Vi bruger cookies!

frdb.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.frdb.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Fire af de søde: Sukkerchok på flaske

2015 Château PiadaCh. Piada, Barsac, FrankrigPhilipsonwine.com: 169,95 v. 12 fl. (13,5 procent): Lys gylden vin med udpræget honning, oversøde abrikoser, parfumerede hvide blomster og en snert af sved i duften. Botryrisen er meget dæmpet i duften. Blød, fedmefuld og krydret sød i munden. På et tykt lag af honningsødme spiller en lille, men afgørende syre i smagen, som er i pæn balance. Der findes vine herfra med større dybde og længde i smagen, men dette er et helt pænt glas til prisen. Fire stjerner.

Fire af de søde: Sukkerchok på flaske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Honningsøde vine fra Sauternes-distriktet syd for Bordeaux sætter smagsløgene på prøve, og når syren i vinene er på plads, byder de på en stor smagsoplevelse. Vi har testet fire årgange fra samme vingård.

Sødme: Det er rendyrket sød vin, altså vin med masser af restsukker, som vi har med i dagens test. De fire flasker illustrerer, at sød vin både kan være nærmest overvældende og parfumeret at drikke og samtidig være en interessant oplevelse. For sød vin kan lagre og udvikle sig til en kompleks og flot vin, når vinen har en ordentlig kvalitet fra begyndelsen.De fire vine fra slottet Château Piada, som vi har smagt til dagens test, spænder over 10 år, og der er tydelig forskel. Den yngste er markant lysere end de øvrige, og den har endnu en del af ungdommens happy go lucky-karakter med masser af honningsødme og ikke nogen stor dybde. Syre har den heldigvis, så den kan være et udmærket køb til kælderen, hvis man har nogle års tålmodighed.For det lønner sig at vente på vinene, viser smagningen. Den seks år ældre 2009'er er markant mere udviklet og byder på flere facetter i smagen - og sådan fortsætter udviklingen ned gennem årene.De søde vine fra Sauternes og Barsac fremstilles ved at lade druerne hænge på vinplanterne, indtil de bliver angrebet af ædel råddenskab (skimmelsvampen botrytis cinerea), som trives i et klima med en blanding af fugt og varme. Svampen gennemtrænger drueskallen, hvilket starter en gradvis fordampning af vandet i druen, således at druens sukkerindhold (og syre) bliver stadig mere koncentreret.

Stor arbejdsbyrde

Opmærksomme læsere vil bemærke, at to af flaskerne fra Piada angives som Barsac, mens de to andre stammer fra Sauternes. Vinene er reelt fra samme område, men alle vine fra Sauternes-regionen, som også dækker Barsac, må angives som Sauternes.

Det er imidlertid kun vine fra Barsac, der må angives som Barsac. Ved at bruge denne områdebetegnelse kan producenten forsøge at signalere en anderledes stil end Sauternes', idet Barsac ofte beskrives som slankere og med lidt mere syre.Det kan forekomme dyrt at betale 130-170 kroner for en halv flaske vin, men i betragtning af arbejdsbyrden ved at fremstille vinen - druerne plukkes ad flere omgange og på grund af fordampningen er høstudbyttet langt lavere end ved almindelig tør vin - og ikke mindst i betragtning af kvaliteten er de fire vine, vi har testet i dag, gode køb.

Fire af de søde: Sukkerchok på flaske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.