Vejle opgiver at gennemføre VM - sender det til Herning

Kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) var en glad mand, da han tilbage i april 2017 viste præsidenten og andre repræsentanter for det Internationale Taekwondo Forbund rundt i DGI Huset, der var udset til arena for det forestående VM, som Herning nu har overtaget. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Vejle opgiver at gennemføre VM - sender det til Herning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomien og det lokale fundament for at afvikle VM i taekwondo er for spinkelt. Vejle dropper stævnet, der skulle afvikles i 2020.

Vejle: Præsidenten for det Internationale Teakwondo Forbund og flere af hans kolleger var i april 2017 på besøg i Vejle for at besigtige DGI Huset.

Årsagen det til koreanske besøg var, at Vejle og Spektrum var valgt til at huse VM i taekwondo poomsae i 2020.

Men koreanerne og de forventede 700 deltagere, de mange ledere, officials og tilskuere kommer aldrig til Vejle.

Vejle Kommune med kulturdirektør Sofie Plenge i spidsen har besluttet at droppe værtskabet, som Vejles byrådspolitkere ellers har bevilget godt en million kroner til, mens Sport Event Danmark bidrager med samme beløb.

Det er fair nok at lade sig begejstre af en rigtig god idé. Men det er vores opgave at realitetstjekke planen og stoppe i tide, hvis det er nødvendigt.
Sofie Plenge, kulturdirektør

Det er rettidig omhu

Sofie Plenge kalder det rettidig omhu, og forklaringen skal findes lokalt.

- Vi har taget beslutningen, for når vi bevilger så stort et beløb til en sportsevent, skal det have en effekt og få det lokale idrætsliv til at blomstre. Det er svært at se i dette tilfælde, for den lokale forankring er ikke den samme, som da vi i sin tid bød ind på VM-stævnet, og derfor tror vi ikke længere på, at investeringen står mål med udbyttet, fortæller Sofie Plenge.

Ifølge kulturdirektøren er det sket større ændringer i sammensætningen af den sportslige ledelse i Vejle Taekwondo Klub, hvor medlemstallet også er dykket meget de senere år.

Medaljehåb er forduftet

- Klubbens sportschef (Phi Xuan Nguyen, red.) var en vigtig figur i arbejdet med VM, og han er ikke længere i klubben. Det her handler ikke kun om økonomi, men også om den frivillige opbakning, der skal være lokalt for at løfte så stor en event. Og det er vores vurdering, at den ikke er stor nok her i området og i den lokale klub, siger Sofie Plenge.

Sportsligt havde den lokale klub og Vejle Kommune også et berettiget håb om at hente medaljer ved det forestående VM. Men siden Vejle fik værtskabet, har de to lokale medaljekandidater, søstrene Camillie og Caroline La Cour, forladt Vejle Taekwondo Klub og stiller nu op for Skive Taekwondo Klub.

Har ikke skaffet pengene

Beslutningen om at droppe værtskabet i Vejle er truffet i fællesskab mellem Vejle Kommune, Sport Event Danmark og Dansk Taekwondo Forbund. En beslutning, der også er truffet, fordi Vejle Taekwondo Klub ikke er kommet i mål med klubbens del af finansieringen af VM-stævnets budget.

Klubben skulle skaffe 825.000 kroner via sponsorater, men tilsagn om de første 100.000 kroner lader fortsat vente på sig, selvom deadline er blevet skubbet ad flere omgange. Det er dog ikke alene klubbens ansvar, understreger Sofie Plenge, der begyndte i jobbet 15. august sidste år.

- Det her peger også tilbage på os, der sad omkring bordet, da vi blev enige om at gå efter eventet. Vi var for mange, der for længe troede at klubben kunne skaffe pengene. Men set i bakspejlet var det ikke realistisk, at så lille en klub kunne skaffe så stort et beløb. Det kan måske lade sig gøre i Asien eller Mellemøsten, men herhjemme er taekwondo en forholdsvis lille sportsgren, siger kulturdirektøren.

Skal tænke på Vejles rygte

Hun glæder sig over, at Herning har taget over, så VM-arrangementet bliver på danske hænder, men ærgrer sig samtidig over, at det har været nødvendigt at trække stikket lokalt.

- Det er rigtig ærgerligt at give slip på så stor en event. Vi vil gerne være en by, der tiltrækker sportsevents. Men en ting er at tiltrække dem. Noget andet er at afvikle dem, og vi vil også gerne sætte et positivt aftryk, når tingene skal eksekveres. Det tror vi ikke på, at vi kan her. Vi er nødt til at kere os om Vejles rygte som et fedt sted at være frivillig, konkurrere og være tilskuer, siger Sofie Plenge og tilføjer:

- Jeg håber aldrig, at vi kommer til at stå i en lignende situation en anden gang.

Den af byrådet bevilgede ene million kroner til VM-stævnet får kulturforvaltningen ikke mulighed for at skyde i andre sports- eller kulturbegivenheder i år. De penge ryger i kommunens store, fælles kasse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra bestyrelsen i Vejle Taekwondo Klub.

Vejle opgiver at gennemføre VM - sender det til Herning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce