner, fjer og sko" og "Gudernes have" - tog det lidt tid at skaffe. Der måtte nogle besøg til hos marskandisere og hos et par ret seriøse, desværre også lidt dyrere antikvariater. Men så kom bøgerne hjem. Og de levede helt op til forventningerne.

Unge danskere får nu lidt nemmere ved at få fat i Durrells mesterværker. For forlaget Lindhardt og Ringhof har besluttet at genudgive de tre bøger.

Det sker i meget smukke udgaver med skønne forsideillustrationer og trykt på fin papirkvalitet. Bøgerne er absolut anbefalelsesværdige. Ud over at være fin litteratur og være proppet med viden har de den udmærkede egenskab, at man uundgåeligt bliver i godt humør af at læse dem. Der er en varme og humor i Durrells måde at fortælle på og anskue verden og livet på, som er stærkt smittende.

En egenskab, han i øvrigt deler med sin storebror, den berømte forfatter Lawrence Durrell, manden, der bl.a. skrev "Alexandriakvartetten" og desuden skrev den mest fuldendte og mest vidunderlige af alle bøger, der er skrevet om det græske øhav. Det må have været en oplevelse at deltage i en familiefrokost med Durrellerne. For de er fødte fortællere - og store humorister.

Dyreven på fuld tid

Gerald Durrell blev født i Indien i 1925. Faderen var britisk diplomat, udsendt til Indien, der dengang var en britisk koloni - imperiets perle, som mange briter mente.

I 1928 døde faderen, og familien måtte rejse hjem. Men hverken moderen eller de fire børn kunne holde det britiske klima ud, så de flyttede til den lille, grønne ø, Korfu i Adriaterhavet ud for Grækenland. Her boede de i fem år, indtil Anden Verdenskrig tvang dem til at flytte tilbage til England.

Det er oplevelserne fra disse fem år, Gerald Durrell fortæller i trilogien, som han begyndte at udgive i 1956. Det er historien om en lykkelig barndom fra en tid, før verden gik af lave.

Durrell grundlagde i barndomsårene en evig kærlighed til naturen og dyrelivet. Han valgte at blive zoolog, og skabte sig en tilværelse som dyreven på fuld tid. Mens storebror Lawrence Durrell huskes for mange store romaner, huskes Gerald Durrell for de tre bøger om barndommen - og for en lang række zoolog-faglige værker.

Og som manden der slog sig ned på kanal-øen Jersey, hvor han både grundlagde en stor zoologisk have og et internationalt center, der forskede i dyrs levevilkår. Han var manden, der skabte den moderne zoologiske have, der søger at sikre dyrene så frie forhold og et liv så tæt på det naturlige, som det nu en gang kan lade sig gøre i fangenskab.

De tre romaner om barndommen på Korfu er rene perler.

"Min familie og andre dyr" er på 424 sider i ny oversættelse af Kirsten Thykier.

"Min familie har finner, fjer og sko" er på 336 sider, nyoversat af Grethe Juel Jørgensen, som også har taget sig af oversættelsen af "Gudernes have", der er på 288 sider.

De tre bøger udkom 3. april på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Et lykkeligt gensyn med familien og de andre dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce